A Büszkeség felvonulást népszerűsítő tribün Becsén is - Kit és miért zavar egy kisebbségi csoport?

  24 septembar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

A Büszkeség felvonulást (Parada ponosa) – az LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű) közösség menetelése – október 10-én tartják meg Belgrádban, de a rendezvényt megelőző héten több szerbiai városban, többek között Becsén is, népszerűsítő tribünöket fognak szervezni.

A felvonulás és a tribünök célja az LMBT emberek jogaiért, láthatóságáért és elfogadottságáért való küzdelem.
A Büszkeség felvonulás, valamint a népszerűsítő tribünök betiltását több jobboldali szervezet, politikai párt és szurkolói csoport követeli Szerbia szerte.
Olyan abszurd dolgok is nyilvánosságra kerülnek, mint amilyen a Szerb Haladó Párt és néhány kisebb szervezet Irinej szerb pátriárkához intézett levele, amelyben kérik az ortodox egyházfőt, hogy a szerb pravoszláv egyház közösítse ki soraiból Boris Tadić elnököt, Mirko Cvetković kormányfőt és Ivica Dačić belügyminisztert, mert engedélyezték a „homoszexuálisok, a becstelenek és eszelősök felvonulását“. A levél szerzői szerint ez a három ember támogatja ennek a rendezvénynek a szervezőit. Kérik a pátriárkát, akadályozza meg, hogy ezen a napon vérontás legyen Belgrád utcáin.
Szerbia alkotmánya minden polgárt védelmez függetlenül annak felekezeti, nemzeti, politikai, vagy nemi hovatartozásától. Szerbia nem fogja tűrni az erőszakot, reagált Boris Tadić a levélre. A belügyminisztérium tisztségviselői is közölték, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy október 10-én lehetővé tegyék az erőszakmentes felvonulást.
Azóta már jócskán elszabadultak az indulatok, a jobboldaliak és a konzervatív erők képviselői elfogadhatatlan jelzőkkel illetik a homoszexuálisokat. Becse sem kivétel. Múlt héten a Bekrije Bečeja nevű szurkolócsoport tagjai tartottak sajtóértekezletet a becsei tribün ellen, amelyen elmondták, hogy aláírásgyűjést szerveznek a promóció ellen, s a petíciót átadják majd a községi illetékeseknek, arra kérve őket, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy erre a rendezvényre Becsén ne kerüljön sor.
A szurkolócsoport képviselői elmondták: ha nem is marad el „az immoralitás parádéja“, ők nem fogják megzavarni a rendezvényt, de fennáll annak a lehetősége, hogy elégedetlen polgárok csoportjai fogják megzavarni a promóciót.
A belgrádi felvonulás és a népszerűsítő tribünök egyik szervezője, a Gay-Straight Alliance nevében Pintér Dániel ismertette a múlt héten a becsei rendezvény célját, helyét (Városi Színház) és időpontját (október elseje). Beszélt az LMBT populáció ellen irányuló kampányról, s arról, hogy a becsei rendezvény célja e populáció problémáinak ismertetése, s a belgrádi központi felvonulás népszerűsítése.
A bejelentések szerint a becsei tribünön a Gay-Straight Alliance és a Queeria Központ (a felvonulás szervezői) képviselői mellett jelen lesz Marko Karadžić, a szerbiai kisebbségügyi minisztérium államtitkára, Mira Banjac színésznő, becsei művészek, ügyvédek és egyes civil szervezetek képviselői.
A szervezők felkérték Knézi Péter polgármestert, hogy nyissa meg a rendezvényt.

Megtámadták a Gay-Straight Alliance tagját

Múlt pénteken egy becsei diszkóban megtámadták Pintér Dánielt, a Gay-Straight Alliance becsei tagját. Pintér szavai szerint tánc közben ismeretlen elkövető(k) hátulról többször erősen tarkón vágták, majd arcon ütötték. Ezután elesett, a támadók pedig eltűntek. Pintér az esetet nem jelentette a rendőrségnek, mert nem tudja identifikálni a tettes(eket).

A tribün betiltását követelik

A községi önkormányzatot az utóbbi napokban bírálatok érik, mert nem tiltotta meg a Büszkeség felvonulást népszerűsítő tribünt a Városi Színházban. Erre nincs is joga - az emberi jogok csorbításának klasszikus példájának lennénk tanúi.
A község hivatalos honlapján a tribün kapcsán Péter József a következő kérdést intézte Becse község elnökéhez: „Tisztelt Polgármester Úr! Nem hivatalos forrásból értesültem, miszerint Óbecse is egyik helyszíne lesz azoknak a városoknak, melyek helyet adnak a belgrádi melegfelvonulást megelőző propaganda rendezvénysorozatnak. Ezt meglepőnek és felháborítónak tartom. Kérem, gyors válaszával nyugtasson meg engem és minden jó ízlésű, keresztény, erkölcsös, és szellemileg egészséges óbecsei polgárt, miszerint erről szó se nincs!?!?!? Gyors, és megnyugtató válaszát köszönve, üdvözlettel: P.J.“ Knézi a következő válasszal szolgált: „Tisztelt Polgártársam! Sajnos ki kell, hogy ábrándítsam, ugyanis október harmadika és ötödike között nagy valószínűséggel sor kerül egy ilyen jellegű rendezvényre a Városi Színházban. A polgármesternek nincs joga ilyen rendezvényt betiltani, viszont a város nem is szervezője annak. Mivel a keresztény erkölcsrendre hivatkozott, szeretném emlékeztetni Krisztus urunk tanításának egyik fő alaptételére, mi szerint Isten előtt mindannyian egyformák vagyunk, ugyanis mi nem azért élünk a földön, hogy mások felett ítéltessünk, hanem azért, hogy békességben és szeretetben éljünk egymással. Őszintén hiszem, hogy igazi keresztény lévén megérti álláspontomat és elfogadja azt. Kötelességemnek tartom azt is elmondani, hogy mint polgármester egyenrangú elbánásban vagyok köteles részesíteni minden polgártársunkat, a polgár nemétől, bőrszínétől, vallási hovatartozásától, nemzetétől és szexuális beállításától függetlenül.“
A kérdés-válasz további reakciót váltott ki.
Szeptember 19-én ugyanis Oláh Róbert, a Magyar Remény Mozgalom dél-bácskai és szerémségi körzeti szervezetének elnöke Temerinből nyílt levelet intézett Knézi Péter községi elnökhöz, amelyben
többek között ez áll: „Megdöbbenve értesültem, hogy az Önök városa is helyt ad a belgrádi ’meleg parádét’ megelőző rendezvénysorozatnak, melynek nem titkolt szándéka, hogy népszerűsítse az azonos neműekhez vonzódó személyek szexuális orientációját“. Levelében Oláh is Krisztus tanítását és a kereszténységet emlegeti, majd felkéri Knézit, bár tudatában van annak „hogy Önnek nincs törvényadta joga, hogy megakadályozza ezt a rendezvényt, de arra van, hogy ne bocsássa a közpénzen fenntartott, községi tulajdonban levő épületet a szervezők rendelkezésére. Ezért arra kérem, hogy vonja vissza az óbecsei Kultúra Házának nevezett objektum használati jogát az adott időpontra az esemény rendezőitől. Erkölcsi kifogásokon kívül, melyeket a levél első részében említettem, ezt a kérelmem azzal is indokolnám, hogy egy ilyen rendezvény magas biztonságkockázatú kategóriába tartozik. Ön is tisztában van azzal a ténnyel, hogy a szabad gyülekezés joga mindenkit megillet. Azokat is, akik támogatják az ilyen ’parádékat’, de azokat is, akik ellenzik. Véleményem szerint az adott rendezvényt nem lehet úgy megszervezni, hogy egyik tábort sem érjen jogsértés és ezzel egyidejűleg a hatósági szervek szavatolják a résztvevők biztonságát mindkét oldalon. Félő, hogy a városukba érkező ’tüntetők’ kárt okoznak a polgárok ingatlanaiban és ingóságaikon egyaránt, és a hétköznapi munkájukat végző békés polgárok biztonsága is veszélybe kerülhet“, áll a Magyar Remény Mozgalom tisztségviselőjének nyílt levelében.

Egyenlők és egyenlőbbek

Kedden délelőtt Becse község elnökének protokolláris ügyekkel foglalkozó munkatársa eljuttatta a tájékoztatási eszközöknek Knézi Péter válaszlevelét Oláh Róbertnek, a Magyar Remény Mozgalom dél-bácskai és szerémségi körzeti szervezete elnökének.
Becse község elnökének válaszában többek között ez áll: „Köszönöm megkeresését, amelyben megdöbbenésének adott hangot az Óbecsén esedékes bemutatkozó összejövetel kapcsán.
Amiben viszont kételkedek, az őszinte aggodalma az ügy és annak következményei kapcsán, előbb hiszem el, és ezt a levél eljuttatásának módja is bizonyítja, inkább önreklámról, esetleg politikai poénvadászatról van szó. Sajnálom, hogy más, igazán magyar, nemzeti közösségünket fájdalmasan érintő, vagy mindennapjait megkönnyítendő kérdések taglalására nem kért eddig fel“.
A becsei promócióval kapcsolatban Knézi leszögezte: „Nem szeretnék Önnel parttalan vitába keveredni, de a rendezvényt sem jóvá nem hagytam, se nem tiltathattam be, mert egyikre sincs jogom, és ezt Ön is elismeri. Ami a színház épületét illeti, az egy közintézmény, és amennyiben abból a logikából indulunk ki, hogy a rendezvény részvevői között is vannak adófizető polgárok, kíváncsi vagyok, vajon miért nem használhatná egy országos szinten is bejegyzett civil szervezet a termet. Tisztelt elnök úr, mint ahogyan Ön is mondta, nincs mit betiltanom, nincs mit visszavonnom, hiszen mindez a szervezők és a Belügyminisztérium dolga. Ami az esetleges rendbontásokat illeti, azt éppen azok fogják majd elkövetni, akiknek névleg minden polgár egyenlő, de vannak egyenlőbbek és kevésbé egyenlőbbek köztük. Ez is a jelenünk, és talán módja annak, hogy a közöttünk élő ilyen elemeket is megismerjük“.

A községi elnök köszönti majd a résztvevőket?

Knézi Péter, Becse község elnöke a Városi Színházban megtartandó tribün betiltását követelő kérésekkel kapcsolatban kijelentette: „Nem tehetem meg, hogy valamit betiltsak, nem is engedélyezhetem. Egy szervezet kérte a színháztermet, és az igazgató, úgy tudom, meg is adta nekik“.
Mellesleg: a szervezőknek a rendőrségen kell bejelenteniük a tribünt, a belügyi szervek feladata pedig engedélyezni a rendezvény megtartását, valamint biztosítaniuk kell a résztvevők biztonságát.
A tribün szervezői arra kérték Becse község elnökét, hogy köszöntse majd a résztvevőket. Knézi kijelentette: „Még nem döntöttem el, hogy mit fogok csinálni. Ha a körülmények úgy hozzák, hogy meg lesz tartva a rendezvény, akkor eldöntöm, hogy ott leszek-e mint polgármester egy köszöntő erejéig, de nem szeretnék a tribünön jelen lenni olyan értelemben mint a résztvevők. Községi elnökként mondhatnék pár szót, de másképpen nem kívánok állást foglalni, mert azzal, hogy ezt technikailag engedélyeztük, úgy gondolom, hogy valamilyen szinten állást foglaltunk ebben az ügyben, de úgy gondolom, hogy ezt nem kell fokozni, meg nem is akarom különösebben irritálni a másik tábort“.
Krisztus és a keresztény erkölcs
A becsei tribün betiltását kérők furcsamód Krisztusra és a keresztény erkölcsre hivatkoznak. Nem világos, hogy mi köze mindennek az emberi jogok tiszteletben tartásához. Márpedig az LMBT populációhoz tartozók is éppen olyan jogokkal rendelkeznek, mint bárki más. Jó lenne ezt nem elfeledni.

Filipčev Dömötör Krisztina

 

 

Naslovi

Popularni Članci