Fabrika nameštaja „8. oktobar“: Novi zastupnik kapitala

  02 jul 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Akcijski fond Republike Srbije imenovao je 8. juna Ištvana Hamua za privremenog zastupnika kapitala Fabrike nameštaja „8. oktobar“. Na taj način bečejska fabrika je dobila novog zastupnika posle tri meseca od kako je prethodni Rudolf Albahari podneo ostavku. Hamu je dugogodišnji radnik „8. oktobra“, a bio je šef finansijskog odeljenja. Prvi korak koji će učiniti biće sazivanje vanredne Skupštine akcionara i formiranje novog rukovodstva:

- Poštovaćemo zakonski rok i do 10. jula održaćemo vanrednu Skupštinu akcionara, na kojoj ćemo konstatovati ostavke prethodnih članova Upravnog i Nadzornog odbora i v.d. direktora i izabraćemo nove ljude u upravljačke organe. Imamo viziju koga bismo izabrali na te funkcije. Biće teško da ubedimo sve potencijalne kandidate da se prihvate posla u ovako teškoj situaciji, ali mislim da ćemo uspeti u tome.

Dugogodišnja poslovna agonija fabrika može da se reši na dva načina, ponovnom prodajom ili otvaranjem stečajnog postupka.

- Sada na mestu zastupnika imamo radnika fabrike, a i na ostalim upravljačkim mestima će najverovatnije biti zaposleni u „8. oktobru“. Prvo ćemo pokušati da na sudu osporimo hipoteku koju Univerzal banka ima nad fabrikom u iznosu od 110 miliona dinara, bez kamata, i da radnicima kojih sada ima 67, povežemo radni staž. Stalo nam je i da fabrika opstane, a ako želimo da se ona sačuva, trebalo bi da idemo ka novoj prodaji. Otvaranjem stečaja opet ništa nećemo dobiti, a agonija će se produžiti još više.

Da li ima zainteresovanih za kupovinu fabrike ili iznajmljivanje hala?

- Sve što možemo da ponudimo kod izdavanja hala je na rok od godinu dana. Ko će uložiti veliki novac za tako kratak period? Do sada nam se niko nije javio a da je zainteresovan za bilo kakav vid saradnje, a mi ne znamo da li se neko interesovao u Agenciji za privatizaciju ili u opštini.

Da li ste u kontaktu sa čelnicima opštine i da li mogu da vam pomognu, s obzirom na to da su, dok je zastupnik kapitala bio Dragan Mirić, obećali da će pomoći koliko je u njihovoj moći da nađu kupca za fabriku?

- Nismo u pravom značenju reči u kontaktu sa njima. Do sada smo slušali samo obećanja, a konkretno nije bilo ništa. Pokušaćemo da razgovaramo sa njima, ali će sve zavisiti od razvoja situacije.

Glavni „kamen spoticanja“ u trenutnoj situaciji je hipoteka Univerzal banke. Proces povodom tužbe „8. oktobra“ je u toku u Trgovinskom sudu u Beogradu. Naredno ročište je zakazano za 9. septembar. Kakav epilog očekujete?

- Nadam se nekom pomaku, jer se na prethodnim ročištima stvari nisu pomakle sa početka. Želimo da se stvari prebace malo u našu korist, ali, po svemu sudeći, u pitanju su jaki igrači koji utiču i na samu politiku u državi. Teško je da će na kraju ispasti tako da „eto, dobili smo sud, skinulo se sve“. Zbog te hipoteke i blokade računa od 18. novembra 2008. godine terete nas i kamate koje nisu male. I većina radnika je tužila fabriku za neisplaćene doprinose i plate i ako dobiju sud, moguće je da dobiju kao odštetu deo akcija fabrike. U tom slučaju bi se struktura kapitala promenila. Kako će to država rešiti veliko je pitanje.
Hamu je treći po redu zastupnik kapitala „8. oktobra“ za godinu i po dana.

S.M.

Naslovi

Popularni Članci