Prvog dana Nove godine po Julijanskom kalendaru: Povratak promotivnog voza

  20 januar 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U subotu, 14. januara oko 8.30 časova posle 18 godina krenuo je voz iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu, a polazak iz Kosovske Mitrovice je bio planiran 15. januara, u 10.40 sati. Međutim, voz je zaustavljen u Raškoj, na poslednjoj stanici pre administrativne linije sa Kosovom, zbog informacije da je pruga minirana i da će mašinovođa i putnici biti uhapšeni. Posle šest sati stajanja odlučeno je da se voz sa stanice u Raški vrati za Beograd.

Voz je bio spolja ukrašen zastavom Srbije i nazivima najlepših srpskih crkava, manastira i srednjovekovnih gradova na KiM, i natpisom „Kosovo je Srbija“ na 21 jeziku, među kojima je i albanski. Iznutra je ukrašen slikama freski iz četiri manastira na KiM koji su zaštićeni Uneskovom listom svetske baštine od 2004, a od 2006. su na listi ugrožene svetske baštine. To su manastiri: Gračanica, Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška i Pećka patrijaršija.
Planirano je da probna linija Beograd – Kosovska Mitrovica bude uspostavljena od 20. januara do 26. februara, da bi potom bilo odlučeno da li će postati redovna.
Voz se u Beograd vratio u nedelju oko četiri sata ujutro, posle putovanja dužeg od 19 sati. Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je odlučio da voz zaustavi da bi se sačuvali životi ljudi i sprečili sukobi širih razmera.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je tokom vikenda izjavio da će Srbija poslati vojsku ako Srbi budu ubijani, a da će on i njegovi sinovi prvi otići. Ovu izjavu oštro su kritikovale stranke opozicije, kao i zvaničnici Evropske unije, jer su mišljenja da je preoštra i da ne doprinosi stabilizaciji odnosa u regionu, da nije primerena jednom predsedniku države.
„Mi ne zveckamo oružjem“, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u intervju u Kuriru i dodao da je EU trebalo da reaguje kada je „skoro minirana pruga“. On je dodao da je izjava o slanju vojske na Kosovo zaključak Saveta za nacionalnu bezbednost.
„EU je trebalo da reaguje kad je skoro minirana pruga i kad nije dozvoljeno da prođe srpski voz. Pa ako Johanes Han kaže da ja ne gledam u budućnost i da je budućnost Srbije nezavisno Kosovo, onda nemamo o čemu da razgovaramo. Onda je on prevara za sva vremena i to što rade u EU je prevara“, rekao je Nikolić.
„Ono što sam rekao da ćemo poslati vojsku su zaključci Saveta za nacionalnu bezbednost“, istakao je Nikolić i dodao da postoji potpuna saglasnost Vlade i predsednika o odbrani Srba na Kosovu.
„Ako napadnu na Srbe i počne egzodus i ubijanje, hoće li Srbija da ćuti? Ja takvoj Srbiji ne bih bio predsednik“, rekao je Nikolić Kuriru.
Najave o slanju vojske na Kosovo i mogućim novim sukobima uznemirile su i domaću javnost. Poruke o kojima se već nekoliko dana piše i govori u medijima mnoge su vratile u ne tako davnu prošlost.
Intelektualna elita smatra da mobilizaciju nacionalnog na delu imamo zbog izbora, što samo potvrđuje da su interesi građana u drugom planu. Najavu predsednika Srbije o slanju vojske na Kosovo srpski intelektualci nazivaju neverovatnom.
Književnik Filip David se pita da li je moguće da, posle preživljenih devedesetih, postoji neko ko u sukobima vidi rešenje. Ako je i u svrhu predizborne kampanje, kaže, mnogo je.
„Da li je ta ličnost koja tako nešto izjavi, a na čelu je države, svesna da to može da izazove mnogo, mnogo ozbiljnije sukobe nego što na prvi pogled izgleda, jer ovde, na Balkanu, u regiji sve je povezano. Jedna takva akcija recimo na severu Kosova izazvana ovom vrstom provokacije dosta naivne na prvi pogled, da se šalje jedan takav voz, sa takvim natpisima može izazvati potpuni haos“, kaže Filip David.
Toga su, izgleda, svesni i građani. Osim što o tome bruje društvene mreže i na ulici, među slučajnim prolaznicima, osuđuje se pominjanje rata.
Širenje straha među građanima i stvaranje neprestane krize i jesu, uverena je dramaturškinja Borka Pavićević, cilj. Jer to je metoda za održavanje vlasti, ali i njena slika i prilika.
„Znate, u ime mira nije prvi put da se promoviše rat. Nikad se ne kaže ja sam za rat, već ja sam za mir, ali... Vi vidite u tome šta stoji u stvari iza te proklamirane volje za evropskim integracijama i za regulacijom ili normalizacijom odnosa u regionu. Lažno je sve to“, navodi ona.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci