musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Istražujemo: Kako je potrošeno 39.000 evra za poklone i reprezentaciju? - Od rakije i guščije džigerice do kožnih novčanika

Izveštaj o izvršenju budžeta opštine Bečej trebalo bi da bude usvojen u toku januara meseca, ali je mala verovatnoća da će se to desiti, te zasad nije jasno koliko novca je potrošeno na određene potrebe iz opštinskog budžeta prošle godine.
Već smo u nekoliko navrata pisali o tome da lokalni čelnici relativno mnogo novca troše na troškove reprezentacije – hrana i piće u restoranima – ali i na poklone.

Prema dokumentaciji kojom na osnovu zahteva za slobodan pristup informacijama od javnog značaja raspolaže redakcija Bečejskog mozaika, od 1. januara do 15. oktobra 2014. godine iz opštinskog budžeta plaćeni su računi za reprezentaciju u vrednosti od 2,88 miliona dinara, dok je za poklone u istom periodu potrošeno 1,9 miliona dinara.
Za reprezentaciju i poklone je od početka 2014. godine do 15. oktobra iz opštinskog budžeta plaćeno ukupno 4,8 miliona dinara, to jest nešto više od 39.000 evra.
Što se kupovine poklona tiče, 6 računa je napravljeno u radnji „Mali princ“, a i najveći račun prošle godine upravo potiče iz te prodavnice i iznosi 1,1 milion dinara. U Turističkoj organizaciji opštine pokloni su kupljeni 33 puta, najveći pojedinačni iznos je 71.000 dinara od 13. avgusta, kada su kupljeni pokloni za članove Vlade Srbije koji su bili u poseti Bečeju. Na računu se navodi da je kupljeno 20 komada „Eugen“ čokolada za 20.354 dinara, 20 komada magneta (suveniri „Beba“) za 3.080 dinara, 20 komada liciderskih srca za 1.800 dinara, 20 komada kartonskih kutija sa znakom Bečeja za 6.200 dinara, 20 vina „Tiska perla“ za 4.140 dinara, 37 kesa sa znakom Bečeja za 2.220 dinara, 37 malih tanjira „Beba“ za 27.750 dinara, 37 čokolada „Svit“ za 3.116 dinara, 37 kutija za tanjir za 1.058 dinara i 37 kutija za čokoladu za 1.343 dinara.
Drugom prilikom, 1. aprila, je pak u trgovinskoj radnji „Mali princ“ kupljeno 9 kožnih novčanika za ukupno 22.500 dinara, na računu se ne navodi za čije potrebe su kupljeni novčanici. Oba računa za poklone je potpisao predsednik opštine.
Jednom prilikom su kupljeni pokloni od dobavljača „Pravoslavna reč“ za 117.700 dinara, jednom od „AB Metala“ za nešto više od 9.000 dinara i jednom od štamparije „Proleter“ za oko 46.000 dinara.
Predsednik opštine Vuk Radojević je potpisao 22 računa za poklone, Željko Plavšić dva računa (u ranijem periodu pomoćnik predsednika opštine), predsednik Skupštine opštine Peter Knezi je potpisao pet računa, zamenica predsednika opštine (nedavno je dala ostavku na tu funkciju) Tamara Ivanišević tri računa, članica Opštinskog veća Andrea Galgo Ferenci četiri računa, član Opštinskog veća Ištvan Ačai tri računa, a članovi Opštinskog veća Miomir Jelenić i Dalibor Kekić po jedan račun.

Što se reprezentacije tiče, od januara do 15. oktobra prošle godine opštini je ispostavljeno 204 računa iz restorana i još 21 račun iz „Tisakopa“ i 8 računa iz „Gomexa“ za potrebe restorana Opštinske uprave (ukupno oko sedam stotina hiljada dinara), a račune za ostatak potrošenog novca potpisali su lokalni funkcioneri.
Predstavnici bečejske vlasti su jeli i pili u restoranima „Adresa Centar 021“ (19 računa) i „Pipping“ (7 računa) u Novom Sadu, u restoranu „Stari platani“ u Beogradu (9 računa), a u Bečeju u ugostiteljskim objektima „Don Quijote“ (35 računa), „Largos“ (29 računa), „Mali lovac“ (11 računa), „Sport 4“ (36 računa), „Retro natura“ (8 računa) i u hotelu „Bela lađa“ (48 računa). Napravljen je jedan račun i u restoranu „Ribnjak“, a jednu fakturu je ispostavilo Lovačko udruženje na 119.000 dinara.
Među potpisnicima računa u restoranima su predsednik opštine Vuk Radojević, Dragan Tosić, Željko Plavšić, Slobodan Malešev, Igor Kiš, Mihajlo Ćelić (članovi kabineta predsednika opštine), zamenica predsednika opštine Tamara Ivanišević (više nije zamenica predsednika opštine), predsednik Skupštine opštine Peter Knezi, članovi Opštinskog veća Anđelko Mišković, Dalibor Kekić, Miomir Jelenić, Mikloš Đurčik (više nije član Veća), Andrea Galgo Ferenci, Dragan Kovačev, zamenik predsednika Skupštine opštine Nenad Tomašević, nekadašnji odbornik DS-a Ferenc Berček, direktorka Turističke organizacije opštine Bečej Gordana Džigurski i direktor Gradskog pozorišta Zdravko Petrović (u poslednja tri slučaja reč je o jednom ili o nekoliko računa).
Za obeležavanje dana opštine potrošeno je 29.210 i 145.935 dinara u restoranu „Largos“ i 50.580 dinara u restoranu „Retro natura“.
Najviše računa potpisao je predsednik opštine Vuk Radojević, ukupno 76, slede ga njegov pomoćnik Dragan Tošić sa 40 računa, predsednik Skupštine opštine Peter Knezi sa 17 i član Opštinskog veća Dalibor Kekić sa 15 računa.
O tome šta vole da jedu lokalni funkcioneri i njihovi gosti svedoče računi iz restorana. Predsednik opštine Vuk Radojević je, recimo, u junu mesecu potpisao račun u restoranu „Don Quijote“ na 30.000 dinara. Tom prilikom je popijeno 4 „švepsa“, 6 đusa, jedan gusti sok, 11 „Rosa vode“, 4 „džek denijelsa“, 8 rakija od dunje, 3 limunade, 4 viljamovke, dve mineralne vode, dva vina „sovinjon“ od 0,7 litara (cena flaše je 1.375 dinara bez PDV-a), litra mineralne vode, vino „Cuvee“ od 0,7 litara (cena jedne flaše bez PDV-a je 2.166 dinara), tri espresa, jedan čaj i jedna kafa sa mlekom. Tom prilikom je pojedeno 2,5 porcije ćuretine sa žara, dva ovala „Don Quijote“ za po dve osobe, 8 šopskih salata, jedna porcija sitnog pikantnog ćurećeg mesa, dve porcije mešane guščije džigerice (porcija košta 1.275 dinara), 1,5 porcija pastrmke 1 kg (cena 1.916 dinara), porcija pečuraka sa žara, porcija maslina, porcija palačinki sa džemom i kesten pirea, tri porcije palačinki „Don Quijote“, 14 kugli sladoleda i 18 kriški hleba.
U restoranu „Stari platani“ u Beogradu u aprilu je napravljen račun vredan oko 19.000 dinara. Za taj novac je popijeno 11,55 točenog „Lav“ piva od 0,3 litara, domaća rakija od dunje (na računu piše 1,29, a jedinica mere je litar) za 4.444 dinara bez PDV-a, 5 kiselih voda „Knjaz“ (0,25 l) i još 4 (0,75 l), jedna „koka-kola“. Tom prilikom pojedena je porcija badema, porcija „meze Trandafilović“, tri porcije teleće krem čorbe, porcija dimljenih rebaraca, porcija šopske salate, porcija salate od ljutih paprika, 9 kiflica, porcija gurmanskih ćevapa, porcija specijaliteta „Trandafilović“, porcija kobasica „A la Pjer“ i porcija salate od pečenih paprika.
Potpisnik računa je, po dokumentaciji redakcije Mozaika, član Opštinskog veća Dalibor Kekić.
U junu mesecu je u restoranu „Adresa Centar 021“ u Novom Sadu napravljen račun u iznosu od oko 29.000 dinara. Za taj novac naručena su rebra (dve porcije), pohovana punjena piletina (8 porcija), španska piletina (6 porcija), voćne palačinke (10 porcija), paradajz čorba (5 porcija), pileća čorba (10 porcija), rolovana piletina (9 porcija), ceđena narandža (10) i voćni mix (10). Potpisnik računa je Dragan Tošić, piše u dokumentaciji kojom raspolaže redakcija Bečejskog mozaika.
Nije svaki račun za reprezentaciju na velike iznose, recimo, Željko Plavšić (član kabineta predsednika opštine) je u avgustu, u restoranu „Sport 4“ u Bečeju potpisao račun na svega 940 dinara. Za taj novac popijene su dve neskafe sa mlekom i jedan sok od narandže, a pojedene su dve porcije palačinki (sa nutelom, i sa nutelom, plazmom i bananom) i velika porcija punjenih zemički.

R.M.

Last modified on
Rate this item
(1 Vote)
back to top