Zadružni savez Vojvodine: Jačanje zadružnog pokreta i osiguranje useva

  09 mart 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na skupu u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine i osiguravajuće kompanije DDOR iz Novog Sada koji je bio posvećen unapređivanju poljoprivrede u našoj pokrajini održanom u Privrednoj komori Vojvodine prisustvovao je i Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević koji je pohvalio organizatore susreta, ističući važnost podizanja svesti o tome da osiguranje sopstvene proizvodnje nije trošak, već ulaganje u sigurnost proizvodnje i da uz udruživanje doprinosi smanjivanju rizika u poslovanju.

„Svakako da je 2017. godina obeležena promovisanjem zadružnog sektora, pre svega u Vojvodini. Namera je bila da zadruge budu prepoznate kao mogući korisnici podsticajnih sredstava iz pokrajinskog budžeta. Cilj je bio da doprinesemo jačanju zadružnog pokreta“, istakao je Radojević uz uverenje da samo na ovaj način mali i srednji proizvođači mogu da sačuvaju svoje interese na tržištu.

Radojević je naveo da Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo kroz svoje agrarne mere - konkursne linije - izdvaja značajna finansijska sredstva, u cilju umanjenja uticaja nepovoljnih vremenskih prilika na poljoprivrednu proizvodnju u Vojvodini. Podsetio je da nikada nisu bila izdvojena veća sredstva u sisteme za navodnjavanja nego što je to bio slučaj u 2017. godini - preko 470 miliona dinara. Po prvi put je bio prepoznat i značaj finansiranja ANTIFROST sistema. U cilju prevazilaženja nepovoljnih vremenskih prilika Sekretarijat je izdvojio sredstva i za sufinansiranje protivgradnih raketa, zajedno sa lokalnim samoupravama i sa tom merom će se nastaviti u ovoj godini.

On je istakao da će resorni sekretarijat u 2018. nastaviti sa svim merama iz 2017. godine, uvažavajući kriterijume i ograničenja koje sa sobom nosi IPARD. Podsetio je da je za navodanjavanje u ovoj godini planirano oko 300 miliona dinara. Prošle godine potpisano je 929 ugovora i opredeljeno 848 miliona dinara, čime je obezbeđeno navodanjavanje na oko pet i po hiljada hektara.

Radojević je ukazao i da će strateški interes biti opremanje regionalnih sistema za navodnjavanje, pa je tako prošle godine započeto 11 takvih projekata preko Abu Dabi fonda koji bi ove godine trebalo da se završe. Radojević je podsetio da je paralelno s ovim projektima već urađeno 13 novih projekata za drugu fazu, a za treću fazu regionalnih sistema navodnjavanja u pripremi je još novih 14 projekata.

„ Ove aktivnosti ukazuju na čvrsto opredeljenje Pokrajinske vlade da se umanji uticaj ekstremnih suša i moguće štete na teritoriji AP Vojvodine“, poručio je Radojević i naveo da je to bio prioritet Pokrajinske vlade, kao i da je reč o jednom procesu koji ima kontinuitet i da će obuhvatiti čak 38 projekata kroz ove tri faze. Ovakav pristup, kako je rekao, treba da obezbedi dovod vode na oko 120.000 hektara. Ono što je važno, jeste da će Sekretarijat prepoznati one poljoprivrednike koji su naslonjeni na ove regionalne sisteme za navodnjavanje u želji da oni budu u punoj funkciji.

Pored navedenih ulaganja, ovogodišnji konkursi Sekretarijata biće fokusirani na intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju, plastenike, protivgradne mreže, antifrost sisteme, opremanje hladnjača i mini prerađivačke pogone. Poseban akcenat biće stavljen na mlade proizvođače do 40 godina kroz START AP program za šta je planirano dvostruko više finansijskih sredstava u odnosu na prošlu godinu. Ulaganje u preradu grožđa i vinarstvo, takođe će biti nastavljeno čime će se doprineti podizanju kvaliteta vina u Vojvodini. Radojević je prve konkurse najavio već za mart mesec, odmah po završetku usaglašavanja resornog ministarstva i IPARD programa.

Učesnici ovog susreta bili su i predstavnici Razvojnog fonda AP Vojvodine, Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede i Garancijskog fonda AP Vojvodine i kompanije NIS.

B.M. (Izvor APV)

Naslovi

Popularni Članci