musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Bečej dobio svetskog šampiona - Marko Novaković prvak sveta

Marko Novaković i Nebojša Grujić u disciplini K-2 na 200 metara pobedili su u vremenu 30.500 sekundi i osvojili zlatnu medalju i titulu šampiona sveta poslednjeg takmičarskog dana na prvenstvu u kajaku održanom od 6. do 10. avgusta u Moskvi u regatnom centru Krilatskoje. Ostvareno vreme je ujedno i najbolje u istoriji svetskih prvenstava, kao i najbrže vreme u sezoni.


Drugi je bio nemački dvosed Ronald Ruhe - Tom Libšer (30.606), a treće mesto je pripalo Francuzima Sebastijenu Žuveu i Maksimu Bumontu (30.884).
- Znam samo na kraju da sam video da je rezultat dobar. Iz čamca je bilo vidno da smo prvi. Osećaj kada prvi prolaziš kroz cilj je neverovatan - opisao je Novaković.

 

SVETSKO PRVENSTVO U MOSKVI Dvosed zlata vredan

Ostvarenim rezultatom i osvojenom zlatnom medaljom Marko Novaković je na najbolji način potvrdio da je prevazišao krizu posle osvajanja titule prvaka Evrope iz Zagreba 2012. godine u disciplini K-1 na 200 metara i sedmog mesta na Olimpijskim igrama u Londonu.


- Posle dve godine oporavka od Prvenstva Evrope u Zagrebu 2012, stigao sam do svetskog zlata. Moram da se zahvalim svima koji su bili uz nas, pomagali nam, ali prevashodno ovom čoveku, sve je istrpeo - pogledom uperenim ka Grujiću rekao je Marko Novaković posle osvojenog zlata. - Nadam se da ćemo nastaviti sa dobrim radom, i da će nas poslužiti zdravlje. Drago mi je što sam se vratio u sistem. Ponovo sam u grupi, sa ekipom, sa ostalim takmičarima. To mi je, u ovom trenutku, najbitnije. Naravno, prija osećaj kada se probudiš kao prvak sveta, ali još su utisci sveži - rekao je svetski šampion koji je sa svojim kolegom u sve tri trke rivale ubedljivo ostavio iza leđa, i dodao: - Imali smo malo vremena da se pripremimo za svetsko prvenstvo. Tek sada je pred nama mnogo rada. Sigurno je da nismo dostigli maksimum. Nadamo se da će rezultati to i da dokažu.


Ulogu trenera zlatnog dvoseda imali su Uroš Pavlović, koji je radio sa Šapčaninom Grujićem i Jožef Šoti, koji je trener Novakovića.


- Marko je imao pauzu rezultata na međunarodnim takmičenjima, ali rad nije izostajao. Posle Londona ga je zadesila povreda leđa koja je, ispostavilo se, bila komplikovanija nego što smo mislili. Sada se vratio, seo u dvosed u kojem je dokazao da vredi. Radio je, napredovao, a zahvaljujući postavi sa Nebojšom Grujićem, dokazali smo da nismo zabušavali. Poslednje dve nedelje treninga u Bečeju, po vremenu na štoperici sam video da vrede za finale. U Moskvu smo došli sa verom u medalju - konstatovao je Šoti koji Marka poznaje od njegovih prvih zaveslaja, a zajednički rad započeli su 2008. godine.


Pored Marka Novakovića još jedan Bečejac u sastavu naše reprezentacije se okitio medaljom u Rusiji. Marko Tomićević je u dvosedu sa Vladimirom Torubarovim osvojio bronzanu medalju u trci na 1.000 metara u vremenu 3:09,857 minuta, a kroz cilj su prošli iza pobedničkih posada Slovačke (3:08,784) i Australije (3:09,637).


Malo je nedostajalo da još jedan Bečejac donese medalju iz Moskve. Reč je od Dejanu Terziću koji je nastupio u posadi četverca sa Simom Boltićem, Vladimirom Torubarovim i Ervinom Holpertom u trci na 1.000 metara. Kroz cilj su prošli četvrti, a medalje ih je koštao nešto slabiji start. Izgubljeno na početku trke uspeli su dobrim delom da nadoknade, ali ne i da zauzmu mesto na pobedničkom postolju.


Reprezentativke Nikolina i Olivera Moldovan osvojile su srebrnu medalju u trci na 500 metara, pošto su u finalu kroz cilj prošle u vremenu 1:40.480. Prvo mesto pripalo je Mađaricama Gabrijeli Sabo i Tamari Čipeš (1:39.935), dok su treće zauzele Beata Mikolajčik i Karolina Naja iz Poljske (1:41.337).


Sestre Moldovan ostvarile su najveći uspeh u karijeri i ovo im je druga medalja ove sezone posle bronze na Prvenstvu Evrope.


Nikolina Moldovan je bila uspešna i u trci na 200 metara, osvojila je bronzanu medalju. Ona je do trećeg mesta u finalu došla rezultatom 39.416 sekundi, a ispred nje su bile pobednica Liza Karington sa Novog Zelanda (37.898) i Marta Valčikijevič iz Poljske (38.814).


Pored medalja Novakovića i Grujića, Tomićevića do bronzanog odličja je došla i reprezentativka Dalma Benedek-Ružičić koja je u kajaku jednosedu na deonici od 1.000 metara u neizvesnoj završnici kroz cilj prošla u vremenu od 3:49,780 minuta iza pobednice, Novozelanđanke Tinel Haton sa 3:49,424, i Mađarice Tamare Čipeš, kojoj je pripala srebrna medalja rezultatom 3:49,474.


Srbija je šampionat u Moskvi završila sa pet medalja i ostvarila je uspeh koji će biti zapisan zlatnim slovima jer je na medalju u olimpijskoj disciplini, sa svetskog prvenstva čekala punih 16 godina.
Povodom velikog uspeha u Moskvi, kajakašima je čestitao ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.


Po povratku sa svetskog prvenstva u Moskvi, srpske kajakaše primio je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. U Nemanjinoj 9 bio je domaćin ekipi takmičara i trenera koji su sa pet osvojenih medalja napravili uspeh kakav se u našem kajaku ne pamti. Kajakašima je na uspehu u Moskvi čestitao predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

V.F.

 

Last modified on
Rate this item
(0 votes)
back to top