Deca škole „Bratstvo“ očistili Goranski park: Deca su zakon – za razliku od odraslih

  24 maj 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Trinaestoro dece i njihovi nastavnici praktične nastave Saša Nikolovski i Robert Čonka iz Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Bratstvo“ za decu sa smetnjama u razvoju su 6. marta za nešto više od pola sata očistili smeće i otklonili divlje deponije iz Goranskog parka.

Pola sata rada bio je epilog verbalistike na socijalnoj mreži dan pre akcije, kada su brojni građani negodovali zbog otpada u parku, koji bi trebalo da su „pluća Bečeja“, a odavno nisu. Tada je nastavnik Saša Nikolovski najavio da će nastavnici i deca u sredu da čiste park, te je naveo da su dobrodošli svi građani koji žele da učestvuju u tome.

Dan kasnije, osim srednjoškolaca sa smera cvećara i nekoliko sa smera frizera, nijednog građanina nije bilo na terenu da očiste divlje deponije.
Doduše, posao čišćenja parka je posao Javnog preduzeća Komunalac.

Nastavnik praktične nastave Saša Nikolovski u ŠOSO „Bratstvo“ je rekao da su najpre u jednom lokalnom listu, a onda i na socijalnoj mreži objavljene fotografije o tome da ima smeća u Goranskom parku.

„Njih 30 se tamo (na Fejsbuku, prim. nov) javilo, počeo da kritikuje, ali nijedan konkretan predlog nije dat. Ja sam rekao da ćemo mi 6. marta doći sa učenicima, svakako nam je dan za praktičnu nastavu, i očistiti park, tako da mi nećemo da pričamo, mi ćemo da radimo. Pozvali smo i građane da nam se pridruže. Niko od njih nije došao. Znamo da je čišćenje Goranskog parka posao Komunalca. S druge strane, ako budemo čekali da svako radi samo svoj posao, ako ne pokažemo bar malo entuzijazma i želje, ovaj park pripada svima nama, ja više neću dovoditi moje učenike u Goranski park zato što ga oni nikad neće stići očistiti i zaokružena priča? Okej, mi ćemo očistiti. Kolega je od svojih para kupio nove rukavice učenicima, čvršće i deblje, tako da je, što se bezbednosti učenika tiče, sve u redu, svako je dobilo džakove i, znajući moje učenike, mi smo za pola sata gotovi“.

Tako je i bilo.

Prikupljeno je dvadesetak džakova smeća – kućnog otpada, bačene odeće, plastike, papira i flaša, a deca su u jednom džaku našla i životinjski leš – a oni su ostavljeni na ulazu u Goranski park kod sportskog centra u nadi da će ih Komunalac ili „Potisje“ pokupiti i odneti.

Biovrt u dvorištu škole


Robert Čonka, nastavnik praktične nastave u „Bratstvu“ za vrtlarstvo koji radi zajedno sa Sašom Nikolovskim rekao je da oni svakako uče đake ekološkoj svesti i da je i ova akcija primer toga. Inače, u školi bave se i biovrtlarstvom. „U centru grada, u zadnjem delu male škole, pre dve godine smo zajedničkim snagama uspeli da otklonimo divlju deponiju, izbacili smo 4-5 vozila smeća i taj deo smo pretvorili u vrt. Sada već tamo gajimo biljke i na ovaj način takođe učimo decu biovrtlarstvu, ali pre svega ekološkoj svesti. Pre zime obezbeđujemo i mesta za korisne insekte, i to je deo naše misije“, rekao je Čonka.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci