„Otvoreni razgovori“ o životu u Bečeju: Pitanje kako promeniti život u ružnom gradu bez odgovora

  24 septembar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Serijal tribina pod nazivom „Otvoreni razgovori o svakodnevnom životu“ na kojima bi se kritički i polemički vodile diskusije o problemima koji svakodnevno tište građane opštine, a pokrenulo bi se i njihovo rešavanje, otvoren je u utorak u pivnici „Tata Brada“.

Inicijator i organizator ciklusa tribina je neformalna grupa građana. Prva tribina, naslovljena „Da li je lepo živeti u ružnom gradu?“ privukla je pedesetak građana zainteresovanih da se javno progovori o problemima u bečejskoj opštini, odnosno o uređenju javnih prostora i javnog mobilijara koji je izgubio svoju funkciju i doprinosi ružnoći grada, a to, hteli mi to ili ne, ipak utiče na nas.
O tome da je situacija u Bečeju zaista loša, svedočile su fotografije koje su snimili građani Bečeja, entuzijasti, foto-amateri... Prikazane su poražavajuće slike, slomljene i iščupane kante za smeće u centru i drugim delovima grada, slomljene klupe i žardinjere, razbijene ulične svetiljke, deca koja se igraju u blizini divljih deponija, izlomljene i razbijene mermerne i betonske ploče na gradskom trgu i na mozaik obeležju na Tisi, uvenulo cveće u centru grada, korov gde mu mesto nije, smeće na svakom koraku, životinjski leševi na nesuđenoj plaži i travnatim površinama u gradu...
Posetiocima tribine prikazane su i fotografije iz drugih gradova, uređenih, održavanih, s trgovima prepunih ljudi, ali i lepe slike Bečeja i potencijali grada koje bi trebalo samo iskoristi i održavati. Međutim, očigledno ne postoji niko ko je za to zadužen.
Tema tribine i fotografije nametnule su niz pitanja koja su ostala bez odgovora, a nisu se čuli ni konstruktivni predlozi, jer se niko od prisutnih nije upustio u diskusiju, osim što su Gabriela Sumer u ime organizatora, Stojan Subakov, Goran Sadžakov i Zoran Subotički kao voditelj tribine, dali komentare u vezi prikazanih fotografija i govorili su o svojim utiscima o gradovima u kojima su imali priliku da žive.
Subotički je posetioce informisao i o tome da je Pokrajinski sekretarijat za lokalnu samoupravu i međuopštinsku saradnju raspisao konkurs za uvođenje tzv. „zelene linije“ u gradovima i opštinama u Vojvodini (opština se prijavila na taj konkurs) i izrazio nadu da će bečejski projekat biti prihvaćen.
Ideja „zelene linije“ je vrlo jednostavna: građani će imati mogućnost da putem SMS poruka, interneta, telefona ili lično nadležnima u opštini prijave slučajeve „komunalnog vandalizma“ (razbijene žardinjere, slomljene klupe itd.), a nadležni bi u roku od 48 sati morali da reše te probleme i da obaveste građane o
tome.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci