NIJE NEVREME KRIVO ZA SVE: Voda i granje na ulicama

  28 maj 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

OBILNA KIŠA praćena olujnim vetrom bila je prethodnih dana svakodnevica u Vojvodini i u Bečeju. U toku prošle nedelje na teritoriji opštine palo je 51,5 litara kiše po kvadratnom metru. „Najžešće“ je bilo u petak, kada je za samo dva sata palo 10 litara kiše.

Obilne padavine su prouzrokovale pravi potop u gradu, jer sistem atmosferske kanalizacije nije mogao da prihvati toliku količinu vode. Kritično je bilo kod zelenih kula u Malom ritu, gde stanari bez čizama nisu mogli da uđu i izađu iz zgrada.
Atmosferska kanalizacija u Bečeju je u proseku stara trideset godina. Zemljani kanali u dužini od 4,6 kilometara su izgrađeni još 1950. godine, a zacevljena atmosferska kanalizacija u dužini od 26,4 kilometara je novijeg datuma. Međutim, u slučaju obilnih padavina sve to nije dovoljno. „Prošle nedelje smo imali vanredne pljuskove, nešto što prevazilazi uobičajene vremenske prilike za maj mesec, ali je sistem kanalizacije prihvatio vodu po standardnom režimu rada. Postoje problemi što se tiče kapaciteta, ali ovo što se desilo u petak je bilo na nivou očekivanog. Više puta smo upozoravali da je neophodno investirati u razdvajanje atmosferske i fekalne kanalizacije i u proširenje kapaciteta. Više puta smo nagoveštavali u opštini da je potrebno uložiti novac u sistem kanalizacije u Malom ritu i Donjem gradu. Tražili smo sredstva ali, nažalost, još uvek nema finansijskih sredstava da se to i uradi“, rekla je Svetlana Karabaš, tehnička direktorka Javnog preduzeća Vodokanal.
Na pitanje koliko bi kilometara atmosferske kanalizacije trebalo izgraditi da se ovakve situacije ne dešavaju, Karabaš je odgovorila: „Jedno je pitanje koliko nam kanalizacije nedostaje, a drugo je njeno dimenzionisanje. Ni u kom slučaju se ne može projektovati nova kanalizacija za ovako ekstremne uslove. To je problem koji ne muči samo nas u Srbiji, nego i ostale države u svetu. Svedoci smo da je u petak sve sanirano u roku od nekoliko sati posle pljuska. Manje posledice su rezultat preventivnog održavanja atmosferske kanalizacije koju Vodokanal obavlja od prošle godine. Zahvaljujući tome što su cevovodi bili prohodni, voda se kratko zadržala na površini“.

Redukovano košenje trave

Na mnogim mestima u Bečeju trava je do kolena. Zapušteni su travnjaci u Donjem parku, u delu Goranskog parka, na dolmi, u naselju Nestor Džilitov i u mnogim ulicama. Visoka trava je pogodna za krpelje, a često zna i da bude pretnja po bezbednost saobraćaja.
Za održavanje zelenila je zadužen Komunalac, a po mišljenju Feješa građani nemaju pravu informaciju o stanju zelenila: „Mnogi misle da Komunalac ništa ne radi, a niko ne pita kakav je plan košenja u 2010. godini koji je usvojila Skupština opštine i koji je značajno redukovan u odnosu na prethodni period. Programom održavanja parkova i javnih zelenih površina predviđeno je da se kosi Gornji park, mali park pored DTD-a i mali park pored Fadipovog ’Lovca’, šest puta godišnje, a površina je 51.000 metara kvadratnih. Od ulica u planu stoji da treba da održavamo površinu od oko 25.000 metara kvadratnih, a prošle godine smo kosili oko 80.000 metara. Sada smo obavezni da kosimo ulice u centru grada, celu Glavnu i Zelenu ulicu, ulicu Danila Kiša, prostor oko zgrade Skupštine opštine, PIK-a, muzičke škole, oko Stankoma i Tehničke škole i dvorište opštine Bečej. U gradu imamo obavezu da kosimo travu samo na glavnim raskrsnicama. Plan ispunjavamo stoprocentno i koliko možemo radimo i tamo gde po programu nije predviđeno“. 

Prošlog petka nije samo pljusak uzrokovao probleme, već je i olujni vetar čupao suve grane drveća, ali prema podacima iz hitne službe Doma zdravlja niko od građana nije povređen. Granja je bilo svuda, a najviše u parkovima. „U odnosu na to u kakvom je stanju drveće u gradu, kako se održavalo u proteklih godinu dana, još je i dobro podnelo olujni vetar. Velikih problema smo imali u Gornjem parku, a bilo ih je i u drugim delovima grada. Radnici Komunalca su sa radnicima Elektrovojvodine intervenisali u Gornjem parku, u ulici Miloša Crnjanskog i kod Poćes rampe. Sva je sreća da smo drveće kod mosta isekli pre desetak dana, pa tu nismo imali problema, jer da je ostalo, sigurno bismo sada imali oštećenih objekata. Tokom vikenda smo sakupili sedam-osam prikolica polomljenih grana“, rekao je Zoltan Feješ, poslovođa sektora zelenila Javnog preduzeća Komunalac.
On je objasnio da za redovno orezivanje i održavanje drveća u gradu Komunalac nema dovoljno novca, ali ni potrebnu opremu. „Kritična mesta su u Gornjem parku, na putu kod Sojaproteina, u ulici Miloša Crnjanskog, kod Goranskog parka, a dva jablana, koji su visoki preko 30 metara, ugrožavaju okolinu. Jedan od njih je na uglu ulica Šomođi Pala i Petrovoselskog puta, a drugi je u Maloj Bosni. Radove na visokom drveću ne možemo da obavimo sa zemlje ili merdevina, nego nam treba platforma koju nemamo“, rekao je Feješ.

Slobodan MaleševNaslovi

Popularni Članci