Odbornik SRS-a tužio Mozaik: Pola miliona za duševne bolove

  14 maj 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nebojša Kolarski, odbornik Koalicije Srpska sloga (član Srpske radikalne stranke) u Skupštini opštine Bečej, 5. maja podneo je tužbu radi naknade nematerijalne štete protiv Mozaika Bečej d.o.o, izdavača i osnivača nedeljnika Bečejski mozaik i Kristine Demeter Filipčev, novinarke i zamenice glavnog i odgovornog urednika Bečejskog mozaika, jer u listu Bečejski mozaik (broj 494 od 19. februara 2010. godine)

„u članku pod naslovom ’Radikalno crno na belo’ objavljen je tekst klevetničke sadržine koji se u celosti odnosi na ovde tužioca Kolarski Nebojšu“, piše u tužbi kojom se traži naknada nematerijalne štete „zbog pretrpljenih duševnih bolova zbog povrede časti i ugleda povodom objavljenog članka ’Radikalno crno na belo’“ od pola miliona (500.000) dinara.
U tužbi se navodi da navedeni tekst „odiše negativnim i neprijateljskim tonom“ prema tužiocu „i isti je u velikoj meri štetio časti i ugledu ovde tužioca, posebno među građanima koji su ga birali, partijskim saradnicima, prijateljima, komšijama, a uticao je čak i na njegov porodični život“, piše u tužbi i citiraju se rečenice iz teksta „Radikalno crno na belo“, zbog kojih je podneta tužba: „Prilikom usvajanja Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje Roma u opštini Bečej na prošlonedeljnoj sednici Skupštine opštine, odbornik Srpske radikalne stranke Nebojša Kolarski je na nedozvoljen način govorio o romskoj nacionalnoj zajednici“; „Mada, deliti građane na ’crne’ i ’bele’, kako ih je podelio Kolarski, nije samo politički nekorektno, već može da se podvede i pod govor mržnje“; „’Pa neće on da radi za 12.000’, ’objasnio’ je Kolarski, a potom se založio i za segregaciju Roma, osvrnuvši se i na Lokalni akcioni plan za unapređenje obrazovnog statusa Roma“, navodi se u tužbi.
U tužbi se ne navode sledeće rečenice tužioca koje glase: „Imali ste deo koji Rome stavlja iznad ostale dece. Ukoliko bi oni imali posebne škole, onda bi to bilo nešto što je okej. Međutim, ukoliko oni idu zajedno sa našom decom u škole, pa kažemo da nagrađujemo uspešne koji idu u školu, onda treba svi uspešni da se nagrađuju. Zašto bismo izdvojili jednu grupaciju i rekli – nagradite uspešne Rome. To je nešto što nije normalno. Ili, da obezbedimo njima besplatne užine. Ja sam nezaposlen, a moje dete plaća užinu. Hoće li oni koji nemaju para, a beli su, ostati bez užine, dok će Romi imati užinu?“.
Nebojša Kolarski u tužbi navodi i da je to što je na pomenutoj sednici Skupštine opštine kao odbornik govorio povodom usvajanja Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje Roma, „ni u kom slučaju ne predstavlja i ne može se okarakterisati na način kako je to učinio novinar Kristina Demeter Filipčev, već šta više borbom za jednakost Roma i jednakost svih građana koji žive u Opštini Bečej, a zalaganje za jednakost ni u kom slučaju ne može biti zalaganje za segregaciju, isto ne može predstavljati govor mržnje, niti se iz onoga što je tužilac za govornicom izjavio može izvesti zaključak da je tužilac i jednom svojom rečju na nedozvoljen način govorio o romskoj nacionalnoj zajednici kakav zaključak je izvela ovde tužena II reda“.
Tuženi – Mozaik Bečej d.o.o. i Kristina Demeter Filipčev – imaju rok od 8 dana od 12. maja da Višem sudu u Novom Sadu podnesu odgovor na tužbu (član 100, stav 1 i član 282, stav 1 ZPP, član 87, stav 2 Zakona o javnom informisanju).
Inače, Nebojša Kolarski dva meseca nakon objavljivanja teksta „Radikalno crno na belo“ je došao u redakciju Bečejskog mozaika zahtevajući da se u novinama objavi izvinjenje redakcije zbog pomenutog teksta (zakonski rok je istekao). Pošto je odbijeno objavljivanje izvinjenja, jer novinar ima pravo na kritički stav, ponuđena mu je mogućnost da sam napiše reagovanje koje će, iako ne postoji obaveza, biti objavljeno, Kolarski je uz opasku „vi niste normalni“ napustio redakciju Bečejskog mozaika.

Redakcija Bečejskog mozaika

Naslovi

Popularni Članci