Skandalozne odluke Vlade Vojvodine u roku od tri dana: Smenjen i ponovo postavljen direktor Gerontološkog centra

  27 jul 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Gerontološkom centru u Bečeju već nekoliko godina mnogo toga nije u redu. Protiv Centra i njegovog direktora dr Đerđa Rica (Savez vojvođanskih Mađara) u poslednje tri godine podnete su dve prekršajne prijave.

Stiče se utisak da je to samo vrh ledenog brega, naime, prema informacijama kojima raspolažu novinari i građani koji imaju neka posla s ovom ustanovom, mnogo toga što se radi u Centru nije u skladu, najblaže rečeno, s principima ljudskosti. Dešavalo se, recimo, da stanovnici Gerontološkog centra, čije porodice plaćaju pristojne sume za svoje najmilije (o kojima ne mogu sami da vode računa), u toku leta, kada je temperatura vazduha oko 40 stepeni, budu okupani samo jednom nedeljno. A to su samo sitnice.
U Prekršajnom sudu u Bečeju krajem aprila 2010. godine okončan je prekršajni postupak protiv Gerontološkog centra i direktora ustanove koji je pokrenuo Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku i demografiju zbog sumnje da je prekršen Zakon o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana, jer prilikom kontrole inspektora za socijalnu zaštitu u Gerontološkom centru, u matičnoj knjizi nije bilo zavedeno tridesetoro ljudi koji su boravili u toj ustanovi, a koji su verovatno plaćali cenu boravka. Potom je u Prekršajnom sudu donesena nepravosnažna presuda kojom je Gerontološki centar osuđen na novčanu kaznu od 350.000 dinara, a direktor ustanove Đerđ Ric na kaznu od 25.000 dinara. Početkom 2011. godine presudu bečejskog suda potvrdilo je novosadsko odeljenje Višeg prekršajnog suda, te je ona postala pravosnažna i kazna je plaćena.

Departizacija na naš način

Direktore gerontoloških centara, uglavnom partijske kadrove, imenuje vojvođanska administracija, umesto da oni, a i direktori lokalnih javnih preduzeća i ustanova budu birani na konkursima. A sve partije su svih ovih godina obećavale departizaciju.

Od kraja 2009. do aprila 2010. godine Gerontološki centar je ponovo „uhvaćen“ u nedozvoljenoj radnji, naime radnici Centra su više puta istakali fekalije na divljoj deponiji u Bačkom Petrovom Selu. Protiv Centra, direktora Rica i osobe koja je istakala fekalije, nadležna opštinska inspekcija je podnela prekršajnu prijavu. Međutim, u novembru 2010. godine inspekcija je odustala od procesuiranja tog predmeta.
U vreme kada je prekršajna prijava još bila aktuelna, u maju 2010. godine, tadašnji predsednik opštine Peter Knezi je na pitanje novinara da li će zbog prekršaja inicirati smenu direktora Gerontološkog centra Đerđa Rica, s obzirom na to da je Ric kadar Saveza vojvođanskih Mađara, a predsednik bečejskog odbora SVM-a, odgovorio: „Gerontološki centar je pokrajinski organ i mi nemamo nikakvu ingerenciju oko direktora. On jeste naš kadar, ali ja od toga neću napraviti pokrajinsko pitanje. Oni će verovatno platiti kaznu za prekršaj. Ako treba da stavimo na vagu njegov doprinos, ono što je radio u Gerontološkom i ono oko narodne kuhinje, onda je to nemerljivo sa drugim stvarima. Kao direktor je najverovatnije trebao da zna šta se radi, međutim, zbog toga postoje kazne, pa neka je plati, on ili Gerontološki centar“.
Ric ni tada, ni kasnije nije osetio potrebu da podnese ostavku zbog prekršaja, međutim, pre dve nedelje je odjeknula vest da je smenjen na vanrednoj sednici Vlade Vojvodine prethodnog saziva. Na mesto Rica, doduše u v.d. statusu, trebao je da bude postavljen saobraćajni inženjer Laslo Feher (Savez vojvođanskih Mađara).
Prema informacijama novinara, rešenje Vlade Vojvodine o smeni (11. jul) Ricu je prezentovao pokrajinski sekretar za zapošljavanje, rođeni Bečejac Miroslav Vasin (Demokratska stranka). Smena je, prema informacijama kojima raspolažemo, obrazložena prekršajem iz 2010. godine, verovatno se radi o neevidentiranim štićenicima Gerontološkog centra.
Partijski kolega Rica, danas predsednik lokalnog parlamenta Peter Knezi, je na konferenciji za novinare saopštio da je Ric samo dva dana nakon smene, 13. jula vraćen na funkciju.
Ric je inače jedan od članova SVM-a iz Bečeja koji je najpre podržao konstituisanje nove lokalne vlasti SNS-a, SVM-a i Preokreta (u to vreme je smenjen), a potom je odlučio da ipak ne podrži novu koaliciju (u to vreme je vraćen na direktorsko mesto).
Želeli smo da dobijemo zvanične podatke o razlozima smene i o ponovnom postavljanju Rica na čelo Gerontološkog centra i pozvali smo telefonom nadležnog pokrajinskog sekretara Miroslava Vasina, međutim, do zaključenja ovog broja novina nije odgovarao na telefonske pozive i SMS poruke novinara Bečejskog mozaika.
Ukoliko je razlog smene prekršajna kazna zbog neevidentiranih osoba u ustanovi, nije jasno zbog čega je taj prekršaj postao prihvatljiv za vojvođansku administraciju u roku od samo dva dana.

K.D.F.Naslovi

Popularni Članci