Iz opštinskog budžeta: Nema novca za crkve

  18 novembar 2016
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kraj je građevinske sezone, ali radovi na fasadi katoličke crkve u Bečeju su još u toku, na pravoslavnoj crkvi su završeni, međutim, stiče se stiče utisak da od nastavka izgradnje crkve u Radičeviću, koji je najavljen početkom godine, ove godine neće biti ništa. Naime, tadašnji predsednik opštine Vuk Radojević je na proslavi Savindana u Radičeviću obećao da će biti nastavljena izgradnja pravoslavne crkve i da će opština da obezbedi deo novca.

Krajem februara meseca novinar Bečejskog mozaika pitao je Radojevića o razlozima eventualnog finansiranja izgradnje crkve iz opštinskog budžeta, s obzirom na to da su crkva i država razdvojene. Radojević je tada, između ostalog, rekao da crkva može da se pojavi na konkursu za civilne organizacije sa ostalim udruženjima građana i da po programskom principu, s projektom kojim bude konkurisala, eventualno ostvari pravo na novac. „Samo smo stavili u istu ravan crkve, omogućili im da koriste sredstva, ali samo za programske aktivnosti. To nije bio slučaj pre 2012. godine, pare su se delile iz budžeta bez takvog osnova. Sada i crkvene i verske zajednice imaju priliku da se jave na konkurse i da sa određenim programskim aktivnostima konkurišu i u odnosu na vrednost, značaj i kvalitet predložene projektne aktivnosti eventualno dobiju određena sredstva. U tom je kontekstu izgradnja crkve u Radičeviću. Na osnovu razgovora sa sveštenstvom pravoslavne crkve saznao sam da su oni izdvojili određena sredstva za nastavak radova za podizanje crkve u Radičeviću. Ukoliko budu konkurisali na konkursu opštine, pretpostavljam da će taj projekat biti prepoznat da je od opšte koristi za lokalnu zajednicu“.
U međuvremenu su objavljeni rezultati konkursa za civilne organizacije, ali među projektima koji se sufinansiraju iz opštinskog budžeta, nema projekata crkava. Na osnovu zahteva za slobodan pristup informacijama od javnog značaja 26. oktobra je redakcija Bečejskog mozaika dobila obaveštenje od načelnice opštinskog Odeljenja za finansije Zorke Kosovac u kojem piše da opština Bečej iz budžeta za 2015. i 2016. godinu „nije vršila plaćanje za potrebe nastavka izgradnje pravoslavne crkve u Radičeviću“ i dodaje da opština Bečej za 2015. i 2016. godinu nema na poziciji predviđena sredstva za pravoslavnu i rimokatoličku crkvu u Bečeju.

R.M.

Naslovi

Popularni Članci