77. Međunarodni poljoprivredni sajam: Manje izlagača nego prošle godine

  21 maj 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na Novosadskom sajmu u toku je 77. Međunarodni poljoprivredni sajam na kom se do subote predstavljaju izlagači iz Srbije i 24 strane zemlje.
Najveća poljoprivredna manifestacija u jugoistočnoj Evropi traje od prošle subote, a Sajam je otvorio Bojan Pajtić, predsednik Vlade Vojvodine.

On je rekao da su pre 122 godine prvi izlagači poljoprivrede u Novom Sadu „znali da ćemo danas biti ovde, ali nisu mogli ni da pretpostave da će na Sajmu biti 1.300 izlagača iz zemlje i inostranstva“. Uz podsećanje da je domaća poljoprivreda prošle godine ostvarila suficit u trgovinskoj razmeni od 680 miliona dolara i da je, bez obzira na globalnu ekonomsku krizu, zabeležen rast proizvodnje od dva odsto, Pajtić je rekao da su za razvoj ove privredne grane neophodna dalja ulaganja u nova znanja i nove tehnologije. „Dokazali smo da na principima socijalne pravde možemo uspešno da obezbedimo razvoj agrarne politike u Srbiji. Naša želja je da neke nove evropske generacije sa ovih prostora jednog dana prenose ono čemu se svi danas nadamo i želimo“, rekao je Pajtić.
I pored loših vremenskih uslova brojne posetioce privlačila je izuzetna ponuda poljoprivrednih mašina, najbolja grla domaće stoke, široka paleta hrane i pića i promocije novih proizvoda.
Po prvi put u svojoj istoriji Međunarodni poljoprivredni sajam ima i partnera – Republiku Mađarsku. Veliki broj izlagača iz te zemlje u Novom Sadu na pravi način je pokazao da je saradnja naše i privrede Mađarske veoma kvalitetna.
Ipak, svetska ekonomska kriza uticala je i na to da na poljoprivrednom Sajmu ove godine bude oko 30 posto manje izlagača nego ranijih godina. Kriza je pogodila i bečejske firme, tako da ih je na Sajmu bilo samo tri (PIK „Bečej“, Remont a.d. i Sigmapromet).
U hali 13 svoj štand ima i opština Bečej na kojem su se predstavile Zemljoradnička zadruga „Tisa“ iz Bačkog Petrovog Sela, Udruženje pčelara, Udruženje voćara „Bečejsko voće“, „Agroprodukt – Šinkovič“ i Opšte udruženje preduzetnika opštine Bečej.
Bečejci ni ove godine nisu ostali bez priznanja: priznanje „Najbolji u agrobiznisu“, u oblasti sekundarne proizvodnje dobila je RJ Flora PIK-a „Bečej“.

Pedikir za papke

Posetioci Sajma mogli su da vide kako se po međunarodnim standardima neguju i obrađuju papci goveda. Naime, u Centru za stočarstvo PKB korporacije postoji odeljenje za obradu papaka koje već tri godine, kako kažu, jedino u Srbiji radi po internacionalnim standardima. Radnike je obučavao jedan od vodećih stručnjaka u Nemačkoj, profesor Stefan Nurske, pa njih desetoro poseduju internacionalni sertifikat. Oni su na Sajmu besplatno doterivali goveda za izvođenje po sajamskom manježu.

Bik Dragan je najteži

Međunarodni poljoprivredni sajam se još jednom pokazao kao pravo mesto za izlaganje najkvalitetnijih grla stoke. Najteži bik na ovogodišnjoj izložbi bio je Dragan, ukrštenih rasa šarole i limuzin. Sa 1.600 kilograma stigao je iz mesare „Đurđević“ iz Pećinaca. Kupljen je na prošlogodišnjem sajmu, a u oktobru će napuniti četiri godine.

Najskuplji kombajn

„Holmerov“ kombajn „Terra-Dos 3“ koji košta 483.800 evra, najskuplja je poljoprivredna mašina na 77. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu. Reč je o kombajnu koji vadi šećernu repu, a potom je neoštećenu ubacuje u kamion, uz minimalnu količinu otpada. Ima ugrađen kombinovani tarup sa dve opcije za odstranjivanje lista – integralno, ili razbacivanjem. Zapremina bunkera je 28 kubnih metara. „Terra-Dos 3“ ima ugrađen MAN-ov motor jačine 480 konjskih snaga, koji karakteriše niska potrošnja goriva uz zadovoljene „TIER 3“ norme.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci