musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Kajak i kanu sprint za juniore i mlađe seniore: Biljana Relić osvojila srebro na Prvenstvu Evrope

Bečejka Biljana Relić je osvojila srebrnu medalju u konkurenciji mlađih seniora na šampionatu Evrope u kajaku i kanuu sprint koje je održano u Beogradu na Adi Ciganliji od 22. do 25. juna.

Ona je u A finalu u trci jednoseda na 200 metara do srebra u prvoj sezoni u konkurenciji takmičarki do 23 godine na Savskom jezeru stigla u vremenu 42.266 sekunde. Zlatnu medalju sa samo 24 stotinke prednosti osvojila je Dominika Vlodarčik iz Poljske (42.242), dok se bronzom okitila Šveđanka Linea Stencils (42.316).
Biljana Relić je na ovom takmičenju veslala i u A finalu jednoseda na 500 metara gde je zauzela 4. mesto. Trku je završila za 1 minut i 55.628 sekundi. Zlato je pripalo Belgijanki Erminen Peters (01:54.124), srebro Linei Stensils iz Švedske (01:54.772), a bronza Poljakinji Ani Pulavskoj (01:55.396).
O svom nastupu u Beogradu Biljana Relić, inače članica kajakaškog kluba iz Pančeva, koja je prošle godine u Plovdivu na Evropskom prvenstvu u konkurenciji juniorki osvojila zlatne medalje u K1-200 metara i K2-500 metara, za Bečejski mozaik kaže:
- Moram reći da nam je bila čast da pokažemo svoje umeće i osvajamo medalje na domaćoj stazi. Na takmičenju na Adi Ciganliji sam po prvi put veslala dve olimpijske discipline K1-500 m i K1-200 m u kategoriji mlađih seniora. Meni je ovo prva godina da sam u ovoj starosnoj kategoriji i bila bih neskromna kad ne bih bila zadovoljna srebrnom medaljom na 200 i četvrtim mestom na 500 metara, jer mi je ova godina bila prepuna obaveza. Završila sam srednju dizajnersku školu u Novom Bečeju i dosta je bilo teško uskladiti putovanje, učenje, odlazak na nastavu, a zatim i treninge u Pančevu. Očekujem da ću maksimum pružiti na narednim takmičenjima. Moj trener Đurica Levnaić i ja moći ćemo da se posvetimo nastupu na  prvenstvu sveta za juniore i juniorke i mlađe seniore i seniorke koje će se održati od 27. do 30. jula u Pitesti u Rumuniji, a potom se nadam i nastupu na Svetskom seniorskom prvenstvu u Račicama u Češkoj od 23. do 27. avgusta.
 Drugi Bečejac koji je nastupio na šampionatu Evrope je Luka Stojkov koji je u dvosedu sa Danilom Živkovićem u trci na 500 metara u konkurenciji juniora zauzeo 11. mesto, pošto su u B finalu bili drugi, a u disciplini  K2-200 metara Stojkov i Živković su u ukupnom plasmanu bili 13. jer su u B finalu kroz cilj prošli kao četvrta posada.
- Imali smo 6 trka u 4 dana. Bilo je mnogo naporno jer smo ceo dan provodili na Adi po visokim temperaturama. Same trke kao trke su bile teške, dali smo naš maksimum i pokazali da smo u samom evropskom vrhu. Staza i voda su bile na svetskom nivou, što je za svaku pohvalu. Jedini minus što su primetili i reprezentativci ostalih država su loši autobusi bez klime. Tih dana je bilo previše toplo, a do Ade se putovalo 30 minuta... Moram pohvaliti Pavlov centar za omogućenu masažu posle svake trke radi boljeg i bržeg oporavka, što je mnogo značilo u datim uslovima. Sve u svemu sam zadovoljan celokupnim takmičenjem, organizacijom i nadam se da ću biti u sastavu reprezentacije i za takmičenje u Rumuniji - rekao je kajakaš Bečeja Luka Stojkov.
Može se reći da je celokupan nastup reprezentacije Srbije na Prvenstvu Evrope u Beogradu bio uspešan, osvojeno je devet medalja. Pored Biljane Relić koja je osvojila srebro, zlatom se okitio Marko Dragosavljević u jednosedu na 200 metara. Novi šampion Evrope u konkurenciji mlađih seniora do pobede na Savskom jezeru je stigao za 35.242 sekunde. Srebro je osvojio Italijan Andrea Di Liberto (35.578), dok je bronza pripala Ukrajincu Ivanu Semikinu (35.944). Dragosavljević je tako u poslednjoj sezoni takmičara do 23 godine, tituli svetskog šampiona u jednosedu na 200 metara dodao i titulu prvaka Evrope. Dragosavljević je i dvostruki šampion Evrope i u seniorskoj konkurenciji (takmičari stariji od 23 godine).
Titulu prvaka Evrope je osvojila i juniorka Marija Dostanić. Prošlogodišnja vicešampionka Starog kontinenta je u A finalu stigla prva u jednosedu na 500 metara u vremenu 1 minut i 58.628 sekundi. Srebrna medalja pripala je Sofi Kinclovoj iz Češke (01:59.224), dok se za bronzu izborila Alina Svita iz Belorusije (02:00.028).
Nikolina Mijušković je osvojila zlatnu medalju u kanuu jednokleku na 200 metara. Mijuškovićeva je odbranila titulu juniorske šampionke Evrope, pošto je ubedljivom vožnjom u finalu, sa sekund prednosti u odnosu na drugoplasiranu, trku završila za 50.588 sekundi. Srebrna medalja pripala je Mađarici Bjanki Nađ (51.588), dok se bronzom okitila Arina Hožainova iz Rusije (51.688).
Nikolina Mijušković je u dvokleku sa Nikolinom Milić trijumfovala u trci takođe na 200 metara.  Do zlatne medalje su stigle ubedljivo pošto su trku izveslale za 47.320 sekundi, što je čak sekund i po brže od drugoplasirane posade. Srebrnu medalju osvojile su Arina Hožainova i Olga Aleksandrova iz Rusije (47.320), dok je bronza pripala Nataliji Truhanović i Irini Vihruk iz Belorusije (48.940). Nikolini Mijušković  je to druga zlatna medalja na ovogodišnjem prvenstvu  i ona je najuspešnija juniorska takmičarka u timu Srbije sa dve šampionske titule.
Nemanja Stanivuković i Strahinja Stefanović osvojili su bronzanu medalju u konkurenciji mlađih seniora u trci dvoseda na 200 metara, pošto su trku na Adi Ciganliji izveslali za 33.398 sekunde. Zlato su osvojili Kirilo Černomorov i Ivan Semikin (33.268), dok je srebro pripalo Mađarima Marku Vargi i Kolosu Čizmadiji (33.306).
Mlađi seniori Simo Boltić i Stefan Vekić osvojili su bronzanu medalju u dvosedu na 500 metara. Simo i Stefan su finalnu trku završili u vremenu 01:32.868. Zlatnu medalju osvojila je posada Rusije (01:31.660), dok je srebro pripalo čamcu Mađarske (01:32.532).
I konačno, dve bronzane medalje osvojio je Bojan Zdelar u konkurenciji juniora. On je bio treći u  trci jednoseda na 500 i 1.000 metara.
Sledeće nedelje, od 14. do 16. jula se održava Evropsko prvenstvo u kanuu i kajaku u sprintu u Plovdivu u Bugarskoj na kojem će nastupiti u sastavu naše najbolje selekcije dva Bečejca, osvajač olimpijskog srebra Marko Tomićević, zajedno sa Milenkom Zorićem u K2-1.000  i Marko Novaković u trci četveraca na 500 metara.

V.F.

Rate this item
(0 votes)
back to top