musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Félszáz év elteltével is - Dübörög a KMV

Tavaly ünnepelte fél évszázados fennállását a Középiskolások Művészeti Vetélkedője. Megszervezésének ötlete 1966/67-re vezethető vissza, Kartag Nándor, a becsei Gimnázium akkor induló magyar nyelvű osztályának tanulója javaslatára.

Az idei KMV döntőjét április 27-étől és 29-ig tartják meg a becsei Városi Színházban.
Pénteken lesz a beszédművészeti vetélkedő, szombaton az irodalmi megmérettetés, a vasárnap pedig a gálaműsoré.
A sorrendben 51. KMV már javában dübörög. Lezárultak a pályázatok, vannak már eredmények is.
A képzőművészeti pályázatra 273 munka, 72 fotó, 59 festmény, 41 rajz, 30 grafika, 28 szobor, 18 plakát és 25 egyéb kifejezési forma érkezett.
A műveket Mezei Erzsébet grafikus és festőművész, Oláh Dóri grafikusművész és Pesti Emma festőművész értékelték. A „rajzosoknál“ Bankó Denisz (Bogdan Šuput Formatervezői Iskola, Újvidék) bizonyult a legjobbnak, Kaszás Anikó (Bolyai TGK, Zenta) második lett, harmadik díjat pedig nem osztott a zsűri.
A grafikusok csoportjában Randovics Viktor lett az első, őt Jenei Anita és Horváth Adél követik. Mindhárman a zentai Bolyai TGK diákjai. Milinszki Boglárka (Bolyai TGK, Zenta) festményét tartotta a legjobbnak a zsűri, a második díjat Jung Anna (Szabadkai Zeneiskola, Szabadka) kapta, ebben a kategóriában sem osztott harmadik díjat a zsűri, de különdíjat kapott Kiss Gábor (Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, Szeged).
A szobrászok között Varga Nikoletta az első díjazott, második lett Vastag Dominika, harmadik pedig Szalma Eleonóra. Különdíjat Jenei Anita kapott. Mindannyian a zentai Bolyai TGK tanulói.
A fotósok kategóriájában Törteli Judit (Zentai Gimnázium) nyerte az első díjat. Második lett Tolnai Zsigmond (Kosztolányi TG, Szabadka), míg a harmadik díjat Szekeres Leventének (Kosztolányi TG, Szabadka) ítélték oda.
Az egyéb kategóriában Bodnár Valentina bizonyult a legjobbnak, őt Kaszás Anikó és Lehócki Luca követték. A díjazott tanulók a zentai Bolyai TGK diákjai.
Huszonkilencedik alkalommal tartották meg Temerinben a Középiskolások Népművészeti Vetélkedőjét, a KNV-t. A népi kultúrát művelő fiatalok 22 versenyszámot mutattak be a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület színpadán, Vajdaság minden területéről érkeztek középiskolások, akik szólóének, szólótánc, néptánc- és énekcsoportok, énekszólisták, hangszerszólisták és hangszeres kisegyüttesek kategóriájában mérték össze tehetségüket. Az előadók produkcióit Rontó Márta, Resócki Roland és Szabó Árpád értékelték.
A hangszeres kisegyüttesek csoportjában első díjat nem osztottak, második lett az adai Pergető tamburazenekar (Vadvirág Hagyományápoló Kör), a harmadik pedig a szabadkai Duhaj banda (Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium és Talentum).
A hangszerszólistáknál az első díjat a kisoroszi Ördög Lóránt (Április 7. Egészségügyi Iskola, Nagybecskerek, Torontál Magyar Oktatási Művelődési és Ifjúsági Központ) szerezte meg a szenttamási Kiss Sebestyén (Április 7. Egészségügyi Iskola, Nagybecskerek) és a temerini Szajler Adrián (Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület) előtt.
Az énekszólistáknál a kishegyesi Dudás Nikolett (Petőfi Sándor Művelődési Egyesület) bizonyult a legjobbnak. A második Szabó Anett (Szabadkai Zeneiskola), a harmadik Dudás Kata (Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ, Topolya) lett.
Az énekegyüttesek csoportjában a Kótyomfitty énekcsoport (Petőfi Sándor Művelődési Egyesület) bizonyult a legjobbnak, a néptánc-szóló kategóriában pedig a Fekecs Andrea-Tari Ádám páros (a Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület Gézengúz Táncegyüttesének tagjai) lett az első. A második díjat a becsei Kiss Vidor (Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör), míg a harmadikat Éter Máté (Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ, Topolya) érdemelték ki.
A néptánccsoportoknál a becsei Kiscimbora táncegyüttes (Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör) lett az első. A résztvevőket és a nagyszámú közönséget, a zsűri döntéshozatala alatt Csizmadia Anna és Brasnyó Antal, valamint a Fokos zenekar szórakoztatták.                            

B.M.

Rate this item
(0 votes)
back to top