musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Kinek telik a fogyasztói kosár megtöltésére? - Másfél átlagbérbe kerül a „szegény“ kosár

A szerbiai átlagbér, ami februárban 46 990 dinár volt, egy család szűkre szabott fogyasztói kosarának megtöltésére sem elegendő – figyelmeztetett Ljubisav Orbović, az Önálló Szakszervezetek Szerbiai Szervezetének elnöke egy április 21-én megtartott belgrádi tanácskozáson, melynek központi témája a Nagyobb béreket és kisebb egyenlőtlenségeket címet viselte.

Mint mondta, a minimálisnak számított fogyasztói kosár megtöltésére másfél szerbiai átlagbér kell.
– Igaz és vigasztaló, hogy a hazai vállalatokban, a cégekben a megvalósított haszon hónapról hónapra magasabb, viszont elszomorító, hogy a munkavállalók bére még mindig sértően és megalázóan alacsony szinten van, és emiatt egyre több fiatal menekül külföldre. Szerbia szegény ország lévén viszonylag sokat áldoz az oktatásra, a fiatalok kiiskoláztatása után azonban szakképzett munkaerő nélkül marad – mutatott rá Orbović.
Zoran Stojiljković, a Függetlenség Ágazati Szakszervezetek Egyesületének elnöke szerint úgy tűnik, hogy napjainkban már a politikai akarat és a szakszervezetek egyetértése is megvan ahhoz, hogy idén növekedhessenek a bérek, viszont fontos lenne útját állni a párthovatartozás szerinti foglalkoztatásnak és a korrupciónak, hogy a bérek tényleg növekedni kezdjenek.

(Magyar Szó)

Rate this item
(0 votes)
back to top