A becsei középiskolákban - Sok szabad hely maradt

  11 jul 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Július 7-én és 8-án tartották meg a középiskola első osztályába való iratkozást. A három becsei középiskola mindegyikében maradt üres hely. A Közgazdasági-kereskedelmi iskolában idén is a szakács és cukrász szakok voltak a legkeresettebbek, ezekben az osztályokban nem maradt szabad hely. Pincér szakra, szerb nyelven, csupán egyetlen tanuló iratkozott be, itt még 14 szabad hely van, míg turisztikai technikus szakra, szintén szerb nyelven, még 7 tanulót várnak. Szerb tannyelvű osztályban közgazdasági technikus szakon még 21, ügyviteli adminisztrátor szakon 12, a biztosítási ügyvezető szakon 9, míg pénzügyi adminisztrátor szakon három szabad hely maradt. A magyar tannyelvű osztályokban ügyviteli adminisztrátor szakra még 5, míg a pénzügyi adminisztrátor szakra 13 tanuló iratkozhat be.


A Gimnáziumban magyar nyelvű osztályba 29-en iratkoztak, itt egy hely maradt betöltetlen, míg szerb nyelven 9-en jelentkezhetnek még általános szakra.


A Műszaki Iskolában csupán egyetlen magyar tannyelvű osztály nyílt, a számítógépek elektrotechnikusa szakon, ahol mind a 30 helyet betöltötték. Szerb tannyelven a női fodrász szakon kettő, férfi fodrász szakon 12, gépésztechnikus számítógépes szerkesztés szakon 16, gépésztechnikus szakon 14, míg a számítógépek elektrotechnikusa szakon 16 üres hely maradt.


Szülői hozzájárulás: kell fizetni – nem kell fizetni?


Az oktatási minisztérium közleménye szerint a középiskolák nem kérhetnek pénzt iratkozáskor a szülőktől. A minisztérium emlékeztet arra, hogy az első osztályokban a szülők tanácsa majd csak szeptemberben fog megalakulni és ezért a szülők önkéntes pénzadományairól csak akkor hozhatnak döntést. A minisztérium arra is felhívja a figyelmet, hogy az iskolák nem köthetik a bizonyítvány vagy más dokumentumok kiadását a szülők önkéntes pénzadományának befizetéséhez. A szülők az oktatás feltételeinek javítása érdekében anyagilag támogathatják az oktatási-nevelési intézményeket, de ennek megfizettetésére nem kényszerítheti őket senki. Amikor a szülők tanácsa arról dönt, hogy meghatározott célra az iskola számlájára pénzt fizetnek be, akkor is világosan hangsúlyozni kell, hogy ez önkéntes alapon történhet.


Ennek ellenére a becsei középiskolákba iratkozó diákoknak 2000 dináros hozzájárulást kellett fizetniük. A Műszaki Iskola Facebook-bejegyzése szerint a szülői hozzájárulás összegét az iskola szülői tanácsa hozta meg.

Erer

Naslovi

Popularni Članci