Majske igre: Otvaranje ipak na Pogači

  07 maj 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Međunarodni festival scenskog stvaralaštva dece i mladih - 53. Majske igre u Bečeju biće održane od 25. do 28. maja, ipak sa svečanim otvaranjem na gradskom trgu, a ne u sali Gradskog pozorišta kako je ranije najavljeno, rečeno je na konferenciji za novinare 5. maja u Gradskom pozorištu.

„Lokalna samouprava je u poslednjem trenutku uspela da obezbedi dodatna sredstva kako bi i ove godine otvaranje Majskih igara i svečana predaja ‘ključa grada’ deci, tradicionalno bilo izvedeno na Pogači uz defile kostimiranih mališana i raznovrstan program koji će upriličiti deca iz vrtića i škola“, rekao je Velimir Cvejanov v.d. direktora Gradskog pozorišta.
Prva tri dana Majskih igara će biti posvećena scenskom stvaralaštvu dece osnovnoškolskog uzrasta, a poslednji dan (28. maj) je namenjen smotri scenskog stvaralaštva predškolaca.
Na festivalu će biti prikazano sedam pozorišnih predstava dečjih dramskih grupa iz Čongrada (Mađarska), Mrkonjić Grada i Brčkog (Bosna i Hercegovina), Petrovca na Mlavi, Crvenke i Bečeja. Takmičarski deo Majskih igara će pratiti tročlani žiri u sastavu dr Aleksandar S. Janković docent Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Monika Pešic glumica Narodnog pozorišta iz Subotice i Ivana Nedeljković glumica iz Beograda.
Velimir Cvejanov je izrazio žaljenje što na ovogodišnje Majske igre  nisu u mogućnosti da dođu gosti iz Siska zbog finansijskih poteškoća, ali je najavio da će Dečji dramski studio Gradskog pozorišta sa predstavom „Baš Čelik“ gostovati na njiho-
vom međunarodnom festivalu „Maslačak“ 20. i 21. maja. Premijera predstave „Baš Čelik“ u Bečeju će se održati 14. maja u 19.30 časova.
Omladinski dramski studio Gradskog pozorišta sa predstavom „Gavrilo“ nalazi se na mini turneji i nakon gostovanja u Novom Bečeju i Senti, 10. maja treba da gostuje u Beogradu u takmičarskom delu Palilulske olimpijade kulture, a 14. maja će nastupati u Staroj Pazovi.
Predstavljen je i program dešavanja u Gradskom pozorištu tokom maja, pa je tako najavljeno gostovanje Srpskog pozorišta iz Budimpešte, koje će u okviru mini turneje po Vojvodini, u Gradskom pozorištu 11. maja  odigrati pozorišnu predstavu „Ko se boji Virdžinije Vulf“, sa početkom u 20 časova. Ulaz na predstavu je besplatan.
Za 13. maj je najavljena pozorišna predstava „Menjamo žene“ teatra Slavija iz Beograda, koja je premijerno izvedena u decembru prošle godine i u kojoj igraju Milan Kalinić, Mina Lazarević, Ivana Knežević i Srđan Ivanović. Predstava počinje u 20 časova, ulaznice po ceni od 400 dinara već su u prodaji.
Sredinom meseca, 17. maja u Gradskom pozorištu biće organizovan i treći dobrotvorni koncert „Klavir za sto dinara“, a prihod od prodaje ulaznica namenjen je za kupovinu klavira za Gradsko pozorište, a s obzirom na to da će ga koristiti sve ustanove i organizacije koje učestvuju u prikupljanju sredstava, namera organizatora je da na tim koncertima afirmiše učenike bečejske opštine koji su postigli uspeh iz bilo koje oblasti. Pored toga, u sali Gradskog pozorišta 12. maja će biti održana svečanost Društva rusko-srpskog prijateljstva, a 15. maja Gradsko pozorište će svoja vrata otvoriti posetiocima u okviru „Noći muzeja“, kada će Gradski hor sa grupom „Fingerbang“ održati koncert tačno u ponoć.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci