U lokalnoj samoupravi: Ima novca za lične pratioce

  26 avgust 2016
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Lokalna samouprava u novoj školskoj godini nastavlja da finansira lične pratioce za decu sa smetnjama u razvoju u predškolskom i školskom sistemu.

„Mislimo o svim građanima opštine Bečej, te nastavljamo projekat ličnih pratilaca. Lični pratioci za decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u predškolskoj ustanovi i u školama biće obezbeđeni i ove i narednih godina, jer je od izuzetnog značaja da sva deca imaju iste mogućnosti i da budu integrisana u društvo. Veoma je dobro i to što je Centar za socijalni rad nedavno otvorio dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju u ulici Veljka Vlahovića u Bečeju, a dnevni boravak mogu da posećuju i deca koja nemaju smetnje u razvoju kako bi se družila sa vršnjacima i učila o prihvatanju različitosti, jer se tako gradi tolerantno i društvo bez predrasuda“, rekao je predsednik opštine Dragan Tošić.
Uvođenje usluge ličnih pratilaca na teritoriji opštine započeto je 2014. godine, kada je novcem iz republičkih izvora finansirano nekoliko ličnih pratilaca. Potom, u septembru 2015. godine u okviru projekta javnih radova, koji je opština realizovala u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, na tri meseca rada angažovano je 13 pratilaca sa osnovnoškolskom spremom. Međutim, projekat je okončan krajem novembra, a pratiocima do kraja decembra nije plaćena nadoknada za rad, jer republika nije uputila novac Nacionalnoj službi. U decembru mesecu za decu sa invaliditetom i smetnjama u razvoju nisu bili obezbeđeni lični pratioci, neki od njih su tog meseca pohađali obrazovne ustanove, a neki ne, zavisno od toga da li su njihovi pratioci želeli da rade volonterski.
U međuvremenu je bečejski parlament usvojio budžet opštine za 2016. godinu, u kom je, prvi put od 2010. godine, otkad je obavezna inkluzija u obrazovanju, obezbeđeno 2 miliona i 36.000 dinara za lične pratioce. Ovaj iznos, po procenama, bio je dovoljan do kraja školske godine. Potom, u prvom rebalansu opštinskog budžeta za 2016. godinu, navedeno je da su „u programu lokalnog ekonomskog razvoja promene nastale u delu projekta ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, dodata su sredstva iz pokrajine, 1,3 miliona dinara“. Tako je za sada, prema nezvaničnim informacijama iz lokalne samouprave, obezbeđen novac do kraja godine (31. decembar 2016) za lične pratioce, a sredstva za servis ličnih pratilaca do kraja školske godine bi trebala da budu obezbeđena u budžetu opštine za 2017. godinu. Sada ima 22 pratioca, ali ima indicija da će ih trebati još nekoliko.
Postoji i potreba da se u toku godine promeni opštinska odluka iz oblasti socijalne zaštite kako bi sistem ličnih pratilaca bio rešen i „institucionalno“.

R.M.

Naslovi

Popularni Članci