musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Komáromi Anna Réka, a bajnok - Európa csúcsán

Komáromi Anna Réka, a becsei Bečej Karate Klub tagja, a gyermek, kadet és veterán JKA Európa-bajnokságon egyéni kata kategóriában bajnoki címet szerzett.

A versenyt, amelyre mintegy húsz ország majdnem nyolcszáz versenyzője jelentkezett május 26-án és 27-én szervezték meg Kragujevácon.

Anna Réka még csak tizenhárom éves, de már bajnok, a Sever Đurkić iskola nyolcadikosa, s az óbecsei Gimnáziumban szeretne továbbtanulni.

- Apum is karatéval foglalkozik, ő az óbecsei karate klub egyik edzője. A küzdősport szeretete mindenképpen tőle ered, hiszen ő vitt el először edzésre. Ekkor két és fél éves voltam. Már az első naptól kezdve elvarázsolt a karate világa, így azóta rendszeresen járok edzésekre.

Több karate fajtát ismerünk. Te melyikkel foglalkozol, mik a jellemzői, miből áll egy-egy verseny?

- Shotokan karatet edzek a JKA, a japán karate asszociáció jellegzetességeivel. A JKA a tradicionális karate legrégebbi szervezete. A karatét, mint harcművészetet gyakorlom, s nem mint sportot. Feladata tökéletesíteni a technikáinkat, testünk mozgását és légzésünket, alkalmassá téve belső energiánk alkalmazására. Technikákból (kihon), formagyakorlatokból (kata), kötött és szabad küzdelemből (kumite) állnak az edzések és ezekkel lehet versenyezni is.

Mi a legfontosabb? Melyek azok az emberi tulajdonságok, amelyeket fejleszt ez a sport?

- A karate lényege a testi, a lelki és a szellemi fejlődés. Így a legfontosabb emberi tulajdonságokat, a becsületet, a tiszteletet, a jellemet és az önuralmat fejleszti. Célom, hogy önmagamhoz képest minden nap egy kicsivel jobb legyek.

Napi, illetve heti szinten hány edzésed van?

- Naponta vannak edzéseim, általában egy, másfél órásak. Amikor tehetjük, vagy versenyek előtt állunk, akkor két órás edzések is vannak. Ezeken az edzéseken technikákat, formagyakorlatokat és harcot gyakorlunk, nyáron pedig erőnléti edzéseink vannak.

Hol edzel, melyek a legfontosabb eredményeid?

- Az óbecsei karate klubban edzek Dragan Bunjevački és Komáromi Attila edzőpáros irányítása alatt. Legfontosabb eredményemnek azt tartom, hogy már ötödik éve a világ legjobb instruktoraival dolgozhatok. Most júliusban negyedik alkalommal fogok edzeni a háromszoros világbajnokkal és a tízszeres össz-japán bajnokkal, Kurihara Kazuaki mesterrel. Tőle vehettem át tavaly a dandiplomámat, ami a fekete övet jelenti.

Most már válogatott is vagy…

- Az idei évtől edzek együtt a magyar JKA karate válogatottal, és Schvarcz Péter szövetségi kapitány beválasztott az utazó keretbe az idei korosztályos EB-re. A hangulat jó, összetartó csapat vagyunk.

Hogyan zajlott a kragujeváci verseny?

- A tizenhárom éves leány korcsoportban versenyeztem egyéni kata versenyszámban. A csoportomban 21-en voltunk és innen kerültem ki győztesen, román, szerb, cseh, dán, lengyel, holland, magyar és orosz ellenfelekkel szemben, tehát megszereztem a korosztályos Európa-bajnoki címet.

Terveid a közeljövőben? Versenyek, pihenés?

- A közeljövőben is versenyezni szeretnék, és egyelőre nem fogok pihenni. Továbbra is a megszokott rendszerességgel dolgozom és mindent beleadok, hogy még többet tudjak fejlődni. Jövőre Norvégiában szeretném megvédeni az Európa-bajnoki címet.

Maradsz-e a becsei klubban?

- Maradok még négy évig biztosan, de már külföldi klubbal is van igazolásom.

Ricz Róbert

Rate this item
(0 votes)
back to top