Medijska koalicija: Vlasti moraju imati isti tretman za sve novinare

  16 januar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja upozorava javnost da su novinari nekoliko lokalnih medija u Leskovcu, bili diskriminisani i zakinuti za mogucnost postavljanja pitanja zvanicnicima i predsedniku Srbije, tokom njegovog prisustva na svecanom otvaranju fabrike "Aptiv Packard" u tom gradu, u ponedeljak 14. januara 2019. godine.

Prema saznanjima AOM, posle zvanicnog obracanja prisutnima, predsednik Srbije Aleksandar Vucic održao je konferenciju za novinare, na kojoj je bilo ocigledno da protokolarna služba njegovog kabineta, odobrava postavljanje pitanja samo odredenim medijima. Namera da se odgovori samo na "podobna pitanja" videla se i u intimnoj komunikaciji predsednika Vucica sa doticnim novinarima, koje je redom oslovljavao po imenu.

Kada su poceli da se javljaju novinari iz Leskovca, Vucic je rekao da "ima vremena samo za još par pitanja" i da "žuri, jer ima intervju na televiziji". Do tada su pitanja uspeli da postave samo novinari "Pinka", "Studija B" i "Televizije Pancevo", koja je lokalna televizija udaljena par stotina kilometara od Leskovca i svoj program ne emituje na tom podrucju.

Situacija u Leskovcu se, medutim, ponavlja vec godinama unazad i nije prva ove vrste. Na gotovo svim dogadajima koje organizuju vlasti u Srbiji, a na kojima se obracaju najviši zvanicnici, vecina novinara najcešce ne može ni fizicki da pridu mikrofonu, a kamoli da ga dobiju i postave pitanja koja su relevantna za gradane. Ova "privilegija" ostavljena je samo za one koji ucestvuju u medijskoj propagandi aktuelnog režima.

Smatramo da je skandalozno što novinarima iz lokalne sredine nije omoguceno da postavljaju pitanja visokim zvanicnicima, jer je to otvorena diksriminacija i favorizovanje samo "poželjnih medija". Osim toga, ovakvim odnosom prema slobodi informisanja, predsednik i njegove službe, sprecili su da gradjani Leskovca dobiju odgovore na pitanja koja njih zanimaju.

U ovakvom ophodenju vidi se i sva dvolicnost aktuelne vlasti, jer su se prakticno isti ti ljudi obavezali da ce raditi na poboljšanju situacije u medijskoj sferi, kroz saradnju sa medijskim organizacijama u radnim grupama i timu za dijalog. Od tog obecanja i dalje nema ništa.
Beograd-Novi Sad-Niš-Kragujevac, 15. januar 2019.
 
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija
Poslovno udruženje Lokal pres
Asocijacija onlajn medija

Naslovi

Popularni Članci