ZA KUPOVINU ŽIVE STOKE: Stočna pijaca po potrebi

  30 april 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ukoliko ste planirali da kupite živo prase za 1. maj ili da prodate ili kupite kravu ili ovcu, to nećete moći da uradite na stočnoj pijaci u Bečeju, jer ona ne radi.

Jasan odgovor na pitanje zašto stočna pijaca u Bečeju ne funkcioniše od nadležnih iz Komunalca koji upravlja i ovom pijacom, nismo dobili. Direktor preduzeća Norbert Kovač je rekao da stočna pijaca radi samo po potrebi, odnosno da radnici Komunalca otvore pijacu ukoliko se neko od proizvođača, prodavaca ili kupaca najavi da su mu potrebne usluge za merenje stoke, ali da pijaca više ne radi kao ranijih godina.
Upitan šta je tome razlog, Kovač je neodređeno rekao da „verovatno za to ima više razloga“.
Bečejska stočna pijaca posle niza godina delimično je obnovljena 2011. godine. Za taj posao je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo odobrio 300.000 dinara. Stočna pijaca je bila otvorena u septembru te godine svake subote od 5 do 8 časova. Tadašnja direktorica Komunalca Eržebet Feher najavila je i „uvođenje reda“ u način rada stočne pijace, odnosno da „svako ko prodaje i kupuje stoku mora da ima i odgovarajuću dokumentaciju za nju, koju propisuje zakon“, jer, kako je rekla „jedino u Bečeju to do sada nije bila praksa“. Ona je objasnila da Komunalac kao javno preduzeće nema prava da kontroliše dokumentaciju, jer je to u nadležnosti drugih subjekata i zato će se uvesti praksa da na svakoj pijaci budu prisutni veterinar, veterinarski i komunalni inspektori i policija, koji će sprovoditi kontrolu, a da neće biti dozvoljeno ni da vozila budu parkirana pored puta i da se tu obavlja (pre)prodaja stoke, nego će se to raditi u ograđenom prostoru pijace. Naravno, za to je trebala da se plaća i pijačarina.
Stiče se utisak da je upravo „uvođenje reda“ u način trgovanja živom stokom uz posedovanje neophodne dokumentacije jedan od razloga što stočna pijaca ne radi, a sa druge strane tu je i ekonomski i tržišni momenat, odnosno drastičan pad stočne proizvodnje u poslednjih nekoliko godina.

Toaleti

U okviru obnove stočne pijace u objektu koji se tamo nalazi završio je i deo sanitarija iz montažnih toaleta, bar prema objašnjenju bivše direktorice Komunalca Eržebet Feher, da bi se, kako je rekla „zadovoljili zahtevi inspekcije“. Naime, 2011. godine iz opštinskog budžeta potrošeno je oko 18.000 evra za obnovu 18 dečjih igrališta i nabavku sprava, kao i pet montažnih sanitarnih čvorova s opremom koji su trebali biti postavljeni na onim igralištima koja komunalno odeljenje opštine odredi. Međutim, do danas takva odluka nije doneta, niti su montažni toaleti postavljeni na planirana mesta, te ih je u međuvremenu zadesila različita sudbina. Dok se čekalo na određivanje mesta, toaleti su bili smešteni u dvorištu Komunalca, zatim su, prema rečima bivše direktorice javnog preduzeća, dve montažne konstrukcije postavljene na Staroj Tisi zbog plivačkog maratona, jedan montažni objekat je postavljen sa pripadajućom opremom, a drugi bez opreme kako bi se koristila kao svlačionica za učesnike maratona, a njegove sanitarije su montirane u objekat na stočnoj pijaci. Nije poznato šta je sa preostalim montažnim objektima i opremom.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci