musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Március 15-re emlékeztek - A szabadság az emberekről szól

Az 1848/49-es szabadságharc és forradalom 170. évfordulójára emlékeztek március 16-án a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör szervezésében.

„A nemzet összetartásának tudata 1848 óta a leggazdagabb erkölcsi, szellemi és érzelmi erőforrásunk. Petőfi óta tudjuk, hogy haza csak ott van, ahol jog is van. A magyar szabadság nem a területről, a földről szól. A magyar szabadság az emberekről szól. 2012. március 15-én Vajdaságban az első egész-alakos Petőfi-szobrot állítottuk fel. Itt tisztelgünk most a forradalom és Petőfi Sándor emléke előtt, aki tollal és karddal védte népe szabadságát és máig vitatott, melyik fegyvere volt hatékonyabb. Az, hogy ércbe öntve, közterületen is közöttünk él Petőfi, azt jelzi, hogy ma már büszkesége és tartása is van ennek a vajdasági magyar közösségnek, hogy vállaljuk és hirdetjük történelmünket, eszményképeinket, kultúránkat és értékeinket”, mondta Péter Lea műsorvezető.
Ünnepi beszédet dr. Molnár Viktor, a Petőfi kultúrkör alelnöke, a VMSZ községi szervezetének elnöke tartott, aki többek között a soron következő magyarországi országgyűlési választásokon való részvételre biztatta a délvidéki magyarságot. „Manapság, amikor mindenki azzal szembesül, hogy harcot kell vívnia a megélhetésért, a munkahelyekért és a családja fenntartásáért, fel kell ismernünk, hogy csak úgy haladhatunk előre, ha közösen és biztos alapokra építjük a jövőnket. A közösségünk számára, mint ahogyan azt a történelem is bizonyítja, a legfontosabb érték az összefogás. Egymást megbecsülve és kitartóan kell dolgoznunk azért, hogy az életünk körülményein változtathassunk. Minden korban más nehézségekkel szembesülünk, de őrizzük kultúránk már évszázadok óta. Érdemes elgondolkodnunk, milyen irányba szeretnénk haladni? Fontos-e számunkra hitünk, nemzeti identitásunk és a társadalmunk jövője?”.
Az ünnepi műsorban, amely a „Volt egy tánc...” címet viselte, a Petőfi kultúrkör tagjai léptek fel. A Kiscimbora és Csiperke táncegyüttesek mellett Rókus Zoltán színművész, Szerda Ákos énekes és a Fokos zenekar mutatkozott be. A műsort Cseszák Korcsik Anikó és Cseszák Balázs szerkesztette. A műsort követően Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Ricz Róbert, a kultúrkör elnöke leleplezték a Petőfi-szobor talapzatán levő emléktáblát. A szobornál a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt, a Magyar Egység Párt, a VMSZ Ifjúsági, Nyugdíjas és Női fóruma, a Than Fivérek Értelmiségi Kör, a KMV és az óbecsei önkormányzat képviselői helyeztek el koszorúkat.

B.M.

Rate this item
(0 votes)
back to top