Sednica Skupštine opštine: Opština i PIK su osnovali preduzeće za obezbeđenje

  30 jul 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na sednici lokalnog parlamenta u ponedeljak, u pauzama između diskusije predstavnika vlasti i opozicije o tome da je opštinski budžet mršav i nema para za sve, a ipak se troši i za nepotrebne stvari, usvojene su i neke odluke.

Najpre su bečejski poslanici minutom ćutanja odali poštu nedavno preminulom odborniku i predsedniku Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara Šandoru Palu, a potom je bez obrazloženja skinuto sa dnevnog reda imenovanje članova školskih odbora u školama u opštini. Umesto toga po ko zna koji put u poslednjih godinu dana izmenjena je opštinska odluka o lokalnim komunalnim taksama. Smanjene su takse za postavljanje stolova i stolica ispred poslovnog prostora, pa se sada dnevno u ekstra zoni umesto 10 dinara po kvadratnom metru plaća 5 dinara, u prvoj zoni 4 umesto 9, u drugoj zoni 3 umesto 8, u trećoj zoni takođe 3 umesto 7, a u četvrtoj 2 dinara umesto 5 dinara.
Odbornička većina je zatim prihvatila predlog nadležne komisije na čelu sa zamenikom predsednika opštine Budislavom Medurićem da se zvanje počasnog građanina opštine dodeli akademskom slikaru Viktoru Škrabanju, dok će godišnje nagrade opštine dobiti profesorka muzike Danica Ružička, Društvo narodne umetnosti i stvaralaštva „Potisje“ iz Bačkog Petrovog Sela, KUD „Đido“, Zemljoradnička zadruga „Bečej“, defektološkinja Marija Lučev i džudista Risto Babić.
Nagrade će biti dodeljene na proslavi Dana grada.

Nova naknada

Doneta je i odluka o još jednom nametu za građane koji će od početka sledeće godine plaćati naknadu za zaštitu i unapređenje životne sredine (ova naknada, po zakonu, mora da se plaća u svim opštinama i biće prihod opštinskog budžeta). Naknadu će plaćati pravna i fizička lica čija aktivnost utiče na životnu sredinu, kao i privredni subjekti za korišćenje poslovnih zgrada i prostorija i za korišćenje zemljišta za obavljanje delatnosti. Visina naknade će biti 0,4 posto ostvarenog prihoda pravnog lica, odnosno preduzetnika na godišnjem nivou, a za korišćenje poslovnih prostora naknada će biti 2 dinara po kvadratnom metru mesečno, dok za zemljište 0,50 dinara mesečno po kvadratnom metru. Ukoliko je jedno lice obveznik po više osnova, najviši iznos naknade ne može biti veći od 0,4 posto ostvarenog prihoda na godišnjem nivou.

Novi korisnik budžeta

Skupština opštine donela je odluku o osnivanju preduzeća „Link FTO“ d.o.o. Bečej koje će se baviti čuvanjem poljoprivrednog zemljišta u opštini (poljočuvarska služba) i obezbeđivanjem javnih prostora u Bečeju (javna preduzeća, ustanove, centar grada, škole itd.). Osnivači preduzeća su lokalna samouprava i PIK „Bečej“, a direktor će biti Bojan Petković (radio je u PIK-u „Bečej“). Sedište firme je u Novosadskoj ulici 2 – tu „stanuje“ i PIK „Bečej“. Osnivač opština Bečej uplaćuje 70 posto osnivačkog kapitala, 350 evra, a drugi osnivač, PIK „Bečej“, 150 evra. Osim direktora, firma ima i petočlanu Skupštinu (tri člana daje opština, a dva PIK).
Potrebna sredstva za rad firme obezbeđuju se iz opštinskog budžeta.
Lokalni poslanici su zatim doneli odluku o tome da će Bečej postati član privrednog društva Oblasna razvojna asocijacija Bačka d.o.o. Novi Sad. Ova firma bi trebala da obavlja poslove iz oblasti regionalnog razvoja i da pruži podršku privrednim društvima i preduzetništvu na području gradova osnivača kojih za sada ima 11. Novac za sprovođenje ove odluke – nije navedeno o kom iznosu je reč – treba da se obezbedi iz opštinskog budžeta.

Saglasnost za gubitke

Predlozi za opštinske nagrade

Objavljujemo listu onih koji su bili predloženi za dobijanje godišnjih nagrada i za zvanje počasnog građanina Bečeja, a nisu nagrađeni. Za dobijanje titule počasnog građanina Bečeja, osim dobitnika Viktora Škrabanja, bili su predloženi Šandor Nađ, major Vojske Srbije, umetnica Vera Kovač Vitkai i Slobodan Preradović, za doprinos razvoju sporta i kulture.
Za dobitnike godišnjih nagrada bili su predložene devojčice Nikoleta Petraš, Anita Šereš i Kornelija Kertveši, jer su našle novac koji su vratile vlasniku, potom Info kanal „Tisa“ i profesorke muzičkog vaspitanja Đijanta Lovaš i Ana Novković.

Na sednici Skupštine opštine odbornici su dali saglasnost na statut JP Vodokanal i usvojili su izveštaje o radu javnih preduzeća Komunalac i Stankom u 2009. godini. Komunalac je godinu završio s gubitkom od 7,3 miliona dinara, a Stankom sa gubitkom od 9,3 miliona dinara.
U toku rasprave o izveštajima o radu javnih preduzeća jedan od opozicionih odbornika je konstatovao da su gubici u Komunalcu delom nastali zbog toga što iz opštinskog budžeta nije usmereno javnom preduzeću predviđeni iznos novca. Predsednik opštine Peter Knezi je rekao da javna preduzeća mogu i sama da ostvaruju prihode, ona su preduzeća kao i svako drugo preduzeće, te su iz budžeta dobili toliko novca koliko je bilo moguće, jer ni drugi korisnici nisu dobili sav prvobitno planiran novac s obzirom na loše punjenje opštinske kase. Knezi je u tom kontekstu pominjao i svevišnjeg, mada on nema nikakve veze s punjenjem opštinskog budžeta: „Ja bih želeo da imam tu moć da nekom dajem ili nekom oduzimam. Bilo bi mi jako drago da sam u toj poziciji, ali samo Bog može da da i da oduzme, niko drugi“.
Potom su razrešeni dužnosti članovi Upravnog odbora Stankoma Ištvan Bičkei i Branislava Vujanović (predstavnici zaposlenih) i na njihova mesta su imenovani Dušica Davidov i Aleksandar Tucić. Razrešen je i član Nadzornog odbora Stankoma Imre Kuti (predstavnik zaposlenih), a njegovo mesto je zauzeo Vladimir Đorđević.

Novi odbornik DZVM-a

Ištvan Tari se u ime frakcije DZVM-a u lokalnom parlamentu i u svojstvu v.d. predsednika DZVM-a zahvalio svima koji su izrazili saučešće zbog smrti predsednika DZVM-a Šandora Pala i obavestio je odbornike da će umesto Pala novi odbornik ove partije biti Lajoš Peter iz Bačkog Petrovog Sela.

K.D.F. 

Naslovi

Popularni Članci