Sve manje đaka u Bečeju: U školskim klupama 322 prvaka

  01 septembar 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prvog dana septembra, u opštini Bečej u školsku klupu selo je 62 prvaka manje nego prošle školske godine.

Prema raspoloživim podacima, u opštini u školskoj 2017/2018. godini ima 322 prvaka – školu na srpskom nastavnom jeziku pohađa 183, a na mađarskom 139 mališana. U prethodnoj, 2016/2017. školskoj godini na teritoriji opštine Bečej bilo je 384 prvaka – školu na srpskom nastavnom jeziku pohađalo je 216, a na mađarskom 168 dece.
U školskoj 2017/2018. godini u Osnovnu školu „Zdravko Gložanski“ upisano je 42 prvaka na srpskom nastavnom jeziku i 9 na mađarskom, dok je u odeljenju škole u Radičeviću 13 đaka na srpskom nastavnom jeziku.
OŠ „Šamu Mihalj“ u Bečeju pohađa 19 prvaka na srpskom i 38 na mađarskom nastavnom jeziku, a u odeljenju škole i Poljanicama je tri deteta na mađarskom jeziku.
U školu „Šamu Mihalj“ u Bačkom Petrovom Selu upisano je 14 mališana na srpskom i 44 na mađarskom nastavnom jeziku.
Školu „Sever Đurkić“ pohađa 50 prvaka na srpskom i 16 na mađarskom nastavnom jeziku.
U školi „Svetozar Marković“ u Bačkom Gradištu ima 35 prvaka na srpskom i 13 na mađarskom nastavnom jeziku.
Najmanje je đaka ove godine u OŠ „Petefi Šandor“, koju pohađa 5 dece na srpskom i 14 na mađarskom jeziku, dok u odeljenjima škole u Drljanu i Mileševu ima dva đaka na srpskom (Mileševo) i dva na mađarskom jeziku (Drljan).
Zasad nema podataka o eventualnom, budućem, ukidanju neke od osnovnih škola na teritoriji opštine Bečej.
U prvi razred ŠOSO „Bratstvo“, u kojoj se obrazuju deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, u ovoj školskoj godini je upisano tri prvaka na srpskom nastavnom jeziku – prošle godine tamo je bilo 5 prvaka. U ovoj školi i dalje nije rešeno pitanje adekvatnog prilaza objektu u centru Bečeja uprkos tome što je pre nekoliko godina iz lokalne samouprave pokrenuta inicijativa, čiji je cilj bio montiranje ili izgradnja lifta za osobe sa invaliditetom.
Inače, lokalna samouprava i u ovoj školskoj godini u saradnji sa Centrom za socijalni rad obezbeđuje lične pratioce za decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u dečjem vrtiću i u školama u opštini. Ove godine ima 14 pratilaca, međutim, pitanje pedagoških asistenata i dalje nije rešeno (pedagoški asistenti bi trebalo da pruže deci podršku u školama i trebalo bi da ih obezbeđuje nadležno ministarstvo).      

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci