musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Becsei Árpád, családja és a lovak iránti szeretetük - A ló tükröt állít elénk

Manapság már nem divat lovat tartani Becsén, de másutt sem. Elvétve látunk az utcákon, utakon lovaskocsit, még ritkábban szekeret, lovasokat.

A Becsei családnak, Árpádnak és Tímeának, azonban négy lova van.

A lovászat hobbi vagy megélhetés?

- A lovak iránti szeretetet dédapámtól örököltem, aki huszár volt. Ő mesélt esténként rengeteg történetet, amelyek a lovakról szóltak. Akkor már tudtam, hogy egyszer nekem is lesznek lovaim. Könyörögtem is szüleimnek, hogy vegyenek lovat, de nem sok sikerrel. Óvodás koromban kerültem először „lóközelbe”. A szomszédságban voltak lovak, így tavasztól őszig, ha az idő engedte, a szomszéd összeszedte a gyerekeket és kocsikáztatott bennünket, a bátrabbak pedig felültek a lóra is. Igazából akkor szerettem meg a lovaglást. Múlt az idő, és bármerre utaztunk szüleimmel, mindig találtam lovasembert, akinél lehetett lovagolni, így a lovak iránti szeretet az idő múlásával mind jobban erősödött. Évtizedek múltak el, mire „összeálltak“ a csillagok és sikerült lovat vásárolni a fiaim és a saját örömömre. Mivel ők is megszerették rajtam keresztül a lovakat, így támogatást élvezhetek otthon. Egyelőre hobbiszinten űzzük a lovászatot, ami nem jelenti azt, hogy a közeljövőben nem szeretném felfejleszteni magasabb szintre, hogy akár a gyerekeimnek is megélhetést biztosítson - mondta Becsei Árpád.  

Honnan vannak a lovak?

- Az első lovat, vagyis az egy éves csikót a vágóhídról mentettük meg. Sok tanítgatás, foglalkozás után a gyerekeknek lett egy jó társa. Egy igazi családtag. Nemsokára jött a következő ló, egy idősebb kanca. Olyan alapon döntöttünk, hogy ha elfér egy, ellesz a másik is… Majd született egy csikó… Mivel négytagú a családunk, így az ősszel vettünk még egy lovat, hogy legyen mindenkinek. Így most már együtt töltheti a család a szabad délutánokat – lovaglással.

Mire „használod“ a lovakat? Tudtommal van egy hagyományőrző egyesület is Becsén

- Két éve közelebb kerültünk a hagyományőrző lovasokhoz és kijutottunk Bugacra, Európa legnagyobb nomád hagyományőrző rendezvényére. Ezen a rendezvényen Délvidéket képviseltük. Sok barátot szereztünk Európa-szerte. Idén is ott leszünk a Kurultájon. Itt kihasználom az alkalmat, hogy megszólítsak minden hagyományt őrizni akaró fiatalt, gyereket, hogy csatlakozzon a Sólyom-Óbecse hagyományőrző egyesületünkhöz. Vajdaság-szerte, júniustól októberig, lovastalálkozókat szerveznek, ahová, ha tehetjük, elmegyünk. Ezeken a találkozókon ügyességi lovas játékokat rendeznek, ami nagyon jó buli. Itt fel tudjuk mérni a ló és lovas tudását, képességét, összhangját. Itt is sok barátot szerzünk. Kisebb lovastúrákat is szervezek, ahol már lovagolni tudók vesznek részt. A nyáron egy lovas-tábort szeretnék szervezni, ahol a lovagláson kívül meg lehet az íjászatot és a fafaragást is ismerni. Tavaszra sétakocsikázás indul, amellyel Becse és a környék nevezetességeit lehet majd megtekinteni.

Mire jó a lovaglás?

- Mondhatni, hogy a lovaglás mindenre gyógyír, különösen jó hatással van a gyerekek személyiségének fejlődésére. Lovaglás alkalmával a test minden izma dolgozik. A ló csak akkor „tudja” lovasát vinni, ha az összhangban mozog a lóval, vagyis együttműködik vele. A ló ritmikus mozgása erősíti a medence, a gerinc és a vállak izmait. Ezzel egyidőben pedig fejlődik a mozgáskoordináció is. A lovaglás nagy összpontosítást is igényel, megtanítja a lovast, hogy ki tudja zárni a környezetét és csak egy dologra figyeljen. Megtanít bennünket határozottnak lenni, mert ha nem vagyunk, átveszi az irányítást. Ezen felül megtanít viselkedni is, hiszen erőszakra durvasággal válaszol, szeretetre pedig ragaszkodással. A ló valójában tükröt állít elénk. Lovaglás során a ló és a gyerekek között általában szoros kapcsolat alakul ki és így megtanulják a felelősségérzetet is. Erősíti az önbizalmat, ami rögtön visszatükröződik egy jól elvégzett munka után. A mentális fejlődést is segíti, mivel javítja a koncentrációt, figyelmet.

Gyermekeket is lovagoltatsz.

- Igen, több szülő keresett meg, aminek nagyon örültem, hiszen egy-egy lovaglás után pozitív változást láttam a gyerekeken. Ott próbálok segíteni, ahol tudok. Aki szeretne lovagolni, nyugodtan megkereshet!                              

Erer

Rate this item
(1 Vote)
back to top