Cene rada i maloprodaje: Veća minimalna cena rada?

  15 septembar 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Po statistici Republičkog zavoda za statistiku prosečna julska plata u opštini Bečej bila je 39.192 dinara.

Ukoliko zanemarimo statistiku i gledamo u sopstveni novčanik, znamo da veliki broj zaposlenih u Srbiji – oko 350.000 –, pa i u Bečeju zarađuje minimalac, oko 23.000 neto mesečno.
Za sada je, naime, minimalna cena radnog sata 130 dinara, ali uprkos tome ima poslodavaca koji plaćaju i manju satnicu. Minimalna cena rada po satu povećana je u januaru ove godine sa 121 dinar po satu, a poslednjih pet godina za 15 dinara.
Minimalna cena rada bi, moguće, trebalo da bude povećano na 143 dinara, jer su se nedavno predstavnici Socijalno-ekonomskog saveta dogovorili da minimalna cena rada bude povećana na 143 dinara po satu, izjavio je za N1 predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.  
Atanacković je rekao i da je poslodavcima obećano da se bruto plate neće povećavati, što praktično znači da će se naći način da se poveća neoporezivi deo plata. Predsednik Unije poslodavaca rekao je posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta  da je dogovoreno da minimalna zarada bude povećana 10 odsto, a da se poslodavcima ne povećava trošak na osnovu poreza. „Ministar finansija Dušan Vujović je obećao da posle uvećanja minimalne zarade poslodavci neće imati veći trošak. On je objasnio da je nemoguće povećati minimalnu zaradu za više od 10 odsto jer bi to urušilo budžet za narednu godinu“, naveo je Atanacković.
Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković izjavio je u ponedeljak da su predstavnici reprezentativnih sindikata saglasni da minimalna cena rada po satu od iduće godine bude povećana sa 130 na 154 dinara. „Uslov Unije poslodavaca za povećanje minimalne cene rada je da bude povećan neoprezivi deo zarade koji je sada 11.600 dinara“, kazao je Stojiljković.
U međuvremenu, potrošačke cene u avgustu bile su više za 0,2 odsto. Potrošačke, maloprodajne cene roba i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju, u avgustu su više za 0,2 odsto u odnosu na jul, dok su u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su 2,5 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.  U poređenju sa decembrom 2016. godine, povećane su 2,7 odsto, navodi se u saopštenju. U avgustu, u odnosu na prethodni mesec, rast cena zabeležen je u grupama rekreacija i kultura (2,7 odsto), komunikacije (0,6 odsto), stan, voda, električna energija, gas i druga goriva (0,5 odsto) i u grupama hrana i bezalkoholna pića i restorani i hoteli (za po 0,2 odsto). Pad cena je zabeležen u grupama odeća i obuća (-1,3 odsto), nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana (-0,4 odsto), transport (-0,3 odsto) i obrazovanje (-0,2 odsto).

Priredio: B.M. (Izvor: Beta, N1)

Naslovi

Popularni Članci