Zabrana plastičnih kesa u Bečeju od 2011? - U ekološkom gradu PVC kese

  01 oktobar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Vranje će verovatno biti prvi grad u Srbiji u kojem će biti zabranjeno korišćenje plastičnih kesa. Naime, od 1. septembra u prodavnicama u ovom gradu je zabranjena upotreba plastičnih kesa, a do 1. januara 2011. godine svi trgovci moraju da uklone plastične kese, kada će početi da ih kontroliše komunalna inspekcija. Vlasnik objekta koji nakon 1. januara bude pakovao robu u PVC kese biće kažnjen sa 50.000 dinara.

Predstavnici lokalne samouprave još se nisu oglasili da li će plastične kese biti zabranjene i u Bečeju, mada bi to bilo sasvim primereno, jer su poslanici u lokalnom parlamentu Bečej pre nekoliko godina proglasili ekološkim gradom, međutim, o zaštiti okoliša niko ne vodi računa – ili to građani ne uočavaju, naprotiv.
O tome da li će Bečej bar delimično postati ekološki grad na taj način što će se i kod nas zabraniti upotreba plastičnih kesa, predsednik Skupštine opštine Bečej Dušan Jovanović je rekao da će lokalni parlament Bečeja verovatno krajem godine doneti odluku o zabrani korišćenja PVC kesa. Prema njegovim rečima, deo opštinske vlasti je već inicirao donošenje takve odluke, koju treba da izradi Odeljenje za komunalne poslove i zaštitu životne sredine opštine. Ukoliko bude donesena, odluka o zabrani korišćenja plastičnih kesa trebalo bi da se primenjuje od 1. januara 2011. godine, objasnio je Jovanović. Po procenama, u Srbiji se dnevno potroši oko 7 miliona plastičnih kesa, prosečno vreme upotrebe jedne plastične kese je oko 20 minuta, a svaki stanovnik Srbije iskoristi najmanje 150 plastičnih kesa tokom jedne godine. Bačene plastične kese samo u toku jedne godine mogu da pokriju površinu od ukupno tri Srbije.
A zašto ne treba da koristimo plastične kese? Jer: najtanja plastična kesa se u prirodi razlaže nekoliko stotina godina; obojene plastične kese sadrže više teških metala i kancerogenih toksina od bezbojnih; u kontaktu sa toplotom plastična kesa ispušta otrovne materije koje potom lako dospevaju u organizam čoveka; pepeo koji zaostaje od spaljene plastične mase je otrovan i zagađuje zemlju i podzemne vode... Ima još pregršt razloga protiv korišćenja PVC kesa, a nijedan za.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci