musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Diákutaztatási program - Kalocsai és szegedi diákok voltak Becsén

A Rákóczi Szövetség hozzájárul a Kárpát-medencei magyarság sokoldalú támogatásához, a határon átnyúló magyar-magyar kapcsolatok erősítéséhez, ezért tanulmányutakat is szervez határon túli és magyarországi diákok részvételével.

Azok az iskolák, amelyek készek arra, hogy a diákjaik egy csoportját a március 15-i nemzeti ünnep kapcsán a szomszédos országokba utaztassák, hogy ott részt vegyenek a helyi magyar közösség által szervezett ünnepségeken, támogatásban részesülnek. Ez lehetőséget nyújt a diákoknak arra, hogy megismerjék a határon túli magyarság életét, kultúráját, és egyben jó alkalom az ottani magyar iskolákkal való kapcsolatfelvételre is. Tavaly 400 Kárpát-medencei középiskola több mint 15 000 diákja és tanára kapcsolódott be a diákutaztatási programba. Az idei márciusi találkozóra Becsére két magyarországi iskola is ellátogatott. A Gimnázium tanulói a kalocsai diákokat, a Közgazdasági-kereskedelmi Iskola tanulói pedig a szegedi diáktársaikat látták vendégül. „A szegedi diákok mindössze egy napig tartó vajdasági látogatása tartalmas volt, reggel korán érkeztek a Közgazdasági-kereskedelmi Iskolába, ahol elsős és másodikos társaik már várták őket. Az iskola bemutatása és az ismerkedés után szakmai tapasztalatcsere következett a tanárok és a diákok között, de a városnézés és a séta sem maradt el, a hideg idő ellenére. A diákok, mielőtt továbbindultak volna Péterváradra, a Petőfi szobornál megtartott közös irodalomórán vettek részt”, mondta Galgó Ferenci Andrea tanárnő.

A szegedi diákok vezetőtanára Óváriné Györe Mária volt, aki korábban a becsei Közgazdaság-kereskedelmi Iskolában dolgozott. „Vidám hangulatban telik a mai nap, jó együtt lenni. Nagyon örültünk, hogy megtekinthettük az iskola tankonyháját és kérdéseinkre is választ kaptunk. Leendő szakácsokként diákjaim különösen értékelték, hogy nagyon finom ebédet főztek számunkra becsei társaik. Habár kezdetben elkülönültünk vendéglátóinktól, az ismerkedő óra után és már a város főterén sétálva és később az ebédnél is jókat beszélgettünk a házigazdákkal. Máskor is jó lenne ilyen találkozást szervezni”.

B.M.

Rate this item
(0 votes)
back to top