Direktorka USAID projekta: Lokalna samouprava ima ključnu ulogu u borbi protiv korupcije

  16 januar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Rešavanje problema korupcije od ključne je važnosti za privredni razvoj Srbije i za pridruživanje EU a najvažniju ulogu u toj borbi ima lokalna samouprava jer je najbliža samim građanima, izjavila je u Vranju direktorka USAID Projekta za odgovornu vlast Džeklin Vilijams Bridžers.

Ona je najavila da će u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou USAID pružiti tehničku i logističku podršku gradu Vranju za reviziju i sprovođenje Lokalnog antikorupcijskog plana kao i u formiranju nezavisnog tela koje će pratiti njegovo sprovođenje.
"Promovišemo tehnike pomoću kojih na lokalnom nivou treba da se sprovedu planovi za borbu protiv korupcije, sistemi zaštite uzbunjivača i povećanje transparentnosti u radu lokalnih vlasti", kazala je direktorka projekta.
Navodeći da po rezultatima istraživanja koje je krajem prošle godine sproveo CeSID, samo jedan od 20 građana Srbije zna za postojanje Lokalnih antikorupcijskih planova, Vilijams Bridžers je ocenila da je neophodno da javnost shvati važnost institucija koje ima na raspolaganju i da one budu bolje promovisane.

Ona je dodala da će Američka organizacija za međunarodni razvoj – USAID, osim u Vranju, zajedno sa nevladinom organizacijom Transparentnost Srbija, pružiti tehničku i logističku podršku u izradi i ostvarivanju Lokalnih akcionih planova za borbu protiv korupcije i u Šapcu, Raškoj, Vrnjačkoj Banji i Sjenici.

Zamenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić je rekao da će Radna grupa za izradu Lokalnog antikorupcijskog plana biti formirana do kraja februara nakon čega antikorupcijski plan treba da prođe Skupštinu grada Vranja, posle čega će biti raspisan konkurs za izbor članova tog tela.
Direktor nevladine organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić je rekao da i pored toga što je borba protiv korupcije prioritet i lokalne vlasti i države, stanje u toj oblasti nije zadovoljavajuće, a kako je naveo, postoje i problemi oko primene postojećih zakonskih regulativa ali i oko načina da se sazna za problem.

Beta (15. januar 2019.)

Naslovi

Popularni Članci