Logo
Print this page

Gyermekelőadás bemutatója a Petőfiben: Mátyás, az igazságos

Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága Mátyás király emlékévet hirdetett 2018-ban.

A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör, Mátyás királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából, Mátyás, az igazságos című gyermekelőadással készült az évfordulóra, amelynek bemutatóját május 23-án tartották.
„Mondhatom, hogy fél-profi, de azt is, hogy profi előadásról van szó, hiszen Rókus Zoltán színművész és Szerda Balázs zenész, a Fokos zenekar tagja készítették. Öt Mátyás királyról szóló mesét gyúrtak össze egy előadássá, amelyben Mátyás és az udvari bolond játszik. Természetesen mindketten több szerepet játszanak az előadás során, amelyben a zene dominál. A díszletet is nagyon frappánsan oldották meg, egyszerű dobozokra festették a hátteret, amely mozgatásával és forgatásával változik a szín, a mesének megfelelően”, mondta Ricz Róbert, a kultúrkör elnöke.
Ami a darab zenei részét illeti, mindegyik dalbetét saját szerzemény. „Miután kiválogattuk a meséket, Zoli úgy írta meg a szövegeket, hogy mindegyikben legyen egyforma szótagszámú sorokba tördelt, rímekbe szedett szövegrész, ezek szolgáltak a dalok alapjául. A szövegek elkészülte után foghattam hozzá a megzenésítéshez, amikor már tudtuk, melyik mesét milyen hangulat jellemzi. Ehhez megfelelő dallamot illesztettem hozzá. Különösen ügyelnem kellett arra, hogy könnyed, gyerekek számára is fülbemászó, könnyen énekelhető dallam legyen a fő motívum, amely, mivel többször is felcsendül a darabban, még órákig cseng utána a fülben. A szöveg nélküli zenei betéteket a próbák folyamán írtuk meg és illesztettük az előadásba”, mondta Szerda Balázs.
A budapesti Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával megvalósult előadást községünk óvodásai és általános iskolásai láthatják először, majd a tervek szerint útra kel a darab és Vajdaság több helységében is láthatják az előadást.

B.M.

Rate this item
(0 votes)
Mozaik d.o.o.