Na tribini SNS-a govorio haški osuđenik Veselin Šljivančanin: Aktivisti Inicijative mladih pretučeni na tribini

  20 januar 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Devetoro aktivista Inicijative mladih pretučeno je posle incidenta koji se dogodio na tribini koju je 17. januara organizovala Srpska napredna stranka u Beškoj a na kojoj je govorio i haški osuđenik – bivši oficir JNA Veselin Šljivančanin.
Do incidenta je došlo kada je grupa od nekoliko aktivista Inicijative mladih pokušala da prekine tribinu tako što su u salu ušli dok je tribina trajala i uz zviždanje i sa transparentom „kada ratni zločinci ućute, žrtve će moći da govore“ na kratko tribinu i prekinuli.

Aktivisti su prebijeni, prema rečima direktorke Inicijative Anite Mitić, van sale. Njoj su, kako navodi, razlupana kola a dvoje aktivista zadobilo je teže povrede i kolima Hitne pomoći prebačeni su u Urgentni centar.
Kasno uveče 17. januara aktivisti Inicijative mladih koji su bili prisutni na tribini SNS-a u Beškoj, dali su izjave policiji, rekla je za Insajder.net direktorka Inicijative Anita Mitić. Prema njenim rečima do tog trenutka niko od napadača nije dao izjavu u policiji. „Dvoje naših aktivista nalaze se u bolnici. Jednoj devojci je noga u gipsu, dok je jedan momak upućen na snimanje glave“, navela je Mitić.

Aktivisti Inicijative mladih došli su na tribinu da izazovu incident

„Aktivisti Inicijative mladih došli su na tribinu da izazovu incident“, rekao je za Insajder.net predsednik opštine Inđija i funkcioner SNS-a Vladimir Gak. Ovakva izjava predsednika opštine zapravo znači da su aktivisti sami krivi sto su pretučeni.
U izjavi za Insajder.net Gak, koji je jedan od organizatora tribine na kojoj je došlo do incidenta između aktivista Inicijative mladih i pojedinaca koji su bili prisutni na tribini, „kaže da je on lično sedeo u prvom redu i da nikakve tuče nije bilo osim što su aktivisti izgurani iz sale jer su provocirali i vređali“.
Govorili su da su svi Srbi zločinci, tvrdi Gak.
Na pitanje da li je video snimak i da li ovakvom izjavom pokušava da kaže da je u pitanju izmišljen snimak na kojem je montiran incident koji se nije ni desio, Gak kaže: „Snimak nisam video, bio sam na tribini. Ne opravdavam nijednu vrstu nasilja, a posebno ne nasilje koje neko izaziva namerno“.
„Aktivisti inicijative mladih sami su sebi razlupali kola...to su videli pripadnici policije“, tvrdi predsednik opštine Inđija.
Vladajuća Srpska napredna stranka ubrzo je saopštila da je grupa huligana prekinula njihovu tribinu i brutalno uznemiravala učesnike. Ovakvo saopštenje usledilo je i pored činjenice što predstavnici Inicijative tvrde da je dvoje njihovih aktivista pretučeno toliko da je morala da dođe i Hitna pomoć.

(Insajder.net)

Za Insajder.net Biljana Popović Ivković, iz MUP-a Srbije, rekla je 17. januara uveče da u tom trenutku može samo da kaže da se „utvrđuju sve okolnosti događaja“ u Beškoj. Na pitanje da li su identifikovani i privedeni odgovorni, s obzirom na to da postoji video snimak, Popović Ivković kaže da „postoji postupak policije koji je u toku“ i da o tome ništa ne može da kaže. „U toku je uviđaj koji je uradila policija, davanje izjava u policijskoj stanici, koja je nadležna za tu teritoriju, tako da kada se sve okonča onda ću moći da kažem nešto više informacija o tom događaju“.
„Izjave moraju svi da da-
ju“, rekla je kratko Popović Ivković.

(Insajder)

Građanska Vojvodina

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina smatra da je napad na aktiviste Inicijative mladih na tribini Srpske napredne stranke u Beškoj – neprikriven fašistički čin i da počinioci moraju da budu drastično kažnjeni zbog ovog zločina.
U slučaj da vlast i ovo zlodelo pokuša prikriti i relativizovati političkom i medijskom manipulacijom, ova zemlja definitivno ulazi u period ozbiljnih unutrašnjih turbulencija, a posledice mogu da budu zaista užasne.
Činjenica da je Srpska napredna stranka organizovala tribinu na kojoj je promovisala osuđenog ratnog zločinca najbolje govori o njenom tzv. evropskom putu, a činjenica da su njeni aktivisti životinjski pretukli članove Inicijative mladih ukazuje u kom smeru ova zemlja na čelu sa SNS ide – u pravcu autoritarne države u kojoj će biti ugrožena fizička bezbednost svakome ko se usudi da izrekne kritičku misao.
Osnovno je pitanje da li će građani Vojvodine i cele zemlje mirno posmatrati svakovrsno nasilje koje SNS sprovodi proteklih godina u Srbiji, uz jačanje intenziteta i ubrzanje, ili će napokon odlučiti da mu se suprotstave!
Vreme je da odlučimo da li nam je stalo do slobode i dostojanstva ili mirno, pognute glave idemo u ropstvo uz vladavinu najgorih!

Građanska Vojvodina, 17. januar 2017.

Građansku Vojvodinu čine: Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Novi Sad, Građanska akcija, Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Novi Sad, Građanski fond Panonija, Novi Sad, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Novi Sad, Centar za interkulturalnu komunikaciju, Novi Sad, Vojvođanski građanski centar, Novi Sad, Centar građanskih vrednosti, Subotica

 

Naslovi

Popularni Članci