Lični pratioci: Odluka do 1. decembra

  27 novembar 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Velika je verovatnoća da će od početka decembra 13 mališana sa invaliditetom i smetnjama u razvoju koji su u septembru započeli školsku godinu u školama i obdaništu morati da prekine obrazovanje, jer, kako stoje stvari, novca za lične pratioce opština Bečej nema – ovo bi moglo da bude sažeti sadržaj intervjua sa članicom Opštinskog veća za projektno finansiranje i koordinatorkom projekta servisa ličnih pratilaca Tatjanom Avramov od pre petnaestak dana.

Podsetimo da je opština Bečej u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje sa projektom za lične pratioce dece sa invaliditetom i smetnjama u razvoju učestvovala na konkursu za sprovođenje javnih radova i na taj način obezbedila 1.080.000 dinara za angažovanje 13 ličnih pratilaca od 1. septembra do kraja novembra meseca 2015. godine. Angažovani su ljudi sa osnovnoškolskom spremom, bez ikakve obuke, osim jednodnevnog predavanja o njihovim obavezama, mada se radi o deci kojoj bi mnogo više odgovaralo da im lični pratioci budu osobe medicinske, defektološke ili pedagoške struke.
Lični pratioci od početka septembra do sredine novembra nisu bili plaćeni za svoj rad, jer Nacionalna služba za zapošljavanje nije uputila novac na račun opštine, a to nije uradila, jer ga nije dobila od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Tatjana Avramov je pre dve nedelje rekla da opština u budžetu nema novca da obezbedi finansiranje ličnih pratilaca od početka decembra meseca, ali je Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nedavno upućen projekat kojim se traži dalje finansiranje usluga ličnih pratilaca. Međutim, potrebno je vreme dok Ministarstvo odluči da li će podržati bečejski projekat, a do tada deca ne bi imala pratioce.
Roditelji i hranitelji dece sa invaliditetom i smetnjama u razvoju do 24. novembra nisu zvanično obavešteni o tome da li će njihova deca od decembra meseca nastaviti započeto obrazovanje, mada su u drugoj polovini novembra nezvanično saznali da od decembra njihovu decu verovatno niko neće da prati u školama i obdaništima. S obzirom na to da je za 13 mališana nemoguće pohađanje obrazovne ustanove bez pratilaca, roditelji i hranitelji ne znaju šta da rade, da li sami da budu pratioci protivno propisima – pojedini samohrani roditelji nisu u mogućnosti da to urade, jer su zaposleni – ili da sami plaćaju pratioce za svoju decu – većina nema novca. Jedna od mogućnosti je da deca prekinu školovanje – a to nije u skladu u Ustavu garantovanim pravima, diskriminacija je i nije u duhu proklamovane inkluzije.
To su, izgleda, shvatili i predstavnici lokalne samouprave, te je novinaru Bečejskog mozaika 24. novembra nezvanično rečeno da će servis ličnih pratilaca biti obezbeđen u decembru mesecu, a u opštinskom budžetu za 2016. godinu biće predviđen novac za lične pratioce.
Da li će to zbilja da bude tako, roditelji će najkasnije saznati 1. decembra.

Redakcija Bečejskog mozaika

Naslovi

Popularni Članci