musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Terjeszkedik a kultúrkör – ha lesz miből - Többszintes ifjúsági szálló építését tervezik

A községi képviselő-testület legutóbbi ülésén a képviselők határozatot hoztak a községi ingatlan eltulajdonításáról a 6496/3 számú telken.

Ez a telekszám a Nikola Tesla utca 36-os szám alatt levő ház egy részét „fedi“ a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör épülete mellett. A községi határozat szerint a házrészt a Petőfi kultúrkör vásárolhatja meg. Az egyesület vezetősége a jelenlegi ingatlan helyén többszintes ifjúsági szállót, táborhelyet építene.
- Már nagyon régi tervünk, hogy a kultúrkör szomszédságában levő házat és a telket megvásároljuk teljes egészében, de ez csak most realizálódhat. A ház három különálló lakásból és egy közös udvarból áll. Az egyik részében, amely a kultúrkör épületéhez a legközelebb van, egykor a Morvai család élt. Amikor mintegy 20 évvel ezelőtt eladásra került, a kultúrkör megvásárolta azt a házrészt. Berecz Tamás volt akkor az egyesület az elnöke. A legtávolabbi lakáshoz mintegy öt évvel ezelőtt jutottuk hozzá. Az ott lakó eladásra kínálta fel a lakást, és mi megvásároltuk azt. A harmadik, a középső, részt volt nehéz megvásárolni. Mivel állami tulajdonról van szó, az új törvények értelmében ez Szerbia tulajdonát képezte, és addig, amíg nem került községi tulajdonba, nem is tudtuk kérni. Mintegy másfél évvel ezelőtt a lakás községi tulajdonba került, így most sikerült hozzájutnunk, de nem volt egyszerű. Először kérvényezni kellett az ingatlan megvásárlását, majd a községi képviselő-testület hozott határozatot arról, hogy ez a házrész eladásra kerülhet. Ezután határozták meg az árát, majd a község közvagyonába való megszerzése és az oda tartozó tárgyak feletti rendelkezés eljárását végrehajtó bizottság ülésén hoztak határozatot arról, hogy a Petőfi kultúrkör megvásárolhatja az ingatlant. Ezután következett még egy képviselő-testületi határozat erről. Most van folyamatban az ügy lebonyolítása, az ingatlanrész kifizetése, átíratása és telekkönyvezése - mondta Ricz Róbert, a Petőfi Sándor kultúrkör elnöke.

Mekkora az ingatlan?

- A középső házrész 60 négyzetméter lakóház, illetve ott van még a hozzá tartozó udvarrész.

Mennyit kell érte fizetnie a Petőfi kultúrkörnek?

- A törvény értelmében az adóhivatal határozza meg az árat. Most is így történt, az adóhivatal munkatársai felmérték az épületet, lefényképezték, majd ez alapján meghatározták az árát: 181 156 dinárt. Ez a legmagasabb adásvételi árat jelenti, kevesebb pénzért a község nem adhatja el az ingatlant az érdekelt Petőfi kultúrkörnek, mint vevőnek. A községi szervek megszerezték a községi vagyonjogi ügyész véleményét is, mely szerint a konkrét esetben a közvetlen megegyezés eljárása indokolt, és az árat a törvényben előírt módon határozták meg. A bizottság ülésén részt vett a kultúrkör képviselője is.

Mik a tervek az épülettel?

- Az épület romos állapotban van, nem lehet megmenteni, le kell bontani. A falai kifelé buknak, életveszélyes is lehet, nem kockáztathatunk.

Épül majd valami a helyén?

- Ez egy nagy falat lesz, nem kis pénzösszegekre lesz szükségünk álmaink valóra váltására, mert vannak terveink. Természetesen nem önerőből szeretnénk építkezni és nem is községi eszközökre számítunk, hanem EU-s pénzekre, külföldi támogatásokra. De ez még messze van, hiszen a tervdokumentáció sem készült el, a látványterv sem, igen messze vagyunk a megvalósítástól. Ez egy óriási telek, az udvar mintegy 90 méter hosszú, egészen az óvoda hátsó faláig a miénk. A lebontás után, terveink szerint, egy többszintes ifjúsági szálló, táborhely épülne, ahol szobák, illetve étkezőhelyiség, fürdők is lennének. Az udvarban nyári zuhanyozókat, vizesgócot, pajtát, táborozókat kiszolgáló létesítményeket tervezünk.

Az épület lebontását követően a kultúrkör mostani udvarával együtt egy óriási terület alakul ki.

- Ehhez a kultúrkör mostani udvarát is rendezni kell, a régi nyári színpadot átépíteni, lebontani és másikat építeni, esetleg másik helyszínen, valamint a mostani házmester házát is le kell bontani.

És mivel „töltenék“ meg az új épületet?

- Év közben bérelhetők lennének a szobák, ugyanis igen nagy a kereslet, valamint saját vendégeinket is itt szállásolnánk el. Nyáron pedig, amikor beindul a táborszezon, különböző kézműves-, táncos-, énekes- és színésztáborokat szerveznénk. Remélem, hogy mielőbb valóra válik álmunk – mondta Ricz Róbert.

B.M.

Rate this item
(0 votes)
back to top