Ogledalo (572)

U elaboratu o mreži osnovnih škola sa sedištem na teritoriji opštine Bečej predloženo je zatvaranje Osnovne škole „Petefi Šandor“ u Donjem gradu u Bečeju. Gašenjem te škole opština Bečej i Ministarstvo prosvete bi ostvarili ukupnu uštedu na godišnjem nivou od oko 40 miliona dinara.

Narodna biblioteka je obeležila 120 godina postojanja. Na svečanosti za veliki rođendan je krajem decembra „ispričana“ priča o biblioteci koja je „stala“ u sanduk za ogrev 1898. godine i u kojoj je danas oko 150.000 knjiga na srpskom, mađarskom, engleskom i nemačkom jeziku u Bečeju i u ogranicma ustanove u naseljenim mestima.

Društvo za afirmaciju osoba sa invaliditetom „Fenix-plus“ iz Bečeja nedavno je obeležilo 10 godina rada. Svečano zasedanje, na kom je istaknuto da nakon decenije rada udruženje broji 124 članova sa invaliditetom, održano je u prostorijama I Mesne zajednice.

Komunalno preduzeće „Potisje“ u većinskom vlasništvu opštine (51 odsto) i u manjinskom firme „Aliska tera“ iz Mađarske krajem decembra obeležilo je 10 godina postojanja.

Zbog praznika Dan državnosti 15. februara, na teritoriji III Mesne zajednice radnici preduzeća „Potisje“ kućno smeće će umesto 15. februara odneti nedelju dana kasnije, 22. februara.
Dodatni džakovi za odlaganje komunalnog otpada biće podeljeni unapred, prethodne nedelje, obaveštavaju građane iz „Potisja“.

B.M.

Komunalno preduzeće „Potisje“ je 2018. godine završilo „pun krug“: od problema koji je stvorio manjak i/ ili pokvarena mehanizacija došlo se do toga da početkom 2019. godine firma ima dva nova kamiona za odnošenje smeća, iz oronulih kancelarija koje su po mišljenju inspekcije bile neuslovne za rad – pretila je opasnost od rušenja – administracija se preselila u mnogo veći i prigodniji prostor, smetlište „Botra“ je sanirano, ali nije zatvoreno i rekultivisano. Sve u svemu, bolje je nego što je bilo, ali to nije dovoljno.

Porodica pre nekoliko meseci preminule mlade bečejske novinarke Marine Kovačev 21. avgusta je donirala Domu zdravlja kabinu za merenje  sluha („tiha soba“) i prenosivi ultrazvučni aparat za potrebe Hitne službe u vrednosti od oko 12.000 evra.

Pored toga, jedna specijalistička firma, kada je saznala za donaciju porodice Marine Kovačev, odlučila je da donira Domu zdravlja najsavremeniji tonalni audiometar.

Kancelarija za mlade opštine Bečej u saradnji sa Odsekom zaštite životne sredine organizuje edukaciju za mlade „Voda – uslov života“ 1. septembra na Bisernom ostrvu.

Akcioni plan opštine Bečej za unapređenje položaja žena i rodne ravnopravnosti čiji bi rok važenja trebalo da bude od 2018. do 2022. godine, očekuje se da bude usvojen, nakon javne rasprave, na sednici Skupštine opštine Bečej, verovatno u septembru mesecu.

U Srbiji će ove godine zbog kiše ukupan rod pšenice umesto očekivanih 3,3 miliona tona biti oko 3,2 miliona tona ili manji za oko 100.000 tona, rekao je direktor Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza pšenice i uljarica „Žita Srbije“ Vukosav Saković.

Naslovi

Popularni Članci