Galerija „Krug“: Žena kao večita inspiracija

  05 mart 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Galeriji „Krug“ je u sredu otvorena kolektivna izložba slika prijatelja likovne kolonije Kolut-Mandić pod nazivom „Žena“.

S obzirom na to da je otvaranje izložbe upriličeno uoči Dana žena, logičan je izbor osnivača likovne kolonije Kolut-Mandić, Miloša Mandića, da odabere umetnička dela sa temom žene kao nepresušne inspiracije umetnika.
Na izložbi su predstavljene slike u vlasništvu Miloša Mandića, a u pitanju su dela tridesetak umetnika iz Bugarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke i Srbije.
„Čak i kad prevaziđemo tradicionalno shvatanje seksualnosti i tolerantno bacimo pogled na gej kulturu, ostaje na snazi univerzalni prirodni jin i jang zakon koji ženama daje ekskluzivno pravo magijske privlačnosti.
Ženski akt koji je verovatno najstarija tema u istoriji umetnosti bio je vekovima muška tema, ali oslobađanjem od muškog šovinizma žene su pokazale da nisu samo inspiracija muškarcima, nego da mogu i te kako da budu originalne umetnice. Slikanje žena za muškarce znači slikanje lepote. Čak i kada se radi o nekim ne baš lepim ženama, uvek se trude da pronađu lepotu u njima. Aktovi često opisuju ženu kao izloženi seksualni objekat, neki opruženi aktovi osobito prikazuju ženu kako se provokativno proteže nudeći sebe posmatraču. Na tim platnima vlada atmosfera nabijena seksualnošću. Umetnice telu pristupaju na drugačiji način, bez idealizacije i estetizovanja. To više nisu tela boginja ljubavi koje znamo iz istorije, već bolesna tela, nesavršena tela, izmučena i stara tela. Te su žene zaposlene majke koje su radile u dve smene, na radnom mestu i kod kuće. Moderna umetnost i sa muškog i sa ženskog gledišta jeste pobuna protiv mita ženske lepote“, rekla je na otvaranju izložbe istoričarka umetnosti Gabrijela Sel.
Izložba je otvorena do 16. marta.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci