„PICODERSKI DANI“: Karneval u Picoderu

  30 april 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Picoderu je u subotu održana manifestacija „Picoderski dani“ koja je, sudeći po broju posetilaca, a bilo ih je preko tri hiljade, bila dobro prihvaćena od svih koji su toga dana bili kod mosta na kanalu DTD gde je bio prostor centralnog dešavanja. O tome mogu posvedočiti i brojne čestitke upućene organizacionom odboru i mnoštvo pozitivnih komentara na društvenim mrežama.

Po svom konceptu, u čijem su fokusu bila deca, celokupan program u karnevalskoj atmosferi bio je opredeljen sadržajima namenjenim najmlađima.
Tokom prepodneva, već od devet sati, počele su da se popunjavaju ljuljaške, tobogani, klackalice, ringišpil, a dečja cika i vriska se stapala sa zvucima muzike sa razglasa.
Zmaj Jovina ulica je vrlo brzo postala tesna za brojne Picoderce i Bečejce koji su pristizali, a potvrdu da su na pravom putu, pružao im je miris luka koji se počeo širiti iz tuce i po katlanki u kojima se pripremao svinjski i pileći paprikaš i neizbežni pasulj.
Pored toga, za sve koji su došli, vredne Picoderke su, kako to i dolikuje, pripremile picoderski fruštuk. Na astalu su posetioce čekale tacne sa komadima svežeg hleba namazanog mašću i posutom alevom paprikom, činije sa mladim lukom i svežim čvarcima istopljenim dan ranije po tajnoj recepturi, i tanjiri sa tek ispečenim močama. Doručkovao je i onaj ko nije bio gladan, jer nije bilo moguće odoliti ovom, nekada gotovo svakodnevnom, doručku. Mogla su se čuti brojna podsećanja i iščuđavanja poput: „ne pamtim kada sam ovo jela“, „baš mi je prijalo“, „ne mogu da verujem da sam bio željan baš ’leba i masti“…
Oko deset časova je počela i priprema svečane povorke jahača, fijakera, karuca i špeditera koji su potom krenuli ulicama Picodera (Zmaj Jovinom, potom ulicom Uroša Predića i Prvomajskom) uz pratnju tamburaša i članova KUD „Đido“ zastajući na ćoškovima ulica gde su sa stanovnicima okolnih kuća zajednički igrali kolo. Jedno od četiri zastajanja, pre povratka defilea, usledilo je u Prvomajskoj ulici ispred kuće pokojnog Danila Čiplića, koji je svojevremeno bio organizator sličnih programa i mnogi Picoderci ga se sa setom sećaju.
Dolazak svečane povorke je označio i nastavak programa koji je opet bio okrenut najmlađima. Započelo je nadmetanje u pecanju na plovak za decu do 15 godina starosti a oko 13 časova gotov je bio paprikaš u prvom od 12 kotlova, koliko ih je bilo ukupno. Istovremeno je sa radom startovala i likovna i origami radionica.
Priliku da najmlađi pokažu svoje veštine u preskakanju konopca i okretanju obruča imali su u igraonici koja je usledila posle proglašenja najuspešnijih mladih umetnika.
A pruženu šansu da pokažu svoju snagu i izdržljivost mladi Picoderci su na najbolji način iskoristili u disciplini nadvlačenja konopca koje je izazvalo veliko interesovanje prisutnih. Posebne simpatije posetilaca dobila je ekipa devojčica koja se ravnopravno nadmetala sa dečacima.
Zapažena je bila i prezentacija kik-boks kluba Bečej a pažnju je privuklo nadvlačenje konopca odraslih gde je pored oprobanih snagatora najveći aplauz dobila ekipa „Mama“ koja je iznenadila svojom srčanošću i borbenošću.
Imena pobednika nećemo navoditi jer, kako je rekao i oficijelni spiker, svi su pobednici jer su oni svojim učešćem doprineli da ova manifestacija uspe.
Nakon toga su usledile prigodne besede predstavnika najmlađih i najstarijih Picoderaca a potom su se prisutnima obratili Miomir Jelenić Ješko koji se uz podsećanje na Danila Čiplića zahvalio na poseti i u ime organizacionog odbora najavio češće susrete na sličnim dešavanjima, i predsednik opštine Bečej Vuk Radojević koji je pohvalio organizaciju manifestacije i pozdravio sve koji su došli na „Picoderske dane“.
Na programu je zatim bio nastup „Bačkih mališana“ a posle njih, pozdravljeni gromkim aplauzom, na binu su izašli članovi KUD „Đido“ . Završni taktovi „Vranjanske svite“ označili su i vreme za pripremu paljenja logorske vatre kojem je prethodilo takmičenje u brzom ispijanju piva a zatim se pristupilo temeljnom pražnjenju kotlova kod kojih su nervozno stajali kuvari plašeći se da neko ne ostane gladan.
Vatromet svojom živopisnošću ulepšao je prostor kod mosta i ostavio je utisak na sve prisutne koji su tek kada je i poslednja varnica utihnula ušli u šatore i započeli zabavu uz tamburašku muziku.
„Picoderski dani“ su se pretvorili u prijatnu picodersku noć koju će svi pamtiti, ako ne duže, a ono do sledećih „Picoderskih dana“ koji bi prema odluci organizacionog odbora trebali da se održavaju svake godine poslednjeg vikenda aprila meseca.
Hoće. Sigurno.

V.F.

Naslovi

Popularni Članci