Tržište nekretnina u Bečeju: Velika ponuda, kupaca nema

  20 avgust 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

O tome kakva je situacija na tržištu nekretnina u Bečeju dovoljno govori činjenica da se natpis „kuća na prodaju“ možete videti u gotovo svakoj ulici.

„U Bečeju je ponuda nekretnina uvek bila dosta velika, ali suština je u tome da je kupaca sve manje. Ova godina je prilično loša. Ljudi žele da kupe, dolaze u agenciju, skupljaju informacije, gledaju, većina planira kupovinu stambenim kreditom od banke, međutim, kreditna sposobnost je opala. U Bečeju je kreditna sposobnost građana pre ove krize bila negde oko 30.000 evra, a sada je daleko manja, dok cene nekretnina nisu mnogo pale“, kaže vlasnica agencije za promet nekretnina Ivanka Medurić.
Prema njenim rečima u Bečeju su se stanovi uvek bolje prodavali nego kuće, jer su potrebna manja ulaganja, ali ih trenutno na tržištu ima dosta, što je na neki način odraz stanja u kojem se nalazimo.
Za kvadratni metar stana treba izdvojiti oko 500 evra, naravno, cena zavisi i od lokacije, spratnosti, grejanja, od toga koliko je uloženo u održavanje stana.
Što se kuća tiče, ponuda je velika i raznovrsna, a na cenu utiče mnogo faktora, od toga u kom delu grada se nalazi, komunalne opremljenosti, od kakvog je materijala, veličine, grejanja, pa se dešava da je nova kuća u Novom selu, zbog udaljenosti od centra, jeftinija od stare kuće koja je bliža centru grada.
Vlasnik druge agencije za promet nekretnina Dragan Stajić kaže da je u odnosu na prethodne godine izuzetno velika ponuda kuća, pogotovo na periferiji grada i u naseljenim mestima opštine Bečej. Recimo, u Radičeviću manja porodična kuća sa 10 ari placa može da se kupi za 6.000 evra. Cene sličnih kuća u Bačkom Gradištu se kreću od 10.000 do 15.000 evra, a u Bačkom Petrovom Selu od 5.000 do 10.000 evra.
Stajić za povećanu ponudu kuća navodi potrebu za manjim stambenim prostorom zbog ekonomičnosti: „Desilo se da smo viškove kvadrata koje smo čuvali za decu, ili stare roditeljske kuće koje smo čuvali da na njihovom mestu napravimo nove, prepuštali zubu vremena, jer nismo imali dovoljno vremena i para da uradimo to što smo planirali, a deca su otišla u druge gradove na školovanje i studiranje i više se ne vraćaju u Bečej, te nema ko da ulaže u kuće. S druge strane, ranije, kada su se kuće gradile od kredita, niko nije pravio kuću ispod 100 kvadrata, a sada zbog materijalnih uslova teško ih je održavati i grejati, pa su ti viškovi kvadrata postali veliki teret. Takve kuće se pojavljuju na tržištu.“
Ako se uzme u obzir da je za adaptaciju manje kuće od 80 m2 potrebno oko 15.000 evra ili za minimalno renoviranje dvosobnog stana od 60 m2 oko 5.000 evra, onda cena kuće od 80 kvadrata od čvrstog materijala, sa sopstvenim centralnim grejanjem, parketom i dvorištem od 22.000 evra zvuči pristupačno. I 20.000 evra za novu kuću od 160 kvadrata pored glavnog puta u Bačkom Petrovom Selu nije loša cena. Međutim, postavlja se pitanje ko tu pristupačnu cenu može da plati, kada je u Bečeju sve manje mladih ljudi, nezaposleno je oko 5.000 građana, a prosečna plata je 24.000 dinara, ili 230 evra.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci