Intervju sa predsednikom SO Bečej Nenadom Tomaševićem: Bolje funkcionisanje parlamenta u novom sazivu Istaknut

  30 decembar 2016
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Do poslednje nedelje decembra meseca 2016. godine održano je jedanaest sednica SO Bečej. Prošlo je dosta vremena u novom sazivu opštinskog parlamenta, tako da je moguće doneti ocenu o tome kakva je saradnja između predsedavajućeg i saradnika i odbornika.

- Zadovoljniji sam funkcionisanjem parlamenta u novom sazivu nego u prošlom, iz prostog razloga što je odluka doneta u prethodnom sazivu koja se primenjuje u ovom, a u vezi je sa prisutnosti sednicama, doprinela da ona sada bude veća. Njena delotvornost je očigledna. Odbornici su ranije dobijali određeni iznos bez obzira da li su bili prisutni na sednicama ili nisu. Sada je drugačiji sistem naknade, odnosno plaćeno je samo prisustvovanje sednici. Koliko je to efektno, moglo se videti na poslednjoj sednici gde je bilo prisutno 35 odbornika od ukupno 36. Do sada, na 11 zasedanja, nije bilo ispod 30 odbornika, a to je vrlo lagodna skupštinska većina na kojoj možemo mnogo da odlučujemo, takođe, Skupština opštine može da radi bez prekida, jer ne dolazi više do eventualnih napuštanja sednice zbog odlaska u toalet ili obavljanja važnih telefonskih razgovora, što je bio čest slučaj u ranijem sazivu. Tada smo radili sa 19, 20 odbornika. To je bilo na teretu vladajuće koalicije, jer opozicija nije dužna da daje kvorum, to je posao vladajuće koalicije. Bilo je sramotno što mi u jednom trenutku nismo imali kvorum, a sada toga više nema.

Od tih 11 zasedanja bilo je onih koja su zakazana vanredno zbog donošenja odluka u naznačenom roku. Zbog toga je često bilo primedaba od strane opozicije.

- Opozicija nema samo primedbe na to, ona ima primedbe na sve, ali to i jeste posao opozicije. Međutim, ma koliko se mi trudili da zakazujemo sednice Skupštine opštine u redovnom roku, uvek postoji nešto što vas primora da te sednice morate zakazati po hitnom postupku. Naš poslovnik predviđa da se sednice mogu zakazati po hitnom postupku za tri dana, kada su u pitanju finansijski izveštaji i za jedan dan, kada su u pitanju nefinansijski izveštaji. U prethodnih 11 sednica ne znam da li je ijedna bila zakazana u roku od tri dana, uvek je to bilo oko 5, 6 dana, a 7 dana je po redovnom postupku. Sednicu po hitnom postupku zakazujem samo ukoliko zaista moram. Sednica po hitnom postupku je i sednica koja je zakazana i za 6 i za 5, pa i za 1 dan. Smatram da u svakom slučaju postoji dovoljno vremena da se odbornici pripreme, pre svega zbog toga što odborničke grupe imaju bar tri odbornika, što znači da svaki odbornik može da uzme deo određene tematike i da se pripremi. Isto tako, sve te odborničke grupe iza sebe imaju stranke ili grupe građana koji imaju stručne savete koji služe da ih pripreme za određene tačke dnevnog reda, a sa druge strane nisu sve tačke obimne. Uvek bar pola materijala budu određena kadrovska rešenja za šta ne treba neka naročita priprema.

U kritikama prednjači odbornička grupa „Dosta je bilo“, ali postoji tu još jedan „sukob“, odnosno prepirka između odbornika DZVM-a Ištvana Tarija i vas kao predsednika Skupštine opštine. Često dolazi do razmenjivanja konstatacija i reči koje nisu uobičajene.

- Ovo pitanje, pre svega, treba usmeriti ka Ištvanu Tariju. On kao odbornik Skupštine opštine Bečej je u više navrata dolazio kod mene da se žali na određene uslove rada i izašlo mu se u susret. To se odnosilo na to da je jedino njemu trebao stolić za dokumenta, bilo je primedaba i na prevode na mađarski jezik, i sve to smo rešili. Postoji tu jedna stvar koja je vrlo bitna, a to je da Skupština opština Bečej ima samo jednog prevodioca na mađarski jezik. Zbog toga dolazimo u situaciju da bismo morali da kasnimo sa nekim sednicama Skupštine opštine i po 15-20 dana kako bismo sve preveli na mađarski jezik. Mi prevedemo samo ključne odluke i obrazloženja, međutim, Ištvan Tari na to stavlja primedbu. Ne stavlja on primedbu na to iz razloga što ne ume to da pročita, on stavlja primedbu na to pre svega zbog svog biračkog tela. Njemu je objašnjeno da kada ima vremena to se uradi na adekvatan način, ali kad nema vremena, onda se prevede samo ono što se smatra bitnim, odnosno siže određenog obrazloženja. Ipak, on na to stavlja primedbu pravdajući se situacijom da oni nemaju dovoljno vremena za kvalitetnu pripremu, jer, izgleda, ne razumeju srpski jezik, bar se tako stiče utisak. S druge strane, na primer, prevod programa JP Vodokanal iznosi 100.000 dinara. Mi u budžetu nismo imali toliko sredstava za taj deo posla, pa smo i tu bili hendikepirani, a s druge strane propisi o zabrani zapošljavanja ne dozvoljavaju da zaposlimo još jednog prevodioca. A još nam je i jedini prevodilac bio na bolovanju, pa je sekretar Skupštine opštine bio u situaciji da prevodi skupštinski materijal. Ovde zaista nema nikakve loše namere, gospodin Tari uvek može da priča na svom maternjem jeziku, što on i radi. Međutim, on je u poslednje vreme počeo da zloupotrebljava govornicu tako što apeluje na prevodioca da on kaže šta ima, a to traje od 5 do 7 minuta i onda je prevodilac u situaciji da to prevede u tri rečenice. Od sada se to više neće raditi na taj način, preći ćemo na stenografski prevod, svake dve ili tri rečenice će se prevoditi. Na poslednjoj sednici se gospodin Tari javio u vezi tačke kada smo raspravljali o Planu generalne regulacije i on je stavljao primedbu na to da je sednica zakazana u vanrednom postupku, što uopšte nije bila tema. Nakon mog upozorenja da ne priča o temi i da je na početku sednice trebao da kaže ukoliko je imao nekih zamerki i da je to njegovo legitimno pravo, on je još jednom izašao za govornicu, povredio poslovnik i moje poverenje i opet pričao mimo teme. Smatram da je ovde u pitanju populizam i politički marketing za koji ne mislim da će dobrog doneti.

Neke primedbe se odnose i na to da vi kritikujete odbornike opozicije i odbornike uopšte, replicirate sa mesta predsedavajućeg, a ne za govornicom.

- To je stvar pre svega percepcije. Poslovnik je jasan. Predsednik Skupštine opštine vodi sednicu, stara se da na sednicama vlada određeni red, da se odbornici drže teme, da ne koriste grube, vulgarne reči... Kada za govornicu izađe neki od odbornika i ukoliko skrene sa teme, ja sam dužan da to prekinem i obrazložim. Usled toga dolazi do neke vrste rasprave između nas. U korist tome govori i činjenica da su do sada nebrojeno puta odbornici „Dosta je bilo“ imali primedbu, a da su samo dva puta tražili glasanje Skupštine opštine o mogućem prekršaju poslovnika. Oba puta da nije bilo kršenja. A jednom oni čak nisu ni glasali, što opet govori o tome da njima nije stalo do toga da li je zaista prekršen postupak ili nije, nego im je samo važno da se to čuje, da ode u etar, da mediji objave da predsednik Skupštine opštine krši poslovnik. Ja bih mogao njih da pustim da pričaju 5 minuta, skrenu sa teme, odu na svoje mesto, pa potom da ja odem za govornicu i kažem to što imam, pa da se oni vrate i da onda replike idu u nedogled, ali ja to odmah prekinem, čemu je i vaš mediji bio svedok. Prekidao sam ja i odbornike vladajuće većine i izricao im opomene za dobacivanje ili bilo kakvo nedolično ponašanje. Iz ovog se jasno vidi da ne pravim razliku između odbornika vlasti i opozicije. 

Tokom 2016. godine i 11 zasedanja donete su neke vrlo važne odluke, a u 2017. treba da se donese još mnoštvo odluka kako bi se završilo ono što je i predviđeno planom i programom i ono što je obećano građanima.

- U 2017. godini očekujem, pre svega, da Skupština opštine donese niz odluka koje će da pospeše privredni ambijent na teritoriji opštine Bečej, što će omogućiti privlačenje domaćih i stranih investitora, što smo već počeli u prethodnim godinama. Domaće i strane firme će se otvoriti u Bečeju i stvoriti klimu za zapošljavanje naših sugrađana. Dalje nas očekuje i niz odluka u vezi infrastrukture, kako bismo nastavili sa infrastrukturnim projektima. Pre svega da trg bude završen. Krenuće se i u drugu fazu rekonstrukcije trga, a to je postavljanje fontana. Trebalo bi da se krene u sređivanje plaže, asfaltiranje ulica, trotoara, uređivanje industrijskog parka – to su odluke koje nas čekaju u narednom periodu. Tu su i odluke koje će dovesti do toga da Opštinska uprava bude efikasnija, da u pravom smislu postane servis građana opštine Bečej. Nadam se da ćemo uspešno završiti zadatke koji su pred nama i iskoristio bih priliku da svim vašim čitaocima i građanima opštine Bečej čestitam božićne i novogodišnje praznike, kako onima koji slave po Gregorijanskom, tako i onima koji praznike slave po Julijanskom kalendaru. Ovom prilikom čestitam praznike i vašoj redakciji i zahvaljujem se na korektnoj i profesionalnoj saradnji - rekao je Nenad Tomašević.

V. Filipčev

Naslovi

Popularni Članci