Utkereszteződés

Tavaly szeptemberben, a magyar népmese napján kezdődött a temerini Vándor Bábszínház új évada. Ebben az évadban Az aranyszőrű bárány című népmesét láthatja a közönség Vajdaság szerte. Az óbecsei óvodások a Petőfi kultúrkör szervezésében február 5-én nézték meg az interaktív előadást.

Szerbiából évente mintegy harmincezer ember költözik Németországba. Ők havonta 1500 és 4000 euró közötti fizetést kapnak, a legtöbben lakást bérelnek, egy bizonyos szinten beszélnek németül, és nem áll szándékukban visszatérni Szerbiába – nagyjából így néz ki egy átlagos szerbiai profilja, aki a gazdaságilag legerősebb európai országban, Németországban próbálja meg feltalálni magát.

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége és a Than Fivérek Értelmiségi Kör február 5-én a Than Emlékházban mezőgazdasági előadást szervezett a növényvédelemről és permetezésről.

Kétnyelvűség – előny, nem hátrány címmel az óbecsei Ifjúsági Iroda szervezésében tartottak műhelymunkákat a toleranciáról január végén községünkben. Két szerb és két magyar nyelvű műhelymunkát tartottak, kettőt Óbecsén, egyet Péterrévén és egyet Bácsföldváron.

A Makedónia Teleház Szervezete idén harmadik alkalommal emlékezett meg az 1956-os magyarokról, akik a kruševói menekülttáborban találtak otthonra egy ideig.

A Than Emlékházban augusztus 10-én zenés-irodalmi estet szerveztek „Már ha aztán bor: Legyen bor” címmel.

Az alsóvárosi Páduai Szent Antal templom előtt a Csongrádi Fúvószenekar vendégváró koncertjével kezdődött a Szent István-napi rendezvény augusztus 17-én, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör szervezésében, amelyet kenyérszenteléssel egybekötött ünnepi szentmise követett.

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége idén is megszervezte Vajdaságban a Magyarok Kenyere program keretében a búzaadományok begyűjtését.

A Poverello Alapítvány 2012 márciusában Dreát és Hajdújárást követően Becsén nyitotta meg a harmadik Lurkóházát, amely a nehéz szociális helyzetben élő helyi magyar családok gyermekeit karolja fel.

A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben 2002 óta tevékenykedik a Szivárvány festőcsoport, melynek ma mintegy 25 tagja van.

Naslovi

Popularni Članci