MITING U NOVOM SADU: Događanje naroda

  19 april 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U petak 12. aprila više hiljada ljudi okupilo se ispred zgrade Vlade Vojvodine u Novom Sadu, na mitingu „Stop razbijanju Srbije“, sa zahtevom da pokrajinska vlada podnese ostavku i da budu raspisani prevremeni pokrajinski izbori.

Povod za protest je Predlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Autonomne Pokrajine Vojvodine koji je Vlada Vojvodine uputila Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine na razmatranje i usvajanje, a pokriće za prevremene izbore, kako je prethodno istaknuto, su izborni rezultati u Kovinu kojim se potvrđuje da aktuelna pokrajinska vlast nema legitimitet.

Rat plakatima

U Novom Sadu uoči mitinga osvanuli su plakati „Smrt Bojanu Pajtiću i njegovim poslušnicima“, a u više mesta u Vojvodini grafiti „Vojvodina naša dika – biće republika“.
Na belim plakatima na više mesta u glavnom gradu Vojvodine pisalo je „Smrt“, a ispod toga je prikazan lik predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića u prekriženom saobraćajnom znaku, ispod kojeg je pisalo i „njegovim saučesnicima“.
U više mesta u Vojvodini agenciji Beta je potvrđeno da su osvanuli grafiti „Vojvodina naša dika – biće republika“, koje je potpisala „Mlada Vojvodina“. Grafiti su ukrašeni i sa tri zvezdice sa vojvođanske zastave, koje predstavljaju Srem, Banat i Bačku. Beti je potvrđeno da su grafiti osvanuli u Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi, Pančevu, Beočinu, Irigu, Rumi, Kovačici i Beloj Crkvi.

Ispred zgrade Vlade Vojvodine, koju u Novom Sadu zovu Banovina, bila je postavljena bina na kojoj je istaknuta velika srpska zastava sa državnim grbom, na kojoj piše „Vojvodina Srbija“. Atmosfera je bila mirna, sa razglasa sa bine puštala se muzika a građani su nosili mahom stranačke zastave i zastave sa državnim simbolima Srbije. Primećen je i transparent na kom je rukom, plavim ćiriličnim slovima pisalo „Dole Vojvodina“, a pored toga su nacrtana četiri ocila. Primećena je i jedna crna zastava na kojoj je pisalo „Sloboda ili smrt“.
Na mitingu „Stop razbijanju Srbije“ učestvovali su i članovi zabranjene organizacije Otačastveni pokret „Obraz“. Njih je predvodio vođa te organizacije Mladen Obradović, a članovi su nosili majice „Obraza“. Oni su nosili i transparent „Odbranimo Srbiju“.

SNS osudio pretnje

Novosadski odbor Srpske napredne stranke (SNS) osudio je „vulgarne grafite“ usmerene protiv predsednika SNS Aleksandra Vučića, „separatističke“ grafite koji su se pojavili u Vojvodini, kao i plakate kojima se preti smrću predsedniku Vlade Vojvodine Bojanu Pajtiću.
Predsednik novosadskog odbora stranke Miloš Vučević, koji je i gradonačelnik Novog Sada, u saopštenju za javnost je apelovao na sve građane Vojvodine da ne narušavaju sliku jedinstva u Vojvodini oko ideje da će ona „zauvek biti Srbija“, kao i da prestanu sa širenjem govora mržnje, pretnjama i separatizmom.
On je ponovio zahtev da Bojan Pajtić podnese ostavku i optužio ga da ima „separatističke namere“ sa Predlogom deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine.
„Sramni grafiti i plakati delo su onih koji na svaki način pokušavaju da ospore i unize ono što je juče uradio narod Vojvodine (na mitingu ‘Stop razbijanju Srbije’). Međutim, niko ne može da opovrgne jedinstvenu poruku koja je odzvanjala Novim Sadom – Vojvodina je Srbija“, naveo je Vučević.

Kod zgrada Skupštine i Vlade Vojvodine, koje se nalaze u centru Novog Sada, pojačano je policijsko obezbeđenje, kao i na još nekoliko punktova u gradu, između ostalog i kod Radio-televizije Vojvodine. U više delova grada bili su parkirani autobusi sa registarskim oznakama iz Vojvodine, ali i iz drugih delova Srbije. Procenjeno je da je bilo oko 280 autobusa na kojima je najviše bilo plakata sa likom predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.
Miting je počeo intoniranjem državne himne Srbije „Bože pravde“, koja se, kako reče konferansije, „najbolje peva baš u Novom Sadu, Srpskoj Atini“, potom se prisutnima obratio Sava Stambolić iz organizacije „Ravnica srpska“, koja je bila organizator skupa rekavši da su Kosovo i Metohija i Vojvodina dva oka u glavi Srbije. „U trenutku kada jedno oko pokušavaju da nam iskopaju, neko iz Vlade Vojvodine baca prašinu i u ovo drugo oko. Nećemo im to dozvoliti, srpska Vojvodina nije na redu!”. Potom je konferansije najavio: „Danas je s nama Mirko Bajić, predsednik Saveza bunjevačkih Mađara“(?!), čije je kazivanje uz zvuke mlaznog aviona koji je nadletao skup, a na pominjanje imena Bojana Pajtića praćeno uzvicima: „Pajtiću, odlazi“,„Živela Srbija“ i zvucima bubnjeva perkusionista. Sledeći govornik je bio Mihal Spevak iz nevladine organizacije „Slovaci i suživot“, koji je nazvao Demokratsku stranku „žutima“ i „žuticom“, koja bi htela da „naroda nema“. Bora Đorđević („Riblja čorba“) pozdravio je skup iz Makedonije, a organizatori su puštali pesme „Neću da budem član mafije“ i „Pogledaj dom svoj, anđele“. Miroslav Parović, ex-„Dveri“, sada potpredsednik nečega što se zove „Treća Srbija“, ovako je zborio: „Nenad Čanak se danas nalazi u Južnom Tirolu, gde sa drugim separatističkim strankama iz Evrope pokušava da internacionalizuju pitanje Vojvodine.“

„Dveri“ lepile plakate

Pokret „Dveri“ lepio je u Novom Sadu plakate u obliku poternice za predsednikom Vlade Vojvodine Bojanom Pajtićem, na kojima je on prikazan u robijaškoj uniformi.
„Traži se Bojan Pajtić, zbog separatizma, pljačke, korupcije“, pisalo je na plakatima, koje su potpisale „Dveri“.
„Dveri“ su u saopštenju za javnost ponovile da se zalažu za ukidanje „politički suvišne i ekonomski štetne AP Vojvodine“.
„`Dveri` traže ostavku Bojana Pajtića i vanredne pokrajinske izbore, na kojima ćemo kandidovati ustavnu inicijativu za ukidanje autonomije Vojvodine“, piše u saopštenju.

Oko 18 časova Nikola Ćirović iz Narodnog pokreta „Dinara-Drina-Dunav“ rekao je da se ne sme dozvoliti stvaranje veštačke nacije Vojvođana, a Bojan Torbica iz Pokreta socijalista optužio je pokrajinsku vlast da bi da „cepa i deli“ Srbiju i da „crta nove granice“. Predsednik Pokrajinskog odbora Žika Gojković rekao je da je došao krajnji momenat za prevremene pokrajinske izbore i optužio Vladu Vojvodine da je kriva za propadanje i osiromašenje Vojvodine. Vanja Vučenović iz Nove Srbije zatražio je od Pajtića da „prestane da stvara novi kosovski problem na severu
Srbije“, a Milenko Jovanov iz Demokratske stranke Srbije zapretio je pokrajinskom rukovodstvu da će završiti u zatvoru u Sremskoj Mitrovici i optužio Pajtića da je „separatista“.
Potom je na red došao Dušan Bajatović: „Pajtić kaže: nećemo dozvoliti ulicu. A ja ga pitam: ko će zabraniti narod? Kao što znate, SPS je doktorirao 1988. godine na sprečavanju separatizma“. Potom je dodao: „Pa ne znam šta hoće više? Dali smo im sedam posto”.

Uvredljivi grafiti

Novosadski odbor Srpske napredne stranke saopštio je da su u Novom Sadu ispisani uvredljivi grafiti na račun predsednika te partije Aleksandra Vučića i na račun Srba.
SNS je medijima u saopštenju za javnost dostavio i fotografije jednog grafita na kojem piše „Smrt Vučiću“, kao i jednog grafita na kojem piše „Vučiću ped…“.
Ta stranka dostavila je i fotografiju grafita na kojem piše „Srbi marš iz Vojvodine“.

Nakon nastupa Bajatovića konferansije je najavio Igora Mirovića, potpredsednika SNS, kao „ljubitelja poezije“. Mirović je otvoreno zapretio Pajtiću: „Narodni gnev nećemo moći da kanališemo i kontrolišemo ako nastaviš da se ponašaš kao poslednji diktator u ovom delu Evrope“. Pre toga je pozdravio okupljene na sledeći način: „Poštovani građani Novog Sada, hvala vam što ste došli u ovako velikom broju u Novi Sad“…
„Ako se oglušite o naše zahteve, eto nas ovde ponovo, u još većem broju, pa ćemo se malo duže zadržati, pa ćemo dočekati vanredne izbore“, poručio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević iz Srpske napredne stranke.
Oko petnaest minuta do sedam sati počela je kiša, mitingaši su krenuli u šetnju, malo prema centru, malo prema Keju, malo prema Ribljoj pijaci, malo prema kafanama…

B.M.

 

Naslovi

Popularni Članci