Donacija Evropske unije: Vozilo za Dom zdravlja

  29 januar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dom zdravlja u Bečeju dobio je u ponedeljak novo sanitetsko vozilo. Potpuno opremljeno vozilo je deo donacije Evropske unije Srbiji vredne 10 miliona evra (252 vozila). Raspodelu vozila medicinskim ustanovama u Srbiji obavilo je Ministarstvo zdravlja, a novi sanitet direktoru Doma zdravlja u Bečeju, Siniši Šijačiću, uručio je Tomislav Stantić, državni sekretar Ministarstva zdravlja.

„Sa delegacijom Evropske komisije u Beogradu uradili smo analizu o stanju u zdravstvu u Srbiji i zaključili smo da je možda najveći problem u primarnoj zdravstvenoj zaštiti služba hitne medicinske pomoći, odnosno ozbiljan nedostatak kvalitetnih vozila hitne pomoći. Zbog toga je Ministarstvo zdravlja godinu dana radilo na projektu i Evropska unija nam je donirala 252 vozila, za šta je potrošeno 9 miliona evra, a preostali deo novca je utrošen na reformu zdravstva, najviše na edukaciju zaposlenih u hitnoj medicinskoj pomoći. Sve to zajedno čini možda najuspešniji projekat do sada, a sigurno je prvi iz predpristupnih fondova Evropske unije. To nam i na terenu pokazuje koliko je važno biti deo velike uspešne porodice kao što je Evropska unija“, rekao je Stantić na konferenciji za novinare koja je upriličena u velikoj sali Skupštine opštine.
Državni sekretar je najavio da će uskoro još jednom posetiti Bečej povodom preventivnih programa Ministarstva zdravlja na ranom otkrivanju raka dojke, grlića materice i debelog creva. „Za dvadesetak dana mobilni mamograf će stupiti na teritoriju Vojvodine i obići sve regione. Srbija je jedna od retkih zemalja u regionu koja ima dva mobilna mamografa, jedan je nabavljen u akciji Ministarstva, RTV B92 i 120 drugih firmi, a drugi je donacija princeze Katarine. U akciji ranog otkrivanja raka dojke i akcijama detektovanja raka grlića materice i debelog creva koje nisu tako tehnički zahtevne, treba da promenimo svest društvene zajednice, pre svega žena, da je važno otkriti karcinom u ranoj fazi kada ga je moguće lečiti“, rekao je Stantić.

Pitanje

Predsednik opštine priključio se novinarima pa je postavio pitanje Šijačiću: „Da li će služba hitne medicinske pomoći, u slučaju da su u istom trenutku sva vozila u upotrebi, imati problem i da li Opštinska uprava na neki način može da pomogne?“
Šijačić je rekao da Dom zdravlja sada može da radi optimalno. „Od sedam vozila koje su za urgenciju, dva imaju po dva mesta za ležeće pacijente, što nam takođe pomaže u nekim situacijama. Ranijih godina svaka saobraćajna nesreća sa dvoje i više povređenih je za nas bila masovna. Sa sadašnjim voznim parkom i brojem ekipa situacija je mnogo bolja i u narednom periodu imaćemo dovoljan kapacitet za rad“.

Peter Knezi i Siniša Šijačić su se zahvalili predstavniku Ministarstva zdravlja na do sada uloženim sredstvima u bečejski Dom zdravlja i na poslednjem poklonu. „Naš Dom zdravlja je najudaljeniji od ustanova sekundarne i tercijalne zaštite u Vojvodini i veoma je važno da imamo dovoljan broj savremenih vozila hitne pomoći. Od osnivanja Doma zdravlja i hitne medicinske pomoći nikada nismo imali ovako brojan i savremen vozni park i sada imamo optimalne uslove za rad“, rekao je Šijačić.

Novi centri za hemodijalizu

Tomislav Stantić je rekao da otvaranje novih centara za hemodijalizu u Vojvodini može da smanji troškove transporta koje trenutno imaju domovi zdravlja. „Italijanska vlada je krajem prošle godine donirala Srbiji 350 aparata za hemodijalizu. U Vojvodinu je stiglo ili će stići stotinak aparata koji će biti raspoređeni u postojećim centrima, a biće otvorena i tri nova. To će biti centri za hemodijalizu u Staroj Pazovi, Senti i Kovačici. Novi centri će smanjiti troškove transporta, vozila će se manje trošiti, a o benefitu pacijenata koji idu na dijalizu ne treba ni pričati“.
Donacija italijanske vlade je oko 10 miliona evra, a pored aparata za hemodijalizu dobijeni su i ultrazvučni aparati, inkubatori i druga oprema.

Dom zdravlja sada ima sedam saniteta koji mogu da se koriste u urgentnoj medicini, od čega je jedan „reanimobil“, dva kombi saniteta za dijalizu (8+1 sedišta) i tri putnička vozila, jedno za hitnu službu i po jedno u ambulantama u Bačkom Petrovom Selu i Bačkom Gradištu. U Domu zdravlja zaposleno je jedanaest vozača, ali samo jedan može biti u smeni u ekipi hitne medicinske službe (lekar, medicinska sestra i vozač). Dakle, može se desiti da i pored dovoljnog broja vozila, hitna pomoć ne stigne na vreme. Na pitanje kako rešiti ovaj problem, Šijačić je odgovorio: „Prema propisima u urgenciji postoji samo jedan vozač u smeni i to je za sada tako. Pored vozača u hitnoj, u smeni radi i vozač koji obolele osobe vozi na dijalizu i vozač za transport nepokretnih bolesnika do bolnice koji su se unapred najavili. Pored njih imamo i vozača koji ima dvanaestočasovno radno vreme. Međutim, kada je veliki pritisak na ustanovu, pozivamo i vozače koji nisu u smeni i na taj način rešavamo problem“.           

S. Malešev

Naslovi

Popularni Članci