Šta će nama proslava Dana grada? - Predsednik opštine šalje nezadovoljne u Novi Bečej

  30 jul 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U utorak posle podne, dva dana pre početka proslave Dana grada, lokacije gde je predviđeno da se slavi, nalazile su se u očajnom stanju. Reč je o centru grada, o šetalištu kraj Tise, o hipodromu i o nesuđenoj plaži. Malo je verovatno da će do petka sve biti dovedeno u savršen red.

Centar grada je bio takav kakav je i inače: ružan, mermerne ploče su razbijene, tu i tamo se nalaze takozvane cvetne piramide, u bazenu nema vode, ali ima smeća.
Mnogo je živopisnije bilo na obali Tise. Na bivšem hipodromu nije bilo nikakvog znaka da će se tamo nešto dešavati. Čak ni trava nije svuda pokošena.
Na šetalištu kraj Tise, kao i obično, raste trava, ali je tu i smeće i zaostali mulj nakon izlivanja Tise.
Jedino se na nesuđenoj plaži, koja će valjda poslužiti za tuširanje i za pranje ruku, vide tragovi nekakvih „aktivnosti“. Već postojeći tuševi su ofarbani u plavo i izgrađene su nekakve, takođe plave, česme (2 komada). Međutim, niti tuševi, niti česme nisu funkcionisale.
Pored toga, polovina plaže je bila prekrivena zemljom, ali zemlja nije bila utabana, pa onaj ko se osmelio da stane na nju, odmah je propao do članaka. E sad, zamislite – a takve su prognoze – šta će se desiti u slučaju kiše: hodaćemo u blatu do kolena.
To je to što se „lokacija“ tiče.
A što se para tiče, još uvek se ne zna tačno koliko će novca građani Bečeja da obezbede iz opštinskog budžeta za proslavu Dana grada. Po prvobitnoj zamisli organizacionog odbora trebalo je „naći“ oko 5 miliona dinara za tu svrhu, ali je taj iznos postepeno smanjivan, pa po poslednjoj raspoloživoj informaciji situacija je takva da će se iz lokalnog budžeta obezbediti od 2,5 do 2,7 miliona dinara, to jest oko 23.000 evra. Nema podataka o tome koliko para i/ili robe će sponzori manifestacije da prilože.
S obzirom na najavljeni program, u kom će uglavnom nastupiti „domaće snage“, bečejska kulturno-umetnička društva, deca iz obdaništa i škola i bendovi, može se reći da „finansijska konstrukcija“ nije u skladu sa onim što se nudi građanima. Tim pre što mnogim domaćim snagama neće biti plaćen honorar za nastup.
Zvezde proslave će biti Ignac Šen, Vera Vitkai Kovač, Izabela Gužvanj i Laslo Kiš, kao i grupa „Garavi sokak“. I nije nešto naročito ako znamo da nedaleko od Bečeja nastupa recimo Rambo Amadeus.
Ne zna se zašto nikome iz organizacionog odbora proslave nije palo na pamet da pozove grupu „Eva Braun“ – nadaleko poznata bečejska grupa – da nastupi na proslavi Dana grada. Inače, „Eva Braun“ će održati koncert na „Velikogospojinskim danima“ u Novom Bečeju krajem avgusta. Tamo su ih se, očigledno, setili.
Postoji i bojazan da Bečejci neće biti previše zainteresovani za proslavu Dana Bečeja, već će štedeti novac za provod na komšijskoj slavi. Da se upute u Novi Bečej, inače, ničim izazvan, preporučuje im i sam predsednik opštine Peter Knezi na „Fejsbuku“. Naime, Knezi na stranici grupe „Ukinimo besplatnu naplatu parkinga u Bečeju“ piše: „Postovani, Vasa domacica, kao bezbroj puta do sada, i ovog puta Vas sve laze, jer Vam daje neistinite podatke. Niti je predvidjeno za Dan opstine 5 miliona dinara, niti ce ovaj program da kosta toliko. Kosta ce manje od poovine tog iznosa. a kome se ne svidja, ne mora da bude tamo... neka ide za Novi Becej“.
Sve u svemu, stiče se utisak, da po mišljenju lokalne vlasti i/ili pojedinaca iz vlasti, Bečejci su glumci u tragikomediji pod radnim naslovom „Kako smo sistematski uništavani…“

Kristina Demeter Filipčev

Naslovi

Popularni Članci