Najava iz Agencije za upravljanje lukama: Putničko pristanište i u Bečeju – kod „stepenica“

  20 januar 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Tokom 2017. godine u Srbiji će biti proglašeno 16 novih putničkih pristaništa, deset na Dunavu, dva na Savi i četiri na Tisi, najavio je vršilac dužnosti direktora Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović, a preneo je list Dnevnik 17. januara. Prema pisanju Dnevnika, Perović je rekao:

„Osim postojeća tri pristaništa koja su u funkciji u Beogradu, Novom Sadu i Donjem Milanovcu, Strategijom razvoja vodnog saobraćaja u Srbiji predviđen je razvoj još 16 novih putničkih pristaništa. Stvorili smo uslove za razvoj putničkog saobraćaja u Srbiji i kao rezultat toga proglašena su pristaništa u Sremskim Karlovcima, Zemunu, Kladovu i Smederevu. Kada govorimo o Vojvodini, inicirani su postupci za lokacije u Beočinu, Kanjiži i Bečeju. Očekujemo da se do kraja ove godine proglasi većina putničkih pristaništa u Srbiji i raspišu javni pozivi za operatere“.
Inače, u Strategiji razvoja vodnog saobraćaja Republike Srbije od 2015. do 2025. godine navodi se da „u cilju unapređenja turističke ponude određuje se mreža putničkih pristaništa otvorenih za međunarodni saobraćaj“ koja pored Beograda (sadašnja lokacija na Savi i lokacija kod Stare kapetanije u Zemunu) i Novog Sada (dve lokacije koje će se tačno odrediti u dogovoru sa nadležnim organima grada Novog Sada) obuhvata i Apatin (lokacija gde trenutno pristaju putnički brodovi), Bačku Palanku, Sremske Karlovce, Smederevo (lokacija na kojoj se trenutno nalazi „Stara luka”), Kostolac, Veliko Gradište, Golubac, Lepenski Vir, Kladovo, Negotin, Šabac, Sremsku Mitrovicu, Titel, Bečej, Sentu i Kanjižu. Lokacije budućih putničkih pristaništa odrediće se u dogovoru sa nadležnim organom lokalnih samouprava, piše u Strategiji i dodaje se da u cilju unapređenja turističke ponude moguće je otvoriti i druga putnička pristaništa pod uslovom da postoji odgovarajuća turistička ponuda u skladu sa Strategijom razvoja turizma Republike Srbije.
Po dokumentima opštine Bečej (odluke i planovi) plovni pristan (putničko pristanište) predviđen je kod „stepenica“ na obali Tise i trebalo bi da zauzima prostor dužine oko stotinak metara.
Podsetimo i da je potpisivanjem AGN sporazuma reka Tisa u čitavoj svojoj dužini unutar Srbije (164 km), na kojoj je do tada važio međudržavni režim plovidbe, dobila status međunarodnog vodnog puta.
Plovni put reke Tise je u potpunosti obeležen u skladu sa važećim međunarodnim propisima, ali nema zvanično proglašenih objekata bezbednosti plovidbe: zimovnika, skloništa i sidrišta.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci