100 miliona dinara za rekonstrukciju transformatora: Bez učestalih isključenja?

  30 april 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Radnici Elektrodistribucije Novi Sad (EDNS) rade na rekonstrukciji 110/35-kilovatnog postrojenja na Srbobranskom putu sa ciljem povećanja pouzdanosti i sigurnosti napajanja domaćinstava u opštini Bečej, ali i u industrijskoj zoni, navodi se u pisanom saopštenju iz lokalne samouprave.

Rekonstrukcija 35-kilovatnog postrojenja završena je prošle nedelje. Investicija je vredna preko 100 miliona dinara, a radovi bi trebalo da budu završeni do novembra ove godine. Nadležni Elektrodistribucije tokom tog perioda ne očekuju prekide u isporuci struje. „Ovakve rekonstrukcije u Bečeju praktično nisu rađene 32 godine. Radovi idu predviđenom dinamikom i očekujem da ćemo sve završiti u predviđenom roku“, rekao je Bojan Atlagić, generalni direktor EDNS.
„Za područje Bečeja ovo predstavlja otvaranje novih pravaca i perspektivu razvoja i značajnijih industrijskih objekata koji će moći da povuku veće količine energije iz ovog objekta. On je do sada bio na ivici granice eksploatacije. Čak je prelazilo i nominalne snage koje su predviđene na ovom području. To je red veličine nekih 20 do 24 megavata i u slučaju ispadanja nismo imali mogućnost rezervisanja na 20-kilovatnom naponu za više od 10 megavata. Međutim, izgradnjom ovog objekta do novembra će se pojaviti mnogo veća mogućnost i veća pouzdanost napajanja ovog područja. Postojaće transformator 110/20 Kw koji će moći da se optereti sa 31 MW, drugi transformator će mu biti kompletna rezerva, a treći 110/35 koji će napajati Bečej i industrijsku zonu. To su značajna ulaganja, ali pružaju veliku perspektivu razvoja područja Bečeja“, rekao je Dušan Čomić, tehnički direktor EDNS, piše u saopštenju za medije.
„Ovo je ogroman iskorak u odnosu na prethodni period jer ovim energetskim osnaživanjem dobijaju svi građani opštine Bečej. Dodatno se ojačava energetski potencijal i ono što je do sada bilo nemoguće zamisliti da, kada se pojavi kvar ili havarija na energetskoj mreži, građani to neće osetiti u najvećem delu slučajeva. A ne kao do sada da se pri svakom kvaru ili havariji isključuje struja delu korisnika“, rekao je Vuk Radojević, predsednik opštine.
Staro postrojenje koje se uklanja prostire se na oko 1.500 kvadratnih metara, a novo, mnogo snažnije postrojenje, zauzima osam kvadratnih metara.
Na teritoriji opštine za jedan dan se potroši oko 650.000 kilovata električne energije.

Priredio: R.M.

Naslovi

Popularni Članci