Svetsko prvenstvo u kajaku u Portugaliji: Marku Tomićeviću i Marku Novakoviću bronza

  12 oktobar 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Marko Tomićević i Marko Novaković su ponovo potvrdili kvalitet i obradovali ljubitelje sporta u Bečeju odakle potiču, ali i širom naše zemlje. Oni su na Svetskom prvenstvu u kajaku održanom od 22. do 26. avgusta u Montemor Ovelju  u Portugaliji osvojili bronzane medalje.

Branioci titule iz čeških Račica 2017. godine, šampioni Evrope i vicešampioni sa Olimpijskih igara u Riju, posada reprezentacije Srbije u sastavu Marko Tomićević i Milenko Zorić, 24. avgusta je u disciplini K-2 1.000 metara u dramatičnoj završnici trke kroz cilj prošla kao treća u vremenu 3:17,407. Drugi su bili Španci Fransisko Kubeljos i Injigo Penja (3:16,617), dok su zlato osvojili Nemci Maks Hof i Markus Gros u vremenu 3:15,797.
Inače, prvi deo trke naš čamac je bio iza vodeće grupe. Nemci su od starta zauzeli prvu poziciju, posade Danske i Australije su bile odmah iza njih. Tomićević i Zorić su posle 500 metara krenuli u poteru i brzo se pozicionirali među tri najbrža.

U finišu su se Nemci odvojili i najavili zlato, dok su se čamci Srbije i Australije žestoko borili za srebro, što su iskoristili Španci i iz drugog plana uspeli da osvoje drugo mesto u vremenu 3:16,617.  

- Trka je bila sporija nego obično. Nismo se obazirali na ostale posade koje su nam u prvom delu trke odmakle. Čuvali smo snagu, dobro je rasporedili. Znali smo da će u finišu da se rešava pitanje medalja. Pokazalo se još jednom da nema sigurnih medalja. Sada su Nemci odskočili, Španci i mi smo ih ispratili, a tu su bili i Australijanci - rekao je Marko Tomićević za sajt KSS neposredno po završetku trke.

Marko Novaković je u dvosedu sa Nebojšom Grujićem u finalu u sprinterskoj disciplini K-2 200 metara zauzeo treće mesto (32,156), sa dve stotinke zaostatka za drugoplasiranim španskim čamcem sa posadom Saul Kravijoto i Kristijan Toro (32,133). Trijumfovali su Mađari Marko Balaška i Balaž Birkaš u vremenu 31,837.
Novakoviću i Grujiću je ovo četvrta svetska i ukupno sedma medalja na velikim takmičenjima. Pre četiri godine u Moskvi su ostvarili najveći uspeh, kada su postali prvaci sveta, dok su u Milanu 2015. i u Račicama prošle godine bili „bronzani“.

- Očekivali smo neizvesnu trku. Ovo je bilo pravo finale. Konkurencija je bila žestoka, plasman među tri najbrža čamca je ostvarenje našeg cilja. Svetska bronza je za nas veliki uspeh i motiv za još bolji rad u narednoj sezoni. Hvala svima koji su bili uz nas i koji nas podržavaju - rekao je Marko Novaković, kako prenosi sajt KSS.

Poslednjeg dana Svetskog prvenstva u kajaku u portugalskom Montemor Ovelju dvosed Stefan Vekić i Vladimir Torubarov osvojili su srebrnu medalju u dvosedu na 500 metara u vremenu 1:30,953 sekundi.
Zlatnu medalju osvojili su kajakaši Rusije sa 1:30,666, a bronzu posada iz Litvanije sa 1:31,449 minuta.

Priliku za medalju imao je i Marko Dragosavljević, ali je finale discipline K-1 200 metara završio na šestom mestu s rezultatom 35,806 sekundi, Biljana Relić je u jednosedu na 200 metara takmičenje završila na četvrtom mestu u B finalu rezultatom 41,728 sekundi, dok je četverac na 500 metara u sastavu Dejan Pajić, Ervin Holpert, Simo Boltić i Strahinja Stefanović bio sedmi u B finalu rezultatom 1:26,519. Pored toga Milica Starović u jednosedu na 500 metara bila je osma i deveta sa Kristinom Bedeč u K-2 500 metara, a na duplo dužoj deonici Marija Dostanić zauzela je 15. poziciju u ukupnom plasmanu, Bojan Zdelar je u polufinalnoj grupi discipline kajak jednosed na 500 metara bio sedmi, a kanuistkinja Nikolina Mijušković prvi put u karijeri veslala u A finalu i u disciplini C1 200 metara i bila je osma.

Vuk Radovanović je u disciplini KL2 200 Svetsko prvenstvo završio na devetom mestu. Naš parakajakaš je kroz cilj prošao u vremenu 48,520 sekundi. Zlato je osvojio Kurtis Mekgrejt (Australija) rezultatom 41,735, srebro Skot Martlej (Novi Zeland) – 42,360, a bronzu Mikola Sinjuk (Ukrajina) – 43,230.

V.F.

Naslovi

Popularni Članci