musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

A Than Emlékházban - Kiselefánt a tudomány világában

A Than Fivérek Értelmiségi Kör első gyermekkiadványát, amely Márti, a kiselefánt a tudomány világában címet viseli szeptember 22-én mutatták be a Than Emlékházban.

A „kiselefántról“ Toma Viktória szerző, Bicskei Anikó illusztrátor, Szórád Endre, a könyvben található kísérletek összeállítója és Kulcsár Sarolta szerkesztő beszéltek.
„A könyv, azon felül, hogy szerb és magyar nyelven íródott, egy tudományos mesevilágba kalauzolja el a gyermekeket. A programsorozatunk februárban kezdődött a Labud Pejović Iskoláskor Előtti Intézmény óvodásaival, akiknek érdekes kísérletekkel keltettük fel érdeklődését a Tudományok Hetén, így a könyvbemutatót, óvodások segítségével, is olyan kísérletekkel indítottuk, melyek a könyvben is megtalálhatók. A program zárásaként pedig megnyitásra került azon illusztrációkból összeállított kiállítás, melyek közül néhány a könyvben is szerepel. Természetesen Szórád Endre tanár úr meglepetéssel készült, amikor a könyv hőse, Márti számára elkészítette az elefántfogkrémet”, mondta Kollár Karolina, a Than Emlékház munkatársa.
A kiadvány megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta, míg a tudománynépszerűsítő foglalkozások és a könyvbemutató a Tartományi oktatási titkárság tolerancia jegyében zajló támogatásának köszönhető.
A Márti, a kiselefánt a tudomány világában könyv bemutatóját megelőző hétfőn Bosnyák Viktória A sirály a király? című meseregényére alapozva olvasásnépszerűsítő bemutatóórát tartott a Sever Đurkić iskola másodikos diákjainak. Az előadó Hevérné Kanyó Andrea kaposvári mesterpedagógus volt, aki az Olvass.el! online olvasási versenyt is népszerűsítette. A programot a Than Fivérek Értelmiségi Kör Oktatói-kutatói Szakcsoportja szervezte. Kulcsár Sarolta, a csoport tagja elmondta, hogy a szakcsoport tavaly karolta fel a gyermekirodalom népszerűsítésének ügyét, és a tavaly megtartott szakmai kerekasztal folytatása a most induló programsorozat.
„A sikeres olvasóvá neveléshez ma már másképp kell a gyerekekhez szólni, mint régebben. Mi ezekkel a programokkal igyekszünk nekik megmutatni azokat a csodákat, amelyeket a mai gyermekirodalom nyújtani tud”, mondta Kulcsár.
A programsorozat záróeseménye egy gimnazistáknak szóló szakmai előadás lesz.

Erer

Rate this item
(0 votes)
back to top