musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Prvenstvo Evrope u Plovdivu: Još jedno srebro Marka Tomićevića

Marko Tomićević je osvojio srebrnu medalju na Prvenstvu Evrope u kajaku održanom od 14. do 16. jula u Bugarskoj.

On je u dvosedu sa Milenkom Zorićem u trci na 1.000 metara ponovio uspeh iz Rija i u finalu u Plovdivu osvojio drugo mesto u vremenu 3 minuta i 13.780 sekundi. Pobedili su Maks Hof i Markus Gros iz Nemačke (03:12.724), dok je bronza pripala Špancima Fransisku Kubelosu i Injigu Penji (03:14.056).
Tomićević i Zorić su tako praktično ponovili i uspeh sa prošlogodišnjeg šampionata Starog kontinenta. Naime, njih dvojica su u Moskvi osvojili bronzanu medalju, ali je kasnije posada Mađarske, koja je zauzela drugo mesto, bila pozitivna na anti-doping testu. Još uvek se čeka odluka Evropske kajakaške asocijacije u vezi sa predajom srebrne medalje Tomićeviću i Zoriću.
Drugi Bečejac na ovogodišnjem Prvenstvu Evrope u Plovdivu, Marko Novaković je u trci četveraca na 500 metara u posadi sa Nebojšom Grujićem, Stefanom Vekićem i Vladimirom Torubarovim finalnu trku završio na 9. mestu u vremenu 1 minut i 20.304 sekunde. Zlatnu medalju osvojili su Mađari (01:18.556), srebro Slovaci (01:18.640), dok je bronza pripala posadi Belorusije (01:19.112).
Srebrnu medalju za našu reprezentaciju su osvojili i Dejan Pajić i Ervin Holpert u dvosedu na 500 metara. Dejan i Ervin su do medalje stigli za 1 minut i 27.616 sekundi. Zlatnu medalju osvojili su Mađari Nadaš i Totka (01:26.500).
Odličje za Srbiju osvojio je i Marko Dragosavljević kojem je pripala bronzana medalja u jednosedu na 200 metara. Dragosavljević je do trećeg mesta stigao pošto je u finalu najkraću deonicu izveslao za 33.947 sekunde. Zlatnu medalju osvojio je olimpijski šampion iz Rio de Žaneira, Britanac Lijam Hit (00:33.380), dok je srebro pripalo mađarskom reprezentativcu Benci Horvatu (00:33.455).
Šampionat Evrope u Plovdivu reprezentacija Srbije je okončala  sa tri medalje: sa dva srebra i jednom bronzom.
Našim takmičarima predstoji Evropski olimpijski festival mladih u Đeru (od 23. do 29. jula), učešće na Prvenstvu sveta za juniore i mlađe seniore u rumunskom Piteštiju (od 27. do 30. jula), kao i Prvenstvo sveta za seniore u češkim Račicama (od 23. do 27. avgusta).
O nastupu u Bugarskoj, gde je imao podršku sa tribina od svojih najbližih, jer su ga u Plovdivu bodrili majka i brat, po povratku u Bečej Marko Tomićević kaže:
- Nemci su dokazali da su stvarno kvalitetna posada. Ostvarili su prednost od jedne sekunde, što je na ovoj distanci mnogo i za nas je bilo nedostižno ovog puta. U odnosu na Olimpijadu bili su još bolji, jer član njihove posade je najbolji jednosedaš koji je bio višestruki svetski i evropski prvak i svetski rekorder. Sa njim su dobili dodatni kvalitet i prednost koju mi nismo mogli da dostignemo, ali smo zadovoljni i ovim što smo ostvarili.

Prvenstvo Vojvodine - Bečejci na Tikvari

Otvoreno prvenstvo Vojvodine u kajaku i kanuu na mirnim vodama u organizaciji Kajak kanu saveza Vojvodine i Kajak kanu kluba „Tarkett“  iz Bačke Palanke održava se od 21. do 23. jula u Bačkoj Palanci na Tikvari.
Na ovom takmičenju nastupiće i 15 članova KKK Bečej.

U Plovdivu su tokom takmičenja vladali promenljivi vremenski uslovi. Kakva je bila staza?

- Poslednjeg dana takmičenja je došlo do promene vremena, ali za našu trku su bili odlični uslovi. Duvao je blagi vetar u grudi, a to je malo produžilo trku. Obično ona traje 3,9 ili 3,10 a sada je bila 3,13, tako da to nije značajnije uticalo.

Kako ocenjuješ nastup naše reprezentaciji u Bugarskoj?

- Imali smo dosta posada u završnicama i uz malo više sreće mogla je da se osvoji još neka medalja. U ženskoj konkurenciji smo imali tri četvrta mesta: Milica Starović u jednosedu na 500 i 200 metara, gde je bila vrlo blizu medalje. Mislim da joj je treće mesto izmaklo za jednu desetinku… I četverac je bio nadomak pobedničkom postolju. U muškoj konkurenciji četveraca u olimpijskoj disciplini na 500 metara, što je vrlo kratka i brza trka, tako da i najmanje greške imaju velikog uticaja na plasman jer nema vremena da se isprave, imali smo peh na startu i završili smo kao deveti, iako mislim da imamo kvalitet za daleko više, pa čak i za medalju. Sve u svemu, mislim da smo imali uspešan nastup na Prvenstvu Evrope.

Prilika za novo dokazivanje je svetsko prvenstvo u Račicama?

- To je za šest nedelja. Prethodno nam predstoji sedam dana odmora, pa onda lagani trening kako bismo se oporavili od ovog takmičenja, jer smo podigli formu na maksimum, a onda slede pripreme za Svetsko prvenstvo, koje ćemo, kao i za evropsko, obaviti na Tisi kod Čuruga, gde imamo odlične uslove - rekao je osvajač olimpijskog srebra Marko Tomićević i vicešampion Evrope iz Plovdiva.          

V. Filipčev
Last modified on
Rate this item
(0 votes)
back to top