Deseti rođendan „Fenix-plusa“: Osobe sa invaliditetom najzad imaju rampu

  24 februar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Društvo za afirmaciju osoba sa invaliditetom „Fenix-plus“ iz Bečeja nedavno je obeležilo 10 godina rada. Svečano zasedanje, na kom je istaknuto da nakon decenije rada udruženje broji 124 članova sa invaliditetom, održano je u prostorijama I Mesne zajednice.

Upravo ispred te zgrade je i poslednji veći poduhvat društva, naime, nedavno je montirana dugo obećavana rampa ispred zgrade I Mesne zajednice, a to će omogućiti nesmetano kretanje osobama koje koriste kolica. Tu rampu su 21. decembra „svečano otvorili“ predsednik „Fenix plusa“ Stevan Markov i predsednik opštine Dragan Tošić. Rampa i proširenje dela trotoara koštalo je oko 250.000 dinara, a taj posao su finansirale firme iz Bečeja.

Tošić je tom prilikom rekao da je želja nadležnih iz opštine da u svakom objektu postoji rampa kako bi osobe sa invaliditetom mogle da se kreću bez problema – deca i odrasle osobe sa invaliditeom se suočavaju sa fizičkim barijerama skoro u svim ustanovama i institucijama države – od zgrade Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, preko Dečjeg dispanzera, biblioteke, škole „Bratstvo“, apoteka, zgrade opštine, škola...

Kancelarija u mesnoj zajednici će dva puta nedeljno primati stranke: utorkom od 9 do 13 sati i petkom od 11 do 15 časova.

Podsetimo da su ciljevi „Fenix-plusa“ otkrivanje i evidentiranje osoba sa invaliditetom i njihovo učlanjivanje u udruženje, pomoć osobama sa invaliditetom prilikom upućivanja na lekarske preglede radi utvrđivanja kategorije invaliditeta, preduzimanje preventivnih mera čiji je cilj otklanjanje uzroka koji dovode do invalidnosti, iniciranje promena postojećih ili donošenje novih propisa u oblasti socijalne zaštite i drugih oblika zaštite osoba sa invaliditetom.

Jedan od projekata udruženja bilo je i postavljanje pomagala za osobe sa invaliditetom u zatvoreni bazen u sportskom centru, gde je i deo kupatila prilagođeno za slobodno kretanje.
„Fenix-plus“ je 2009. godine bio domaćin i jedan od osnivača SAS-a, Saveza amputiraca Srbije. Kako je navedeno, udruženje uspešno sarađuje sa lokalnim i državnim udruženjima, imalo je i međunarodne kontakte, potpisalo je ugovor o saradnji sa Opštinskom upravom Bečej, članovi udruženja prisustvuju Dečjoj nedelji, obeležavanju

Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, sarađuju sa društvom „Vera i svetlost“… Društvo organizuje druženja, takmičenja u ribolovu, Kup Bečeja, stručna predavanja itd.

Redovni članovi društva nekoliko godina su imali benificije prilikom plaćanja iznošenja smeća, kao i u Vodokanalu, a trenutno osobe sa invaliditetom koji su članovi udruženja imaju pravo na mesečni paket sa popustom u „Sat-traktu“.
Internet sajt udruženja je: www.feniksplus.com, a aktivnosti članova možete da pratite i na društvenoj mreži pod imenom Fenix-plus-Bečej.

R.M.

Naslovi

Popularni Članci