Anketiranje u saradnji nevladinog sektora i vlasti: Građani će odlučiti o investicijama za 100 miliona dinara

  13 oktobar 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Građanima opštine Bečej biće omogućeno da u toku oktobra meseca, pre donošenja opštinskog budžeta za 2018. godinu, kažu za šta bi želeli da se potroši 100 miliona dinara, koliko je sledeće godine predviđeno za ulaganja na teritoriji opštine.

„Izjašnjavanje“ građana biće organizovano na inicijativu Bečejskog udruženja mladih (BUM) u saradnji sa lokalnom samoupravom i Kancelarijom za mlade opštine Bečej.

Cilj akcije „Budžet po meri građana, i ti se pitaš“ je, saopštio je predsednik BUM-a Aleksandar Đekić novinarima, veće uključivanje građana u proces donošenja odluka, informisanje građana o budžetskom procesu i povećanje transparentnosti rada opštine.

Predsednik opštine Dragan Tošić je istakao da je reč o dobroj zamisli, jer će građani, osim preko svojih izabranih predstavnika, odbornika u Skupštini opštine Bečej, i sami moći da odrede prioritete za investiranje.

Koordinator Kancelarije za mlade Dane Mandić je rekao da, s obzirom na to da petinu stanovništva opštine čine mladi, važno je da se čuje i usvoji i njihovo mišljenje.

Na pitanje novinara o tome da li je reč o istraživanju javnog mnjenja kojim će se dobiti reprezentativan uzorak, odnosno da li će biti obezbeđena u istraživanjima uobičajena polna, starosna, obrazovna i nacionalna struktura ispitanika, odgovoreno je da ne postoji mogućnost za tako temeljno istraživanje, već će građani opštine koji to žele, u oktobru mesecu imati priliku da odgovore na pitanja o budžetu i odrede prioritete (formulari/ anketni listovi) na internetu, na javnim mestima, u mesnim zajednicama itd.

Upitani o tome koliko će biti merodavni rezultati akcije, jer, u principu, anketiranje građana koje sprovode nevladine organizacije u saradnji sa vlastima imaju problem kod građana u anticipaciji, odgovoreno je da nema razloga da rezultati ne budu merodavni, jer se u anketiranje mogu uključiti svi građani opštine Bečej koji to žele.

Rezultati ankete će nakon glasanja za budžetske prioritet biti obrađeni i prosleđeni lokalnoj samoupravi, a biće predstavljeni 31. oktobra, te će ostati dovoljno vremena da se predlozi građana za ulaganja „ugrade“ u opštinski budžet, rečeno je novinarima.

Predsednik opštine Bečej je najavio i da će krajem godine biti održana javna rasprava o budžetu za 2018. godinu.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci