Uoči promocije Parade ponosa u Bečeju: Sve su glasniji protivnici tribine

  24 septembar 2010
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Povodom promotivne tribine o Paradi ponosa u Bečeju zakazane za 1. oktobar u Gradskom pozorištu počinjemo da „imamo situaciju“.

Prvo su članovi navijačke grupe „Bekrije Bečej“ najavili prikupljanje potpisa protiv tribine i zatražili od lokalne vlasti da ne dozvoli da ona bude održana, potom su taj zahtev predstavnicima vlasti ispostavili i pojedini građani i partija Mađarska nada. U međuvremenu su i predstavnici Gej-strejt alijanse održali konferenciju za novinare, a u jednom bečejskom ugostiteljskom objektu napadnut je Daniel Pinter, član Gej-strejt alijanse. U sredu je i predsednik opštine Peter Knezi održao pres konferenciju u gradskoj kući.

Tribina o ljudskim pravima

Prošle srede su predstavnici Gej-strejt alijanse održali konferenciju za novinare na istom mestu gde su nekoliko dana ranije to učinile i „Bekrije Bečej“ - u prostorijama nekadašnjeg vaterpolo kluba koje sada koristi Vojvođanska partija - koji se protive bečejskoj tribini o Paradi ponosa.
Daniel Pinter, predstavnik Gej-strejt alijanse (jedan od organizatora tribine), rekao je da je razlog za sazivanje konferencije „širenje lažnih informacija u Bečeju, počevši od toga da će se u gradu Bečeju, u fontani u kojoj nema vode, kupati goli muškarci i gole žene. Ne znam iz čije je glave izašla takva perverzna ideja, ali moram da razočaram ljude koji tako nešto očekuju: takve prizore će i dalje moći da posmatraju samo na malom ekranu ili na kompjuteru, u filmovima odgovarajućeg žanra“.
Pinter se osvrnuo i na peticiju navijačke grupe „Bekrije Bečej“ koja traži zabranu „parade“ u Bečeju: „Nikakve parade u Bečeju neće biti. Parada je zakazana za 10. oktobar u Beogradu. Dopuštam mogućnost da se neko zbunio pošto su prva dva slova ista. U Bečeju će biti održana samo jedna tribina koja će okupiti ljude iz javnog, društvenog, kulturnog života Srbije, Vojvodine i našeg grada. Na toj tribini će se prvenstveno diskutovati o raznim pitanjima, pa čak i o pitanjima koja se ne odnose samo na LGBT prava, o diskriminaciji uopšte, o neinformisanosti lokalnog stanovništva, o tome koja prava imaju građani, ali je prvenstveni cilj tribine promocija Parade ponosa u Beogradu“.
Predstavnik Gej-strejt alijanse je apelovao na građane koji su protivnici tribine da se uzdržavaju od protivzakonitog delovanja.
O tome da li će organizatori Parade ponosa odustati od održavanja tribine u Bečeju ukoliko se nastave „preventivne akcije“ protiv te manifestacije, Pinter je rekao da je ubeđen da odustajanja neće biti.
Organizacioni odbor Parade je najavio da će na bečejskoj tribini u Gradskom pozorištu 1. oktobra učestvovati predstavnici organizatora (Gejt-strejt alijansa, Kvirija centar), dramska umetnica Mira Banjac, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić, advokati, umetnici i NVO aktivisti iz Bečeja i drugi, a upućen je poziv i predsedniku opštine Peteru Kneziju da održi uvodni govor. Pinter je izrazio nadu da će predsednik opštine „osetiti potrebu da se obrati okupljenima na tribini“.

Napad na člana Gej-strejt alijanse

U jednom bečejskom ugostiteljskom objektu u noći između petka i subote napadnut je član Gej-strejt alijanse Daniel Pinter. Rekao je da je zadobio nekoliko udaraca s leđa, a potom je pao, a napadač ili napadači su u međuvremenu nestali. Pinter je rekao da nije obavestio policiju o napadu, jer ne može da identifikuje napadača(e).

Indikativno je da na konferenciji za novinare Gej-strejt alijanse, osim novinara Bečejskog mozaika, nisu bili prisutni ostali bečejski novinari, za razliku od veoma posećene konferencije za štampu „Bekrija“. Pinter je rekao da su novinarima u Bečeju upućeni pozivi i dodao da oni verovatno odlaze na konferencije za novinare kada osete potrebu i prepoznaju interesantan materijal za svoje čitaoce, gledaoce i slušaoce.

S verom u Boga traži se zabrana

Pojedini stanovnici Bečeja su na službenom veb-sajtu opštine, obraćajući se predsedniku opštine, a pozivajući se na hrišćanske vrednosti, Bibliju i Isusa, zatražili da lokalna vlast, odnosno predsednik opštine, zabrani održavanje tribine o Paradi ponosa u Gradskom pozorištu, jer je osnivač te ustanove kulture lokalna samouprava. Pored toga, i funkcioner Pokreta Mađarska nada (jedna u nizu vojvođanskih mađarskih partija) Robert Olah je u otvorenom pismu zahtevao od predsednika opštine, takođe se pozivajući na hrišćanske vrednosti i moral, da ne dozvoli održavanje tribine.
Peter Knezi je u izjavi za Bečejski mozaik rekao da lokalna vlast niti može, niti želi da zabrani takav skup, a dozvolu za održavanje manifestacije daje policija a ne opština. Knezi je istakao da je on predsednik svih građana Bečeja, kako je rekao, ne samo hrišćanima, već i ateistima i onima koji žive po drugačijim moralnim normama od uobičajenog.
Na pitanje da li će udovoljiti molbi organizatora tribine u Bečeju da održi uvodnu reč na tom skupu, Knezi je rekao da o tome još nije doneo odluku, a postoji mogućnost da će, ukoliko skup bude održan, u svojstvu predsednika opštine pozdraviti okupljene, ali ne želi da bude učesnik tribine.
U vreme zaključenja novina i predsednik opštine je održao konferenciju za novinare o promociji Parade ponosa u Bečeju.

Neko treba da se leči

Devet organizacija koje se bave zaštitom prava homoseksualnih osoba zatražile su prošle nedelje da se ispita slučaj Centra za lečenje od homoseksualizma. Od ministra zdravlja Tomice Milosavljevića traže da ispita slučaj Miroljuba Petrovića, koji vodi pomenuti centar i da obavesti javnost o statusu takvih klinika. Oni se u pismu pitaju da li je Ministarstvo omogućilo na bilo koji način izgradnju i njihovo funkcionisanje i šta preduzima da sankcioniše takav vid nadrilekarstva, kojim se krši veliki broj domaćih zakona. „Najviše zabrinjava činjenica da su bavljenje ovakvom delatnošću, koju obavlja dotični Petrović, a posebno za izgradnju i funkcionisanje klinike takvog profila potrebne mnoge licence i dozvole koje su, ili bi bar trebalo da budu u nadležnosti Ministarstva zdravlja. Smatramo da vas kao lekara i ministra nije potrebno podsećati na stavove SZO i Srpskog lekarskog društva o tome da homoseksualnost nije bolest, već jedan od varijeteta ljudske seksualnosti, te da je pravo na različitost i slobodno izražavanje seksualne orijentacije garantovano ne samo Ustavom Srbije, već i domaćim zakonima”, navedeno je u saopštenju.
Ministarstvo zdravlja je 21. septembra izdalo saopštenje u vezi sa slučajem Centra za lečenje od homoseksualizma.
U saopštenju se između ostalog navodi da to ministarstvo „nije izdalo dozvolu za rad Centra za lečenje od homoseksualizma. Pomenuti Miroljub Petrović nije u registru zdravstvenih radnika Lekarske komore Srbije, što znači da nema dozvolu za obavljanje lekarske prakse na teritoriji Srbije. Adresa pomenutog centra nije poznata. Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja prosledila je sve dostupne informacije inspektoratu MUP-a sa kojim će sarađivati na ovom slučaju“.

K.D.F.

 

 

Naslovi

Popularni Članci